Åsane en by i Bergen.

spill-inn-test

Illustrasjonsbildet er laget av Erik Ivarson Blindheim 
Denne artikkelen har stått på trykk i Boligmagasinet til Privatmegleren
Klikk på bildene så blir de større

For svært mange kan det være vanskelig å se med en gang hvor dette bildet er fra, selv om det er i nær fortid. Derimot kan en som studere det litt se at bildet er fra Åsane, nærmer bestemt fra Nyborg. Dette bildet viser en sparsom bebyggelse, hvis en ser bort fra industri nybygget som reiser seg midt på bildet. Bildet som er fra slutten av 1960 årene, viser at den store tilstrømming til denne delen av Åsane var liten. Da dette bildet ble tatt var ikke Åsane en del av Bergen, det skjedde først i januar 1972.

Slik så Nyborg ut på slutten av 1969. Bebyggelsen er minimal. Klikk på bildene så blir de større.
Slik så Nyborg ut på slutten av 1969. Bebyggelsen er minimal. Klikk på bildene så blir de større. Foto Widerøes flyveselskap

Da Åsane ble innlemmet i Bergen bodde der vel 19 000 sjeler i kommunen. Nå førti år senere bor der omtrent 40 000 innvånere. Åsane er i størrelse nesten som en egen by i Bergen å regne, på samme måte som en sier at Bergen er et eget land i Norge. Ja, faktisk ville denne bergenske bydelen har gått inn blant de 16 største byene i Norge, om den ble en egen by. En liten sammenligning kunne jo være på sin plass. Molde som er byen der seriemester i fotball i 2011 kommer i fra, har adskillig færre innvånere enn dagens Åsane. Ja, Molde innehar kun 28 plass over de største Norske byer.

Vi ser tydelig på bildet kanalen som går på tvers mellom Forvatnet og Liavatne.
Vi ser tydelig på bildet kanalen som går på tvers mellom Forvatnet og Liavatne.

Da Åsane ble innlemmet i Bergen i 1972 var Molde og Åsane jevnstore i innvånere. Det viser hvor stor ekspansjon Åsane har hatt siden kommunen ble innlemmet i Bergen. Etter sigende startet det hele med byggingen av et senter langt ute i ”No manns land”, nemlig Åsane senter.
Et senter som i seg selv har ekspandert voldsomt siden det åpnet sine dører for første gang i 1976. Et senter som ligger utenfor vårt bilde, omtrent midt på bildet i nedre kant.

Vannet i seg selv ser ikke så forlokkende ut, men der finnes gode fiskeplasser rundt vannet
Vannet i seg selv ser ikke så forlokkende ut, men der finnes gode fiskeplasser rundt vannet

Vi ser den gamle hovedveien i Åsane slynge seg fra nedre kant av bildet og gjennom landskapet. Når en kommer sørfra kommer en først til Forvatnet, som forsatt ligger der, om enn litt mindre i dag. Vannet i seg selv ser ikke så forlokkende ut, men der finnes gode fiskeplasser rundt vannet, og en kan fortsatt trekke opp både aure og ål. Forvatne er også det vannet i Åsane som først blir islagt og der isen først blir trygg. Til fornøyelse for dem som synes at skøyter eller andre fritidssysler på is er tingen.

Det neste vannet som ligger langs den gamle hovedvei er Liavatne, som strekker seg innover mot Lid og Flaktveit. Vi ser tydelig på bildet kanalen som går på tvers mellom Forvatnet og Liavatne. Kanalen var en del av det store dreneringsprosjektet som tørrla store deler av myrområdene midt i Åsane. Kanalen ligger der fortsatt selv om mye av den er lagt i rør. På høyre side av hovedveien, eller Åsamyrane som det heter, og like før en kommer til Livatne ser vi Samvirkelaget sin bygning. Like etter den finner vi den ene av de to bensinstasjonene som finnes på Nyborg.

Dette området mellom husklyngen vi ser på nordvest siden av Forvatne, eller helt til venstre av vannet, og Liavatne er vel kanskje det området som er mest forandret i det sentrale Åsane. Et område som fortsatt er i en rivende utvikling. Her i mellom nevnte husklynge ved Forvatne og Samvirkelaget, eller Coop som det heter i dag, finner vi i dag handlesenteret Gullgruven.

Den andre fangeleiren lå litt utenfor bildets venstre kant, opp mot Sauråsbakkane, eller omtrent der parkeringsplassen til Gamle Åsane kirke ligger
Den andre fangeleiren lå litt utenfor bildets venstre kant, opp mot Sauråsbakkane, eller omtrent der parkeringsplassen til Gamle Åsane kirke ligger

Der finner vi også veien som fører en inn til de store industrier og boområder på Liaflaten, Flaktveit, og til Åsanes store turterreng. Her finner en også denne bydelens mest stabile vintervær, når vinter først, for mange, endelig kommer. Denne veien fører også en helt inn til Hjortland og de flotte turområdene som finnes der. En kan faktisk gå opp til Fløyen og videre ned til sentrum via Hjortland. Jo, i denne delen av Åsane har en ikke fritidsproblemer hvis en liker friluftsliv.

På andre siden av Liavatne ser vi så vidt veien som også fører en inn til Liaflaten og Flaktveit.
Vi ser at der er anlagt industri langs den gamle veien. Går vi tilbake til 1942 og krigen, førte denne veien også inn til den ene av de to tyske fangeleirene i Åsane. Fangeleiren var plassert på Lid eller Liarinden. Dette var den tredje største fangeleiren i fylket og rommet fem hundrede russiske krigsfanger. Den var også den mest beryktede på grunn av mishandlingen av fagene.

Samme område som hovedbildet bare ca. 20 år senere. Vi ser det ”nå” gamle IKEA bygget, og vi ser også Gullgruven, samt den nye Åsaneveien.
Samme område som hovedbildet bare ca. 20 år senere. Vi ser det ”nå” gamle IKEA bygget, og vi ser også Gullgruven, samt den nye Åsaneveien.

I denne leiren ble det henrettet 27 fanger som ble gravlagt i Hjortland. Da krigen var over måtte tyske gestapister og norske medlemmer av NS grave opp igjen likene. Dette var nok ingen hyggelig jobb. Den andre fangeleiren lå litt utenfor bildets venstre kant, opp mot Sauråsbakkane, eller omtrent der parkeringsplassen til Gamle Åsane kirke ligger i dag. Mange av de gamle Åsanebeboerne ga matpakker til fangene når de kunne. Faktisk ble noen av den som ble tatt i slike gjøremål fengslet på Espeland, som gamle Arnold Olsen fra Hylkje som fikk tre måneder i straffeleiren.

Beveger en seg videre langs den gamle Åsaneveien kommer en frem til Langavatne. Et vatten som faktisk er en av de største innsjøene i kommunen. Langavatne var en yndet badeplass for mange som bodde i denne delen av Åsane. Tidlig på 1960 tallet ble det sprengt en kanal mellom Langavatne og Banntjørna, som en så vidt ser helt til venstre i bildet. Denne sprengningen medførte at Langavatne ble senket med over en meter.

Den nye motorveien, eller Åsaneveien, er i dag lagt i en sløyfe til venstre forbi industri bygningen midt på bildet og frem til Langavatne, og langs den frem til Vågsboten. Det var da denne motorveien ble anlagt at de fine badesteder langs Langavatnes sørside gikk tapt. Ser en videre på det åpne landskapet, mellom der de bygger industri og litt sør for Banntjønnvatne, finner vi i dag det gigantiske nybygget til IKEA. I tilslutningen til IKEA- bygget vet vi at de også på byggets sørvest side, bygger kanskje et av Norges største veikryss med viadukter, motorveier og broer.

Slik vil Nyborg se ut når alt er ferdig bygget i 2012. Illustrasjon fra Statens Vegvesen.
Slik vil Nyborg se ut når alt er ferdig bygget i 2012. Illustrasjon fra Statens Vegvesen.

Forandringene fra bildet som en ser her, til slik det er blitt på Nyborg i dag, er enorm. Spør du en som bor i dette strøket i dag om de kunne tenke seg å bo utenfor Åsane, så er svaret ofte nei. Folk trives i byen inne i Bergen by.

En kan trykt si at Nyborg står i endringens tegn, men bystatus for nok aldri Åsane.

Dag-Geir Bergsvik Knudsen.

En artikkel i Siden Dengang

LES OGSÅ
Åsane en by i Bergen
Julestemning uten nisser
Eidsvåg en perle i Åsane

TILBAKE TIL
Bloggens hovedside

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.