Bybanen over Bryggen.

Bybanens gang enten forbi Bryggen eller ikke. Bildet er et BA bilde. Klikk på bildene så blir de større. Denne artikkelen har stått på trykk i Bergensavsien BA
Bybanens gang enten forbi Bryggen eller ikke. Bildet er et BA bilde. Klikk på bildene så blir de større.
Denne artikkelen har stått på trykk i Bergensavsien BA

Vi Bergenser er litt spesiell eller hva? Vi må alltid få frem våres mening om alt som skal skje i denne byen vår. Der er ikke noe gale i det syntes jeg. Nei, det er en fordel, i alle fall noen ganger! Om det er det i den tidsaktuelle saken som vi bergensere nå er opptatt av, nemlig Bybanens gang enten forbi Bryggen eller ikke, kan nok det diskuteres. Med det samme fylkes politikernes innstilling til bystyret om Bybanen burde legges over Bryggen dukket opp i pressen, spesielt på nettett, eksploderte de negative tankene hos bergenserne på akkurat den innstillingen fra fylkespolitikerne.

Er det en slik mottagelse Bybanen vil få Åsane også. Bildet er fra åpningen av Bybanen i 2010. Foto Eget bilde.
Er det en slik mottagelse Bybanen vil få Åsane også. Bildet er fra åpningen av Bybanen i 2010. Foto Eget bilde.

Men det er jo bare en innstilling eller et råd til byens politikere, som endelig skal avgjøre hvorvidt Bybanen skal gå langs Bryggen eller skal ledes inn i tunell. Selvsagt er det viktig for den allmenne bergenser å få frem sine ”gode” argumenter for at Bybanen ikke skal gå over Bryggen, før det blir endelig vedtatt av bystyret. Etter den tid er det selvsagt for sent til å få noen påvirkning om Bybanetrasen til Åsane. Nå er ikke skinner for trikk og tog over Bryggen noe nytt. Så her kommer det gamle uttrykket ”Intet er nytt under solen” til sin fulle rett.

Les her Riksantikvaren: – Bybanen vil måtte gå for sakte
Les her Riksantikvaren: – Bybanen vil måtte gå for sakte

Les her Riksantikvaren: – Bybanen vil måtte gå for sakte

Tog og trikk har passert over Bryggen så langt tilbake i tid som til den gang Bryggen hadde det gamle historiske navnet ”Tyskebryggen”. Et navn som ble fjernet i maidagen i 1945 som en straff til tyskerne for at de hadde voldtatt vårt land. Det var vel ikke én bergenser som i de dager var uenig i at Tyskebryggen og Tyskesmauet ute på Nordnes måtte fjernes. Men at vi nesten 70 år etter krigen fortsatt lar det historiske navnet være ubrukt kan en vel bare undre seg over. Differansen i navnet Tyskebryggen og Bryggen kan kanskje best sammenlignes med at hvis det var Hollenderne som hadde voldtatt vårt land ville Hollendergaten bare hett ”Gaten”

bilde-4-til-bybanen-over-bryggen

 

Les her Må ha tunnel skal Bybanen virke

Men nå sporet jeg visst helt av. Det er jo ikke selve Brygge navnet jeg ville sette på dagsorden, det var jo Bybanens vandring eller ikke vandring forbi den historiske Bryggen. En kan nesten bli litt sjokket over de kraftfulle kommentarene som nå hersker på nettet etter fylkespolitikernes råd til bystyret. Så det er tydelig at Bryggen er en øm tå for bergenserne, ja kanskje for strilene også. Men når en tenker seg om så er det jo ikke sikkert at den allmenne hop av os har så mye innsyn i hva som skulle forhindre den i å gå i tunnel, men det har vel politikerne vil jeg anta og skulle dermed stå bedre rustet til å avgjøre Bybanens ferdsel mot Åsane.

bilde-5-til-bybanen-over-bryggen

Les her Slik skal partiene avgjøre Bybane-saken

Årsaken til at fylkespolitikerne ser hels Bybanen kjører forbi Bryggen er at tunell kan være så farlig for resten av Bergen ikke minst kostnadsmessig. Det siste tror jeg de største motstanderne av Bybanne over Bryggen faktisk talt gir blaffen i. Selv om dette skulle påføre dem en stigning i bompengeavgiften til korner femti, for at anlegget gjennom tunnel skal gå i mål.
Her har nok de som kjemper for at Bybanen skal passere det historisk Bryggen, fått seg et godt poeng vil jeg tro.

Motstanderne har suget til seg poenget med at det vil bli farlig å gå utover til Bryggen hvis Bybanen blir lagt der. Spesielt siden der finnes så mange restauranter og kneiper i strøket. Her kommer vel uttrykket ”Sikkerhet først” frem i lyset. At der i dag samme over samme strekningen kjører utallige busser som holder på fartsgrensen sammen med utallige biler så er ikke de så farlig kanskje. Eller tar vi helt feil her for mange som kommer ut fra disse kneipene er jo kanskje beruset og ikke helt stø i gangen og derfor lett kan komme ut i Bybanetraseen!

bilde-6-til-bybanen-over-bryggen

Les her Riksantikvaren vil ha Bybanen i tunnel ut av byen

Nå skal jeg heldigvis ikke være med å avgjøre denne saken for det har jeg hverken kunnskap eller krefter til. Tøft blir det i alle fall for dem som skal avgjøre denne saken, enten de sender Bybanen utover Bryggen eller ikke. Jeg tror uansett at folk i Åsane vil ønske Bybanen velkommen når den endelig kommer ut der. Kanskje vi kan her bruke uttrykket fra valget i september ”Godt valg”

Dag-Geir Bergsvik Knudsen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.