Der kjøper, der selger, der handler hver mann.

Illustrasjonsbildet er laget av Erik Ivarson Blindheim Denne artikkelen har stått på trykk i Boligmagasinet til Privatmegleren Klikk på bildene så blir de større Bildet er tatt i 1912 UIB sitt eie
Illustrasjonsbildet er laget av Erik Ivarson Blindheim
Denne artikkelen har stått på trykk i Boligmagasinet til Privatmegleren
Klikk på bildene så blir de større
Bildet er tatt i 1912 UIB sitt eie

Hvor kan dette være? Det vil nok mange kanskje tenke når de ser dette bildet? Vi Bergensere vil nok først spørre, er det fra Bergen? Svaret er enkelt. Ja det er faktisk en gammel gate i vår kjære by. En gate som fortsatt er der, som strekker seg fra Dreggsallmenningen til Sanbrogaten. Da vet nok de fleste, at dette hundrede år gamle bildet viser, Slottsgaten i retning mot Dreggsallmenningen, eller den gang Tyskebryggen. Navnet Slottsgaten fikk gaten rundt midten av 1850 tallet, før det ble den bare kalt Dreggegaten, i følge Bergen byleksikon.

DBS bygningen ca. 1920 Foto Olaf Andreas Svanøe
DBS bygningen ca. 1920 Foto Olaf Andreas Svanøe

Hadde fotografen vridd fotografiapparatet sitt litt mot venstre kunne vi også ha sett det praktfulle bygget til Det Bergenske Dampskipselskap, som sto ferdig dette året i 1912. Dette vakre bygget som bare fasaden sto igjen på, etter den fatale eksplosjonsulykken i 1944. Men det var selve Slottsgaten som var viktig for fotografen denne dagen, som vi kan se i dette praktfulle bildet. Slottsgaten har aldri vært noen stor gate i størrelse, men en gang var denne gaten en av de mest fornemme i hele Bergen. En fornemhet som ble dannet av de mange hus og sjøboder der det yrte av liv og foretningsvirksomhet.

Suvenirbutikken til gamle Amundsen. UIB sin samling
Suvenirbutikken til gamle Amundsen. UIB sin samling

Personlig synes jeg at bildet maner frem en sterk følelse av harmoni og ro, samt en eventyraktig kulisse for en film. Harmonien manes frem av damen som står der med sin flotte fjærbelagte hatt. Samtidig som hun konverserer med mannen på hennes høyre side, som for alt det jeg vet kan ha vært hennes ektemann. En harmoni som fletter seg sammen med mannen bak hennes rygg, som har stanset opp der i Sanbrogaten. Kanskje for å sjekke om han har husket å sette frimerke på brevet sitt, før han skulle legge det i Postkassen som henger på husveggen til Slottsgaten 11.

En kan nesten se det på bildet at dette var er et staslig hus. Noe datidens beboere vitnet om, da titler i seg selv var stort. Den gang var det Adm. Direktør for Det Bergenske Dampskipselskap med sin hustru og deres tre barn, samt to tjenestepiker, som bodde i huset. På gateplanet fant en Suvenirbutikken til gamle Amundsen. For alt det jeg vet var dette kanskje den første suvenirbutikken i Bergen. I dag er grunnen som dette huset lå på en del av det ytre gateløpet til Sandbrogaten. Omtrent midt i fotgjengerovergangen, når en skal krysse gaten fra hjørnet av Sandbrogaten-Slottsgaten og ut til festningen.

Nabohuset, Slottsgaten 10 var et vakkert hus, sees her til høyre. Ca 1925 Foto Atlier KK
Nabohuset, Slottsgaten 10 var et vakkert hus, sees her til høyre. Ca 1925 Foto Atlier KK

Roen kan en finne i mannen som spaserer i rolig tempo fra det åpne byrom på Bradbenken, mot den gang den trangere Slottsgaten. Samtidig som han myser opp på den store klokken høyt oppe på veggen av Slottsgaten 11, og konstaterer at den er blitt ti over to. Kullisene og det eventyraktige finner vi i den mektige stilrene fasaden til Slottsgaten 11, med sin klokke høyt der oppe i tredje etasje. Samt den stille og rene brosteins belagte Slottsgaten, som når en ser inn i den, kan lure på hvor den ender, om en var ukjent og ikke visste det.

En kullise og eventyraktighet som forsterker seg når en studerer huset helt til høyre. Vi ser der at sokkelen på huset liksom har klart å strekke seg lengre ut i gaten, uten å ha fått med seg hele huset. Kanskje dette var årsaken til at huset med adressen Slottsgaten 12, var det første huset som ble revet i denne gaten, en gang rundt 1920.

Adolf Jansen i Slottsgaten 8 til venstre Bildet er iUIB sitt eie
Adolf Jansen i Slottsgaten 8 til venstre Bildet er iUIB sitt eie

Nabohuset, Slottsgaten 10 var et vakkert hus, som foruten Jørgen Henriksen sin kaffestue også innholdt Bergen Havnekontor sine lokaler. Der holdt de til helt frem til de fikk sitt nye bygg i 1939. Et bygg som ble reist på andre siden av Statsraad Lehmkuhl sin faste kaiplass, like foran hopen, eller bak til høyre i dette bildet. Det nye kontorbygget til Bergen Havnevesen sto der bare i fem år, også dette bygget røk med under eksplosjonen i 1944.

slottsgaten-1920
her enda en kaffestue Cafè Novilla der en kunne sitte mens en ventet på ”Beffen” Bildet er i UIB sitt eie

Bak gjerde mellom Slottsgaten 10 og 12, lå der en liten hop, som i dag er fylt igjen. En finner en ny hop i mellom nummer 10 og 8, omtrent der ”Beffen” går fra i dag. Fortsatte en sin gang på denne siden av gaten passerte man den velrenommerte trelasthandler Adolf Jahnsen, i nummer 8. Et firma som kanskje de fleste fra Nordnes husker godt. Fra da firmaet hadde sitt store utelager på Tollboden, som de hadde der ute under gjenreisningen av Nordnes etter krigen. Når en passerte nummer 6 der B. Friele & Sønner hadde sitt kaffebrenneri, kunne forbispaserende kjenne den spesielle lukten som kommer når kaffe foredles gjennom et brenneri.

Der kan en se et av de gamle ornamentene
Der kan en se et av de gamle ornamentene

Når en så kom ut i enden av gaten på sørsiden av nummer 2, så lå her enda en kaffestue Cafè Novilla der en kunne sitte mens en ventet på ”Beffen”, som gikk fra hopen rett utenfor. Ja hvis en da ikke hadde et ærend hos overrettsakfører Einar G. Anthonisen, eller hos seilmaker K. Christensen, som begge holdt til i samme sjøboden. Hopen som lå på sørsiden av Slottsgaten 2 der ”Beffen” gikk fra ligger der fortsatt, bare noe forandret, like nedenfor Dreggsallmenningen.

På slutten av 1930 tallet var det imidlertid slutt for alle disse bodene på denne siden av Slottsgaten ut mot vågen. Sjøbodene ble revet for å utvide den noe trange Slottsgaten. Den største hopen som den gang lå mellom der Friele holdt til i nummer 6 og Slottsgaten 4 er fylt igjen. I dag ligger skuret som er bedre kjent som skur 8 over denne hopen.

Slottsgaten 3-5 Hotel Transatlantic Ca 1918 Foto Atlier KK
Slottsgaten 3-5 Hotel Transatlantic Ca 1918 Foto Atlier KK

På andre siden av Slottsgaten lå der ikke mindre enn to hoteller. Det første i Slottsgaten1, som en gang hadde navnet Hotel Nordkap. Hotellet skiftet senere navnet til Hotel Royal, som var navnet da dette bildet ble tatt. Et navn hotellet sannsynligvis hadde tatt da de hadde utvidet sin virksomhet ved å slå seg sammen med Dreggsallmenningen 2 og 4 for å få en fin restaurant, som var et høyverdig hotell verdig.

Rundt 1915 var epoken for gamle Hotel Royal over. Bygget fra rundt 1770 ble revet for å gi plass til et nybygg. Fortsatt kan en finne igjen minner fra gamle Hotel Royal på Bergen Museum. Der kan en se et av de gamle ornamentene som sto over en av dørene til bygget. Nybygget som reiste seg etter Hotel Royal er i dag som en vakker fyrlykt for Bergen, bedre kjent som Det Nordenfjelske Dampskipsselskaps bygg. Et bygg Bergen Havnevesen overtok i 1979 og som de disponerte helt til 2006. Da ble bygget på denne gamle hotelltomten igjen omformet til hotell, nå med navet Clarion Collection Hotel Havnekontoret. Her kan en trykt si at ringen er sluttet etter hundrede år.

Gikk en så videre innover i Slottsgaten på denne siden kom en til Slottsgaten 3 til 5, der lå det enda et hotell, som het Hotel Transatlantic. Et hotell som ble mye brukt av Nordmenn, som skulle krysse Atlanteren enten til USA eller Canada, mens de ventet på transportskipene. Da den nederlandske båten «Voorbode” eksploderte på festningskaien den 20. april i 1944, forsvant Hotel Transatlantic og de andre husene, i et inferno av ild og røyk.

Slottsgaten i dag med skur 8 til høyre Foto Dag-Geir Bergsvik Knudsen
Slottsgaten i dag med skur 8 til høyre Foto Dag-Geir Bergsvik Knudsen

Opp av asken fra brannruinen etter disse husene, reiste det seg i 1958 bygget som vi den gang kjente som Fiskernes Bank. I dag er dette et flerbruks bygg, og faktisk med en Suvenirbutikk i første etasje. Nesten på samme sted som gamle Amundsen sin suvenirbutikk en gang lå. Den gang Slottsgaten var full av liv og der det gamle uttrykket, ”der kjøper der selger der handler hver mann” var levendegjort i fullt monn. Det var den gang da Slottsgaten var en fornem gate, mens i dag haster folk forbi, ja om en ikke trenger en suvenir.
Ting er i endring. Men Slottsgaten er ikke fornem lengre.

En artikkel i Siden Dengang

Dag-Geir Bergsvik Knudsen

LES OGSÅ
Der kjøper, Der selger, Der handler hver mann
Bybanen over Bryggen
Ka e de du glaner på
Den gamle krigshelten og hans søknad
8. mai – en dag til forsoning
Gjør Fløipilen synlig
Søknaden er sendt
Mange ville fjerne Tyske Bryggen

Ja til Tyskebryggen 

TILBAKE TIL
Bloggens hovedside

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.