Eidsvåg en perle i Åsane.

illustrasjonsbilde-fra-erik

Illustrasjonsbildet er laget av Erik Ivarson Blindheim 
Denne artikkelen har stått på trykk i Boligmagasinet til Privatmegleren
Klikk på bildene så blir de større

De aller flest vil nok se hvor dette bildet er fra. Gjettet du Eidsvåg så er jo det helt riktig. Dette var en gang selve hjertet i gamle Åsane kommune. Før Åsane ble en del av Stor-Bergen i 1972. Bildet har jeg sett tidligere, ett eller annet sted, i farger. Kanskje ikke så rart siden fargefotografering hadde vært på full fart inn i de fleste fotoapparater da dette bildet ble tatt i juni 1963. Nå ser en ikke så mye av Eidsvåg på dette bildet, men likevel er det et godt bilde for å vise at også dette området har stått i endringens tegn.

Eidsvåg ca. 1963 Bildet har jeg sett tidligere, ett eller annet sted, i farger.
Eidsvåg ca. 1963 Bildet har jeg sett tidligere, ett eller annet sted, i farger.

I grunnen er det ikke så rart at stedet heter Eidsvåg, for det kommer av ordet ”Eid” som betyr et sted i mellom to vann, som sees tydelig på dette bildet. Vi ser fabrikkbygningen nederst i bildet og i dypet av selve Eidsvåg. Dette er de gamle lokalene til Eidsvåg Fabrikker som produserte ullvarer og andre tekstilvarer. Fabrikken ble anlagt av Chr. Petersen som var født i 1858 og døde i 1948. Området som fabrikken ligger i ble oppkjøpt på tvangsauksjon i 1896. Han kom rask i gang både med fabrikkbygningen og med maskinene som laget tekstiler av høy kvalitet. Da Chr. Petersen døde i 1948 hadde hans livsverk ennå ikke nådd toppen. Han fikk heller aldri oppleve at hans store livsverk ble nedlagt i 1972, og godt er kanskje det.

Eidsvåg samme området som bildet fra 1963 ca. 2007
Eidsvåg samme området som bildet fra 1963 ca. 2007

Vi ser like over Eidsvåg fabrikker dette lille vannet som en gang drev møllene til fabrikken. I dag er den nesten helt borte, men fortsatt ligger en liten del av den igjen, som kan beskues fra den lille veien som ligger parallelt med den nå etter hvert lille kulpen. Vi ser tydelig på bildet forbindelsen kulpen hadde med det stor Jordalsvantnet vi ser til venstre i bildet. Det store vatnet heter som kjent Jordalsvatnet tidligere også kalt Eidsvågvatnet. Dette er en kunstig innsjø som også er brukt til drikkevann, men kvaliteten på drikkevannet diskuteres fordi det fortsatt drives jordbruk nær tilknyttet til dette drikkevannet.

Eidsvåg fabrikker ca 1905 Foto Atelier KK
Eidsvåg fabrikker ca 1905 Foto Atelier KK

Vi ser også i bildet øverste kant et vann som lett kunne ha vært en del av Jordalsvatnet, som det egentlig er, men det har fått navnet ”Indrevatnet”. I skyggen av Kvitebjørnen og Rundemanen har det vært drevet jordbruk i hundrevis av år. Om disse gårdene pr. dags dato fortsatt er i drift har undertegnede ingen formening om, men trist er det at vann og jordbruk ikke kan leve ved siden av hverandre. To ting som vi mennesker er helt avhenging av.

Eidvåg kirke
Eidvåg kirke

De to store bygningene vi ser ligger ned til Jordalsvatnet omtrent midt på bildet, er de gamle administrasjons-kontorene for gamle Åsane kommune. Ja en kan trygt si at det var der nervesenteret lå, og der Åsane kommune en gang ble styrt fra. De gamle kommunebygningene lå idyllisk til ned til det vakre Jordalsvatnet. I dag ligger bygningen til den gamle kommuneadministrasjonen et stykke fra selve Jordalsvatnet. Deler av vannet ble fylt igjen da de reiste Vestlandske Salslag en gang på 1960-tallet, samt da de anla den nye motorveien til Åsane.

har i de to badeplassene på Vollane og i Tømmervågen
har i de to badeplassene på Vollane og i Tømmervågen

Da det nye moderne slakteriet og administrasjonsbygningene i Eidsvåg sto ferdig rundt 1970 ble det gamle slakteriet som lå i Sandviken nedlagt. Et slaktehus som hadde vært i drift siden 1919. I dag fremstår det gamle slakteriet i Sandviken som en fryd for øyet. Da alle bygningene er bygget om til mer moderne bruk, mens med den ytre delen har beholdt sitt gamle fine arkitektoniske preg. Nå i dag har selv det en gang så moderne slakteriet i Eidsvåg opphørt sitt arbeide. Den siste dagen de slaktet dyr ved Hordaland Slakteri var den 30. desember 1995.

Et hvert sted har ofte en kirke, så også i Eidsvåg. Selv om den kirken ligger utenfor dette bildets venstre kant, så er den en del av Eidsvåg historie. Dens tilblivelse har vært litt kronglete, men dog står den der i dag. En kirke som en kanskje ville ha gått forbi fordi den ikke ligner noe særlig på en kirke. Det er vel kanskje bare klokketårnet som tilsier at det er en kirke med sin firkantete form i betong, satt i pennen av arkitektene Kjell Lund og Olav Slaatto. Første gang kirken var på tapetet var under krigen i 1942, men det skulle gå førti år før den sto ferdig i 1982. Årsaken til dens form er at kirken er en mer arbeidskirke i tre etasjer med inngang fra terrenget til alle plan. Kirkerommet ligger i den øverste etasjen under et glasstak, så innvendig er denne kirken en pryd for hvem som helst. Til gled for alle som er tilsluttet Eidsvåg kirke.

av ordet ”Eid” som betyr et sted i mellom to vann, som sees tydelig på dette bildet
av ordet ”Eid” som betyr et sted i mellom to vann, som sees tydelig på dette bildet

En kan vel heller ikke forlate Eidsvåg uten å trekke frem de fin bade muligheten byens innbygger har i de to badeplassene på Vollane og i Tømmervågen, selv om de ikke ligger i selve Eidsvåg.

Jo, uten tvil, Eidsvåg er en perle i Åsane og har, og står, i endringens tegn.

Dag-Geir Bergsvik Knudsen.

En artikkel i Siden Dengang

LES OGSÅ
Åsane en by i Bergen
Julestemning uten nisser
Eidsvåg en perle i Åsane

TILBAKE TIL
Bloggens hovedside

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.