En livskraftig 100 åring.

Nordnes sjøbad like etter åpningen for 100 år siden. Klikk på bildene så blir de større. Foto fra UIB sin samling. Denne artikkelen har stått på trykk i BergesnAvisen BA
Nordnes sjøbad like etter åpningen for 100 år siden. Klikk på bildene så blir de større. Foto fra UIB sin samling.
Denne artikkelen har stått på trykk i BergesnAvisen BA

Jeg sitter henslengt ved ripa med kaffekruset i hånden mens motoren i motorbåten til min venn slår behagelig i sakte fart ute på Puddefjorden, mens blikket mitt flakker over Nordnes, eller republikken.

Faksmilen i BA den 14. juli 1980 under 70 års festen, helt til venstre Nordnes store sønn Einar Olsen, med skjegg kløvernissen Magnus Hamsund, med hendene i kryss Erik Blindheim Andersen, med hatten Harald Nystad, til høyre bademester Meinich Litland.
Faksmilen i BA den 14. juli 1980 under 70 års festen, helt til venstre Nordnes store sønn Einar Olsen, med skjegg kløvernissen Magnus Hamsund, med hendene i kryss Erik Blindheim Andersen, med hatten Harald Nystad, til høyre bademester Meinich Litland.

Jeg fester blikket på Nordnes sjøbad, et bad jeg har så ufattelige mange minner i fra. Der jeg i guttebassenget tok mine første spede svømmetak, som til slutt gjorde at jeg kunne ta svømmeknappen. Jeg hører ungenes fryd og latter, på samme måte som jeg sikkert selv en gang ga fra meg lyder.

Jeg tror ikke vi sto noe tilbake for dagens barn når det gjaldt badeglede, selv om vi ikke hadde oppvarmet basseng slik Nordnes sjøbad har i dag. Ja faktisk tror jeg vi oppholdt oss i sjøbadet ennå mer enn dagens barn, for vi hadde ikke andre ting å ta oss til når skolen var slutt. De fleste av oss tilbrakte hele sommer hjemme på grunn av den generelle dårlige økonomien som hersket på 1950 tallet.

Den Franske revulosjonen 14. juli 1789 var det årsaken til at Nordnes går under navnet “Republikken”?
Den Franske revulosjonen 14. juli 1789 var det årsaken til at Nordnes går under navnet “Republikken”?

Vi kan kanskje takke legene Klaus Hanssen og Joachim Wiesener for at vi har dette praktfulle anlegget. I deres ånd ville de opprette bad for den vanlige arbeider, eller som de en gang sa, vi vil ha et ” anlæg af Badehuse for Arbeiderklassen” Ja sånn ble det til at Sydnes sjøbad åpnet sine dører i 1887 etterfulgt av Elsero i Sandviken. To bad som forsvant rundt 1960 da Sentralbadet på Engen ble innviet. I dag har riktignok Sydnes sjøbad oppstått igjen, om enn i miniformat, og litt lengre mot øst enn det gamle. Tett opp til den historiske Nøsteboden, som Roger og Mirela Iversen har gjenreist til glede for alle som trykker Bergens historie til sitt bryst.

bilde-4-til-en-livskraftig-100-aring
Faksmilen fra VG

Nå skulle det gå noen år til før Nordnes sjøbad åpnet sine dører for allmennheten, etter at Sydnes og Elsero hadde åpnet sine dører. Men den 14.juli i det herrens år 1910 åpnet Nordnes sjøbad sine porter for alle, og i særdeleshet for de fastboende på Nordnes. Om åpningsdatoen var bevisst er vel noe usikkert, men det slår en at akkurat på denne datoen 14. juli, men dog i 1789, brøt den Franske revolusjon en ut da det franske folk stormet fengslet Bastillen. En skal i alle fall ikke se vekk ifra at åpningsdatoen var bevisst lagt til samme dato som den Franske revolusjon, og at det er derfor Nordnes har fått tilnavnet ”republikken”

Det ble ikke storming av sjøbadet på åpningsdagen, hverken av revolusjonsgarden eller arbeidsfolk, mest fordi åpningsdagen var lagt til en torsdag, ja i alle fall for arbeidsfolk. For da badet åpnet slett nok de aller fleste arbeidsfolk i sin svette til solen gikk ned over Nordnespynten, langt ut på kvelden. Det ble nok ikke før påfølgende søndag at arbeidsfolk stormet det nyåpnete sjøbadet. Et bad Nordnesfolk trykket til sitt bryst med en gang, et bad de rette følte var deres eget.

faksmilen fra Morgenavisen, fra høyre bademester Meinich Litland, Einar Olsen i munnspillmondur, Harald Nystad, neste ukjent så kløvernissen Magnus Hamsund
faksmilen fra Morgenavisen, fra høyre bademester Meinich Litland, Einar Olsen i munnspillmondur, Harald Nystad, neste ukjent så kløvernissen Magnus Hamsund

Det blir vel neppe sammen festen på 100 års dagen som det var den gang i 1980 da sjøbadet rundet de 70. Da hadde ”de morgenbadene”, som Nordnes alltid hadde hatt, bestemte seg for å gi noe tilbake. I en liten leilighet i andre etasje i Ytre Markevei satt tre av ”de morgenbadene”, og stiftet ”Symje og Stivkrampe Cluben af 14. juli” til ære for Nordnes sjøbad.

Stifterne av klubben ble tildelt gode og fremtidsrettete roller i klubben. Harald Nystad ble material og vannforvalter, Erik Blindheim Andersen ble ideologisk fører og Magnus Hamsund, bedre kjent som Kløvernissen, ble langdistansesvømmer. Som vitne til denne flotte seremonien var Nordnes store sønn Einar Olsen forespurt og han stilte i full munnspillmundur.

Stifterne av ”Symje og Stivkrampe Cluben af 14. juli” til ære for Nordnes sjøbad. Til venstre material og vannforvalter Harald Nystad, i midten langdistansesvømmer Magnus Hamsund, til høyre ideologisk fører Erik Ivarson Blindheim 
Stifterne av ”Symje og Stivkrampe Cluben af 14. juli” til ære for Nordnes sjøbad. Til venstre material og vannforvalter Harald Nystad, i midten langdistansesvømmer Magnus Hamsund, til høyre ideologisk fører Erik Ivarson Blindheim

Da de var klare bega de seg ut til sjøbadet i klubbens nye stripete og heledekkende badedrakter. Bademester Meinich Litland ventet sammen med et stort pressekorps, fra alle byens aviser, samt fra VG, og NRK tv. For alle som var til stede ble der servert bløtkake formet som en redningsbøyle, som var så stor at det var mulig å stå inne i ringen.

Sjampanjen ble sprettet og helt ut i bassenget, som en slags dåp av ”Symje og Stivkrampe Cluben af 14. juli”, selvsagt var den alkoholfri. Einar Olsens liflige og musikalske munnspilltoner kunne høres over nesten hele Nordnes da 70 års festen nådde sitt høydepunkt. Ja det er som en fortsatt en kan høre den avdøde Nordnes-gutten, Einar Olsen sine liflige toner, selv om Nordnes sjøbad nå har rundet de 100.

Nå vil en selvsagt gratulere Sydnes sjøbad med ett års dagen, men for en gammel Nordnesgutt vil jeg, og sikkert mange med meg, Gratulere Nordnes sjøbad på sin 100 års dag. Og ja, det kommer fra hjerte.

Jo også Nordnes Sjøbad har stått i endringens tegn.

Dag-Geir Bergsvik Knudsen

LES OGSÅ. Klikk på linken

 

Tollbodallmenningen, Henrik Ibsen og Sontums hotell
Fredriksberg og Nordnes-trikken
Som fisken i vannet
Holbergsallmenningen og Christian Sundt
Vi hyller damegardens jenter
En fullemann ølkongen og middagspølse
Nordneshallen Knutsvik og Campell Andersen
Målet er nådd
Varg Veum og klassefesten
Et lite stykke Nordnes
Alle har en klassekamerat
En livskraftig 100 åring
En skatt- Nordre Schreudersmau
Minner fra Nordnesparken
Einar

Pinaren

En hyggelig bisettelse
oss tegnet for det unge sterke
Det Nordnes som en gang var
Kringlen
Byrommene som ble borte

 

TILBAKE TIL
Bloggens hovedside

2 kommentarer til “En livskraftig 100 åring.”

  1. En svært flott og interessant historie fra en svunnen tid. Den er også krydret med informativ informasjon om Nordnes sjøbad. Dette må være hyggelig lesning for alle som er glad i Nordnes og alle som har brukt badet opp gjennom årene

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.