Edvard og Kongen.

5. november 2009 Edvard og Kongen — Edvard Pettersen da han fikk Kongens Fortjenestemedalje i Sølv den 28. august 2009. Fotograf: Karen Mortensen
5. november 2009 Edvard og Kongen — Edvard Pettersen da han fikk Kongens Fortjenestemedalje i Sølv den 28. august 2009. Fotograf: Karen Mortensen. Denne artikkelen har stått på trykk iBergensAvisen BA.

I dag skjer det, ja i dag skal vår alles Edvard Pettersen, eller bare Edvard’n som det heter på folkemunne, i audiens til kongen på slottet. Tenk, Kong Harald skal få hilse på en ekte Nordnes-gutt. Ja ekte Nordnes-gutt er han, selv om han var på en liten gjesteopptreden i Skottland da han ble født. Ja en mann som er oppvokst i selveste Fritznersmauet, med samme nummer på huset som den Engelske statsministeren, ja han er en ekte gutt av republikken.

Nå tror jeg ikke at Edvard’n sier til kongen at han kommer fra republikken, for det kan jo såre kongen. Det er liksom ikke et tema en diskuterer med kongen, så han får nøye seg med å si at han kommer fra Nordnes. Det er jo i seg selv en hedersbevisning, som svær mange ville bli kry av hvis de kunne si det samme, i alle fall tror vi som kommer fra Nordnes det.

Så kan en spørre hva er det egentlig Edvard’n skal hos Kongen? Det er selvsagt et godt spørsmål for dem som ikke har fått det med seg hvilken stor utmerkelse han er tildelt. Jo, Edvard’n skal takke for at han den 28. august i år ble tildelt Kongens Fortjenestemedalje i Sølv for sin innsats for Norske sjøfolk og deres historie. En tildeling som selvsagt måtte foregå om bord i en båt, eller et skip, nemlig Hurtigruteskipet MS Trollfjord, mens det lå til kai ved Nøsteboden. Sammen med en del innbudte mennesker, noe betydningsfulle og noen ikke så betydningsfulle, som alle ville hedre Edvard’n.

Bergen by i særdeleshet ved at ordfører Gunnar Bakke (Frp), igjen ulastelig antrukket med Bergen sitt flotte ordfører kjede rundt halsen, han holdt en tale for Edvard’n. Ordføreren gledet også Edvard’n og alle som var til stede med at kommunen tok på seg utgiftene til selve sammenkomsten ved tildelingen, samt kostnaden i forbindelse med utdelingen av ”Den store Sjømannsprisen” i 2010. En pris Edvard’n har innført og har betalt selv, som deles ut en gang i året under avviklingen av Sjømannscruiset.

Men også Edvard’n siste arbeidsgiver, avisen BA, var sterkt representert under utdelingen, en avis som har en stor del av æren, ved at Edvard’n får alt på trykk igjennom ”Edvards Skuteside”. Det var også igjennom BA at Edvard’n fant en forbundsfelle, en kollega og venn, journalist Hans Brundtland, som han har utgitt flere anerkjente bøker samens med, om Norske Sjøfolk. Bøker som er solgt i over tretti tusen eksemplarer.

Da fylkesmann Svein Alsaker hadde holdt sin flammende tale for Edvard’n og etterpå festet medaljen på hans bryst, var vi nok mange som ble fuktig i øynene. En fuktighet som kom for denne fremragende mannen sin streben etter å få frem livet til en gang den største arbeidsgruppen i Norge. En arbeidsgruppe som bare gikk under navnet ”sjømenn”, eller det ikke kjønnsdiskriminerende ordet ”sjøfolk”, som på 1960 tallet telte ca. 60 000. En arbeidsgruppe Edvard’n ble kjent med, fra han samme dag som han fylte 15 år i 1959, sto på hyrekontoret med lapp i hånden. En lapp der det sto ” Vår sønn Edvard Pettersen får lov å ta hyre” med hans fars og mors sirlige underskrifter og med flekker av mors gråt.

For dem som kjenner Edvard’n godt så vet de at han også har en idrettskariere bak seg, med flere norgesmesterskap i roing og verdensmesterskap i roing for veteraner. Det var vel sikkert denne idrettskarieren som slo ut i full blomst da han et par år etter å ha avtjente FN-tjeneste i Libanon, fikk det for seg at han skulle slå den 80 år gamle rekorden i roing mellom Calais og Dover. Da han kom i mål etter blodslitet og manglet kun 12 minutter på å slå rekorden, sa han med et smil; ”problemet var at jeg valgte feil båt, jeg måtte jo pinadø øsen den minst 60 ganger”

Ja en kan nesten spørre hva er det ikke Edvard’n har prøvd her i livet av yrker. Mange husker sikkert da han fløy rundt på en sykkel med en ryggsekk på ryggen der det stakk opp en antenne. Da visste vi aldri når han hev seg av sykkelen og stakk en mikrofon opp foran ansiktet ditt. Før du ante ordet av det var han i full gang med et intervju deg, da var han radiorapporter for ”Puddefjord Radio” Men nå nyter Edvard’n sitt otium, kaldt AFP. Selv om han fortsatt har sin side hver lørdag i BA, som stadig forteller om livet til mennesker med tilknytting til sjøen.

 

5. november 2009 Edvard og Kongen — Edvard Pettersen da han fikk Kongens Fortjenestemedalje i Sølv den 28. august 2009. Sammen med sin kjære Sølvi Ann Bogevik Fotograf: Karen Mortensen
5. november 2009 Edvard og Kongen — Edvard Pettersen da han fikk Kongens Fortjenestemedalje i Sølv den 28. august 2009. Sammen med sin kjære Sølvi Ann Bogevik Fotograf: Karen Mortensen

Hva Edvard’n har gjort for alle sjøfolkene som seilte ute i den siste storhetstid for norske sjøfolk på 50-60 og 70 tallet med sin trang til å fortelle om sjøfolks liv, enten om bord eller i land, er uomtvistelig enorm. Ikke bare for sjøfolkene selv, men også for Norsk Sjøfartshistorie, for uten hans pågang ville denne delen av sjøfartshistorien ha forsvunnet med hans generasjon.

Når Kong Harald tar den faste hånden til Edvard’n i sin hånd, vet kanskje ikke kongen at han da hilser på vikingen, konferansieren, festlederen sjømannen, styrmannen, radioreporteren, journalisten, og forfatteren på en gang, ja hvis han da ikke leser BA.

Dag-Geir Bergsvik Knudsen.

LES OGSÅ
a cick ass fra en kusner Laurie Grundt
Mitt forhold til Arne Nordheim
Arne Bendiksen Allè en god ide
Ole Bull og Elvis
Edvard og Kongen.
Edvard Pettersen en forkjemper for Norske sjøfolk og deres historie.
Tyskebryggen, Tyskertøser og en krigshelt

TILBAKE TIL
Bloggens hovedside

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.