Arne Bendiksens Allè- en god ide.

En tjuagutt fra Bergen og kanskje Norges største inne musikk de siste 50 år.Arne Bendiksen.  Foto: BA 
En tjuagutt fra Bergen og kanskje Norges største inne musikk de siste 50 år.Arne Bendiksen. 
Foto: BA. Denne artikkelen har stått på trykk i BergensAvisen BA

Enkelte Bergens politikere vil ikke hedre en så stor bergenser som Arne Bendiksen var av en eller annen årsak. Høyre politikeren Hennige Warloe som strever for å komme inn på Stortinget for Bergen til høsten: han avfeier tanke på et minnesmerke på grunn av Arne sin svake tilkutting til Bergen? Er det slike bergensere vi vil ha inn på tinget? ønsker de å gjøre noe for den vanlige bergenser? Jeg syntes svaret er enkelt: Det er meget tvilsomt.

her i Solheimsgaten 47 bodde familien da Arne ble født. Huset er i dag revet. Foto tatt den 1. mars 1961 av Gustav Brosing
her i Solheimsgaten 47 bodde familien da Arne ble født. Huset er i dag revet. Foto tatt den 1. mars 1961 av Gustav Brosing

Jeg har fulgt litt med i media, når det gjelder for og imot hedringen av kanskje en av Norges mest velkjente person innen musikk. Som tilfeldigvis var bergenser, eller kanskje det ikke er så tilfeldig, men stor innen populærmusikken var han uansett. Han var faktisk så stor i Norge at han hadde betegnelsen ”Slagerkongen” Der er faktisk bare en mann til som har fått en slik betegnelse, han de kalte ”The King”, hvis dere kan huske ham! Men han kommer jo ikke fra Norge så det får vi ta en annen gang. Når det gjelder vår norske slagerkonge så snakker vi om han som fikk sitt navn Arne Joackim Bendiksen i Årstad Kirke en sommerdag i 1927. En kjuagutt fra Solheimsviken, eller nærmere bestemt fra Solheimsgaten som slo seg frem via vokalgruppen ”The Moon Keys”, som han ble medlem av i 1954.

En gruppe som ikke bare var stor i Norge men også i de andre nordiske landene. De opptrådte også i England, Tyskland, Nederland, Belgia, ja til og med i vårt store land i vest, USA. Nå skal ikke jeg trøtte dere ut med alt Arne Bendiksen har gjort frem til sin død i 2009. Men jeg syntes det kan være på sin plass og nevne litt, ja i en kort versjon; han var sanger, dirigent, komponist, skuespiller, plateprodusent og oversetter av utenlandske plater. Han fikk frem flere store populærsangere. Han var med i 5 Internasjonale Melodi Grand Prix finaler, enten som sanger eller tekstforfatter og komponist.

Singlen om den Blå Ballong
Singlen om den Blå Ballong

Han har hatt en rekke store slagere. Han har donert alle sine masterbånd til Nasjonalbiblioteket. Han fikk Gammleng-prisen i 1992 og Spelemannsprisen i 1995 som var juryens hederspris. Hva han har betyd for norsk musikkliv har vi tilfulle fått vite igjennom tv ved intervju av veldig mange stor norske personligheter innen dette miljøet. For ikke å snakke om hva han har betydd som ambassadør for vår by. Arne Bendiksen beholdt sin bergenske dialekt både når han snakket og sang, helt frem til sin død, selv om han ikke hadde bodd i Bergen på over femti år.

Er det noen bergenser som fortjener å bli hedret av sin by, så må det være Arne Bendiksen. Han har bøtten full, og vell så det til å komme på sokkel, ikke så stor sokkel som han bergenseren som står på Festplassen. For den er så høy og flott at selv Lord Nelson ville blitt misunnelig på den! Nå har jo diskusjonen i media gått mye på om han fortjener å stå på en sokkel eller ikke. Men her for noen dager siden kunne en igjen lese innlegg fra forfatter Erling Gjelsvik i BA.

slo seg frem via vokalgruppen ”The Moon Keys”, som han ble medlem av i 1954.
slo seg frem via vokalgruppen ”The Moon Keys”, som han ble medlem av i 1954.

For den observante leser så skriver han av og til i BA til forlystelse for noen og til ergrelse for andre. Han er flink å belyse saker, selv om jeg ikke alltid er enig med ham, men som det sies; av lutter enighet har aldri noen god og skapende ide vokst frem. Det er nettopp dette siste det handler om i det Gjelsvik skriver, for hva skriver han? Jo han er for å hedre eksil bergenseren Arne Bendiksen, men ikke ved å ha ham stående på en sokkel. Hverken Arne eller Per Ungs figur ”Krigsmoderen” som skal plasseres på gressplenen ved Galgebakken ute på Nordnes vil han ha på sokkel.

Hvilken ide er det så Gjeldsvik kommer med? Jo han vil plante trær på begge siden av Solheimsgaten og omdøpe gaten til ”Arne Bendiksens Alle`” For en flott ide, helt super syntes jeg, spesielt hvis de kan lage såkalte knute trer slik alleen fra Klosteret og opp har. Dette må da la seg gjennomføre eller hva? Det ville samtidig kanskje være starten på en slags anerkjennelse av Solheimsviken og Løvstakken.

lett å kjenne igjen, for han har en spaserstokk
lett å kjenne igjen, for han har en spaserstokk

Men selvsagt måtte der være litt malurt i stykke til Gjeldsvik. Han skriver at Henning Warloe avfeier tanke på et minnesmerke på grunn av Arne sin svake tilkutting til Bergen? Nå har vi igjennom tidligere saker fått en følelse av at verken Henning Warloe eller andre medlemmer av de styrende partier i Bergen, har noen særlig forkjærlighet for strøket her opp ved Løvstakken. Men dette gjelder da først og fremst å anerkjenne en stor bergenser, eller gjør det ikke det?

Jeg oppfordrer Henninge Warloe til å ta seg en tur ned på Vågsallmenningen. Der står en mann på sokkel som er lett og kjenne igjen, for han har en spaserstokk i sin høyre hånd. Hans navn var Ludvig Holberg. Han var født i 1684 og døde i 1754, altså ble han ca. 70 år. Han dro fra Bergen i 1702 for første gang altså ca. 18 år gammel riktig nok var han i Bergen på to korte arbeidsoppdrag etterpå, før han bosatte seg i Danmark. De siste femti år av sitt liv bodde altså ikke Ludvig Holberg i Bergen. Det pussige er at også Arne Bendiksen reiste fra Bergen i tjueårs alderen og ikke bodde her på femti år.

Siden Ludvig Holberg er hedret av sin fødeby kan vi da tolke at han hadde stor tilknutting til sin fødeby i motsetning til Arne Bendiksen, selv om ingen av dem bodde i Bergen de siste femti år de levde? Eller har det noe med uviljen å gjøre ovenfor den kunstform som Arne Bendiksen utførte?

La Solheimsviken og Bergen få denne fine ideen fra Gjeldsvik satt ut i livet, så vi alle kan vandre under knute trær i ”Arne Bendiksens Alle`” Dette vil pynte opp strøket i Solheimsviken og skape et miljø som vi alle kanskje kan dra nytte av.

Dag-Geir Bergsvik Knudsen

LES OGSÅ
a cick ass fra en kusner Laurie Grundt
Mitt forhold til Arne Nordheim
Arne Bendiksen Allè en god ide
Ole Bull og Elvis
Edvard og Kongen.
Edvard Pettersen en forkjemper for Norske sjøfolk og deres historie.
Tyskebryggen, Tyskertøser og en krigshelt

TILBAKE TIL
Bloggens hovedside

2 kommentarer til “Arne Bendiksens Allè- en god ide.”

  1. Jeg ble svært imponert over det du beskriver her og faktisk var det også mye fin informasjon Arne Bendiksen, som jeg ikke viste. Jeg er også helt enig i med deg at det er på sin plass å hedre Arne Bendiksen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.