De tålte så vel, den urett.

Fresvik i Vik Kommune — En Terra kommune, skapt av politikere.Klikk på bildene så blir de større.
Fresvik i Vik Kommune — En Terra kommune, skapt av politikere.Klikk på bildene så blir de større.i 2009 BT Terra Vik kommune

Jeg leste i en avis BT Bergens Tidene for en stund siden om en liten kommune i Sogn og Fjordane, nærmere bestem i Vik kommune. Dette gjaldt en liten del i utkanten av kommunen Vik, Fresvik. Den viser at politikere aldri stilles til ansvar for det de gjør. De kan gjøre hva som helst uten at det får noen annen virkning at de eventuelt må trekke seg litt i bakgrunnen.

6. mai 2009 BT Terra Vik kommune
6. mai 2009 BT Terra Vik kommune

Det sto å lese i herved avis om en ungdomsskole som må nedlegges på en liten plass inne i Sogn, nærmer bestemt i Fresvik. Fresvik ligger på sørsiden av Sognefjorden og er underlagt Vik kommune. Der bor en to-tre hundrede sjeler der inne. Fresvik var uten vei frem til 1976, da fikk de vei til Vangsnes. Vangsnes er for de fleste kjent som et viktig fergeleie det også på sørsiden av Sognefjorden. Det er der en kan en se den 12 meter høye Fridtjov statuen, ruvende på en 11 meter høy sokkel som ble skjenket av keiser Wilhelm ІІ av Tyskland.

Nå må en ikke tro at jeg skriver dette for å vise hvor flink jeg er i historie og geografi. Nei på ingen måte, det er ungdomsskolen i Fresvik som skal nedlegges og årsaken til nedleggelsen jeg vil frem til. Nedleggelsen av ungdomsskolen ble behandlet i kommunestyret den 5. mai i år og hadde saks nummer 012 og var merket med ”Endra skulestruktur”. Da ordføreren, Marta Finden Halset fra ap slo klubben i bordet, var det et overveldende flertall for nedleggelse. Hele tolv av de sytten representantene i kommunestyret stemte for.

Det hjalp ingen ting at hver representant fikk utlevert et postkort før møte, der det var skrevet sirlig med en barnehånd ordene til vår kjente dikter Arnulf Øverland; “Du må ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv”. Men det gjorde de uten problemer. Derfor må elevene fra Fresvik hver dag for ettertiden, kjøre den 17 km rasfarlige veien til Feios for å gå på skolen der. Journalisten som skrev om saken hadde satt som overskrift ”Terra knekket skolen”. Etter min mening burde der ha stått ”Hasardspillende politikere knekket skolen”

Vik i Sogn of Fjordane som Fresvik ligger under.
Vik i Sogn of Fjordane som Fresvik ligger under.

Det at journalisten bruker en slik overskrift viser at politikerne i disse kommunene sannsynligvis har klart å dreie saken vekk fra seg selv. Disse politikere spilte hasard med folk sine penger uten en gang å forstå hvor galt det var i seg selv. Når så deres hasard-spill går galt så er det om å gjøre å få skylden over på andre. Men hadde de tjent penger på det, ja da hadde vi sikkert fått hørt hvor fremsynte de var. Da hadde kanskje til og med Terra fått en glorie fra politikerne, hvem vet?

Nå er en kanskje litt urettferdig med disse politikerne akkurat inne i Vik, for ordføreren som satt med klubben tidligere, som kom fra sp, tok en heltmodig avgjørelse etter at boblen hadde sprukket. Han meldte seg ut av sp etter over førti år i partiet, en fantastisk offergave som han delte ut rundhåndet til all folket i Vik kommune. Han ville med sin store offergave vise sin avstand til kommunalministeren, hun også fra sp, som ikke ville innrømme at staten hadde et stort medansvar for Terra-skandalen.

Fresvik sees der 1. tallet står å markerer.
Fresvik sees der 1. tallet står å markerer.

Han kunne heller ikke være enig i at de distriktskommunene som hadde spilt hasard med innbyggernes penger skulle ta hele regningen. For som han sier: ”Det er ikke senterpartipolitikk at de selv måtte ta hele regningen” Hvilket ansvar disse lokalpolitikerne selv hadde for Terra-saken, ja det snakker de mindre om. Det er lett å ta på seg et ansvar så lenge en vet at en ikke blir stilt ansvarlig for missbruket av ansvaret

Ja hadde kommunalministeren gitt etter og tatt på seg denne helt urimelige innrømmelsen, ja da hadde den gamle ordføreren i Vik sammen med alle de andre politikerne som spilte hasard med andre folks penger, gått helt fri. Nå vet vi at ingen av disse politikerne noen gang vil stilles til ansvar for det de har påført av tap og lidelser for kommunens innbyggere. En kan derfor spørre hva er det som gjør at politikere aldri blir stilt ansvarlig for sine handlinger?

Det er ingen trøst for skoleungdommen i Fresvik at politikerne i Vik sier at også eldreomsorgen er skadeildene, når de må kjøre 17 km frem og tilbake hver skoledag på trange og rasfarlige veier.
En ting syntes i alle fall klart ”de tålte så vel, den urett som ikke rammet dem selv” disse politikerne.

Dag-Geir Bergsvik Knudsen

LES OGSÅ

 Valget er ditt, eller er det?
Hurtigruten og terrorgjerder
Osamn bin Laden-en ikke-muslimsk leder.
Stolt Berg og maktbegjær
En riktig og viktig beslutning
Fotball EM uten Bergen
Jørgen Hattemaker og Dokken
Begeret er fullt
Valgets kval
De tålte så vel den urett
Buekorps Taliban og Amir Payan
En trikk er ikke nok
Feilinformasjon.

Espeland fangeleir

OL et sløseri av penger

 

TILBAKE TIL
Bloggens hovedside

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.