Den nye Tyskebryggen er på Nøstet.

Det Glade Bergens vinbisp Even Børve med flasken med de edle dråper. Eget foto Bildene blir større når du klikker på dem Denne artikkelen har stått på trykk i BergensAvisen BA.
Det Glade Bergens vinbisp Even Børve med flasken med de edle dråper. Eget foto
Bildene blir større når du klikker på dem
Denne artikkelen har stått på trykk i BergensAvisen BA.

Det er i grunnen litt pussig, men likevel prisverdig kanskje, at noen står på for å knytte nyttige kontakter som vi alle kan dra nytte av. Det er ikke ofte en får se og oppleve det med selvsyn, uten å være en direkte del av det som skjer. Så når en først får sjansen til å være en del, eller en flue på veggen som en sier, ja da skjønner en liksom litt mer om nytteverdien av det. Spesielt når det blir så vellykket at en nesten kan klappe, ja uten å gjøre det. Nå kan en selvsagt lure på hva en snakker om, det er jo forståelig. Dette gjelder samkvemmet med et stort Europisk land, ja for det er Tyskland. Selvsagt vet vi, at vi en gang lå vi under helen på dette mektige landet i over fem år, ikke så mye over fem år, men dog!

Historiker Tryggve Fett forteller om Bergens Akuavit for de selbre gjestene i puben som ligger i Nøsteboden Eget foto
Historiker Tryggve Fett forteller om Bergens Akuavit for de selbre gjestene i puben som ligger i Nøsteboden Eget foto

Nå skriver ikke jeg dette for å ripe i sår som forlengst burde vært grodd. Snarer tvert imot vil jeg påstå. Jeg var til stede nede på Nøsteboden her for noen dager siden, sammen med en del menneskers som alle hadde forbindelse til dette store landet, Tyskland. I en eller annen form. De fleste gjestene var media folk fra Tyskland, som fikk en opplevelse de garantert aldri vil glemme, tror jeg. Selvsagt kan jeg ikke vite det med sikkerhet, men det ville forundre meg om jeg her har tatt munnen for full, av deres ros etter at alt var over.

Vinbispen Even Børve fra Det Glade Bergen ankommer Nøsteboden før han skal døpe den nye Tyskebryggen. Eget foto
Vinbispen Even Børve fra Det Glade Bergen ankommer Nøsteboden før han skal døpe den nye Tyskebryggen. Eget foto

Det var folk fra åtte av de største avisene i Tyskland, samt fra en av de store tv-kanalene, pluss noen få til. De skulle få oppleve vår enestående vestlandske kultur og mat, for å forberede seg til den gigantiske messen som skal være i Berlin den 27. januar 2011. Der skal Hordaland ha en stand på tusen kvadratmeter, som i seg selv er enormt. Da vil nok disse mediafolkenes opplevelse av Bergen og Vestlandet generelt, komme til utrykk både i skrift og bilde på en svært så positiv måte. Nettopp med bakgrunn av deres opplevelse i vår herlige by og turen til Hardanger, forøvrig uten monstermaster enn så lenge, som ildsjelene bak sørget for at de fikk del av.

Nøstet sett fra oven, med den nye broen som går over til den nye Tyskebryggen tidligere Nøstekaien
Nøstet sett fra oven, med den nye broen som går over til den nye Tyskebryggen tidligere Nøstekaien

Først ble de hentet standsmessig på vår flyplass og kjørt til sitt innkvarterings sted. Deretter bar det til Bryggen. Der de ble vist rundt, og fikk en innføring i Bryggens omfattende historie, og dens lange liv som Tyskebryggen, av Fylkesmannes utsendte medarbeidere. Sannsynligvis unngikk de temaet om hvorfor navnet Tyskebryggen ikke var tilbakeført til Bryggen etter hele 65 år, enten av høflighet eller kanskje av ren blygsel. Det er pussig hvor lite som skal til før en føler at det kan bli litt ubehagelig.

Etter omvisningen ble de tatt med til alle Bergenseres ”Beffen”. Den skulle frakte dem ut Vågen og over linjen til Puddefjorden, for så å sette dem på land på den historiske Sukkerhusbryggen. Den kjære ”Beffen” som fraktet akevitten over linjen mellom Vågen og Puddefjorden slik at vi Bergenser kan få den særegne Bergens akevitt, som en Linie- akevitt. En Bergens akuavit, som en av Bergens mest kjente historiker Tryggve Fett fortalte historien om, samtidig som gjestene beundret og nøt Nøstebodens herlige lutefisk. Som ballast før denne seansen hadde gjestene fått et utmerket fordrag av Christoffer John Harris, om den store Keiser Willhelm og hans fantastiske forhold til Bergen og Nøstekaien.

Vinbispen døper den nye Tyskebryggen med de edle dråper
Vinbispen døper den nye Tyskebryggen med de edle dråper

Etter som embetsverket til det nye Hansakontoret i Bergen, og Det Glade Bergens vinpisp Even Børve var til stede under denne seansen, bestemte man seg likegodt for å døpe broen, som binder sammen Nøstetorget og Nøstekaien, for Tyskebryggen. Dette i en slags gest for å vise de tilreisende at en ikke lengre var bitre på det Tyske folk. Med vinbispen i spissen gikk alle ut i til denne vakre broen. Der ble de, i nattens mulm og mørke, vitne til at vinbispen døpte broen for Tyskebryggen. Ikke med vann, men med Bergens Akuavit, som det seg hør og bør for en ekte vinbisp.

Dette i påvente av at Bergens politikerne skal avgjøre krigshelten Rangvald Hommen sin søknad om et navnskifte på Bryggen. Om det noen gang vil skje kan en lure på, men søknaden er reell, og burde behandles der etter, eller hva mener du?

For også Brygger står i endringens tegn.

Dag-Geir Bergsvik Knudsen

En artikkel i Siden Dengang

LES OGSÅ
To Konger
Nødhjelpen og Jansonbryggen
Clock around the rokk på Nøstet
Fløyen Konger og Keisere
Passeringen av linien mellom Vågen og Puddefjorden
Den nye Tyskebryggen er på Nøstet
Hvorfor tok Noa med seg de to rottene på Arken
Nøstebukten den gamle perle
En stor dag
Den gamle fisker og hans blekkhus
Gjenfødelsen av papegøyeskyting i Bergen
Alle trenger et hull
Nøsteboden og Jagermeisterhytten

TILBAKE TIL
Bloggens hovedside

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.