En trikk er ikke nok.

bilde-1-til-en-trikk-er-ikke-nok-trikken-pa-florida-oktober-1953-meulmann

Bildet viser gamle trikken idet den stopper på holdeplassen i Florida svingen. Dagens trikk kalt Bybane stopper litt lengre til høyre. Bildet er tatt i oktober 1953 av Meulmann.
Denne artikkelen har stått på trykk i Bergens Tidene BT

For meg ser det ut som om de fleste politikerne i dag bare er opptatt av deres bauta, den såkalte Bybanen. For 43 år siden la politikerne ned det som Bybanen egentlig er, en trikk. Alle som tror at Bybanen er en slags T-bane eller undergrunns bane som suser frem med høy hastighet vil nok bli skuffet. Selvfølgelig vil ikke politikerne at Bybanen skal sammenlignes med den gamle trikken. For da er de redd for at vi skal huske på trikken som de la ned og alle utalesener fra den gang, som hvor store kostnader trikken påførte oss, samt motstanden mot nedleggelsen.

Nå er ikke jeg motstander av Bybanen og står ikke på barrikadene for den, men det var jeg for 43 år siden da de la ned den gamle trikken. Hele Bergen var full av skinner på kryss og tvers som de miljø vennlige trikkene kom seg frem på, men nei dette håpløse gamle miljø vennlige kollektiv tilbud hadde ikke livets rett. Trikkene hindret bilene i å komme frem var omkvedet den gang. At byens innbyggere elsket dette kollektiv tilbud betydde ingen ting, for vanlige folk forstår seg ikke på infrastruktur eller kostnader.

Ved Forum kino en vårdag på tidlig 1950 tallet. Trikkeskinnene sees tydelig, men i dag ligger skinnen helt bor til den nedlagte kinoen.Klikk på bildene så blir de større.
Ved Forum kino en vårdag på tidlig 1950 tallet. Trikkeskinnene sees tydelig, men i dag ligger skinnen helt bor til den nedlagte kinoen.Klikk på bildene så blir de større. Foto i UIB sin samling

Nå er det blitt for mange biler, altfor mange. Selv om bilen har vært en velsignelse for vanlige arbeidsfolk. På 1950 tallet den gang bare de rike hadde bil var der mye drikking på lønningsdagen til arbeidsfolk. Da også arbeidsfolk fikk seg biler ble dette helt slutt. For da skulle de bruke bilen før og etter arbeid til å handle eller å bringe barna frem og tilbake til forskjellige tiltak. Politikerne har en stor del av æren for at hele samfunnet i dag er bygget opp på en slik måte at bilen er blitt helt nødvendig. Det var ikke dette politikerne hadde sett for seg for da de la ned den gamle trikken. Selv om de har vært med å godkjenne bygging av broer og tuneller fra alle distriktene rundt Bergen som er en medvirkende årsak til den enorme økningen av biler.

Nå er jeg heller ikke motsander av å bygge broer og tuneller for folk, broer og tuneller jeg faktisk bruker selv. Men det bør jo ikke overaske noen at hvis du bygger en bro over til en øy som har mange biler, ja så vil de på øyen bruke bilen til og kjøre over broen, det var jo derfor de bygget broen. Det politikerne har glemt er at før de godkjenner bygging av broer og tuneller som vil øker biltrafikken, så må de først sørge for en god infrastruktur i selve Bergen som kan ta unna denne økningen.

 

For å få miljø og infrastrukturen under kontroll er det er derfor igjen blitt viktig for politikerne å få på plass en ny trikk eller Bybanen som de kaller den. Det er nesten som de tror at bare Bybanen blir ferdig så blir alt som før de la ned trikken på 60 tallet. Den gang hadde vi i grunnen ikke noen problemer med for stor trafikk, for de aller fleste brukte trikken og bussene. Samme hvor du bodde i Bergen så gikk disse kollektiv tilbudene der, enten trikken eller bussen, og de gikk ofte. Men først tok politikerne fra oss trikken og siden har buss tilbudet blitt redusert mer og mer.

Bussen går ikke lengre til alle steder i Bergen og noen plasser går de ikke i det hele tatt om kvelden. Alle som bor eller har bodd utenfor sentrum som er eller var avhenging av kollektiv tilbudet vet hva som skjer med kollektiv tilbudet når skolene tar sommerferie. Det beste ville nok ha vært at alle hadde samme sommerferie som skolene. Da ville ikke de håpløse dårlige kollektiv tilbudene vært noe problem for alle som ønsker å bruke det kollektive system også om sommeren.

Men nå er alle probmelmer snart løst den sagnomsuste Bybanen er på vei. Bybanen vil koste milliarder å bygge og det bare for en strekning fra Kaigaten til Nesttun!!!! Nå vet vi også at den rød-grønne regjeringen gir oss ”hele 29 mill” til Bybanen, mens de gir “50 mill” til planlegging av togstrekningen fra Oslo til Ski!Utgiftene har allerede økt fra det som var opplyst før oppstart, hva slutt resultatet blir er ikke godt å si. Hva kan grunnen være til at politikerne høylytt forsvarer pengesluket?

For noen år siden laget politikerne en bompenge ring rundt Bergen sentrum. Det skulle koste fem kroner for å kjøre igjennom sentrum og politikerne lovet at denne ordningen skulle kun vare i ti år. Årsaken var å få vekk en del av den trafikken som ikke hadde behov for å kjøre igjennom sentrum. Dette var den eneste årsaken til at bomringen ble anlagt og var i grunnen fornuftig. Alle bergenserne vet i dag at den lovnaden som så mange andre lovnader er strøket av politikerne sin liste.

Danmarksplass den gang idyllen hersket i 1965. Foto UIB sin samling
Danmarksplass den gang idyllen hersket i 1965. Foto UIB sin samling

Nå må alle betale samme hvor du skal i hele stor Bergen og prisen er tre doblet. Her har politikerne funnet en ny melkeku som til slutt skal gi dem deres velfortjente bauta. En annen årsak til at de forsvarer pengesluket er at de sier det vil bli mindre biltrafikken og dermed mindre forutrensning, for alle vil jo ta Bybanen! På samme måte som alle elsket trikken som de la ned. Jeg også tror at det blir koselig for mange å prøve Bybanen. Jeg er sikker på at mange gleder seg til Bybanen kommer i drift, for da tror de at det blir bedre plass til dem selv når de skal bruke bilen til kontoret på Rådhuset eller andre steder.

Det er etter hvert blitt viktig å presse flest mulig bilister igjennom krysset på Danmarksplass ”som fra før er Norges mest trafikkerte kryss” for å få dekket kostnaden på Bybanen. Kommunen har nå stengt så mange gater og veier at de aller fleste som kjører bil er nødt til å passere Danmarksplass enten de vil eller ikke, for å komme seg inn og ut av byen eller til og fra andre bydeler. Det paradoksale er at det allikevel ikke mange nok biler som passerer bompengeringene som er nødvendig for å betale gilde på dette første strekket. Jeg spør meg selv ”er det ønskelig at flere skal ta bilen sin å kjøre igjennom bompengeringen? Slik at vi kan få Bybanen ferdig til Nesttun. Bor der virkelig så mange langs trasen Kaigaten til Nesttun som vil bruke Bybanen som igjen forut saker at biltrafikken går vesentlig ned? Og hvem skal i så fall betale for en ny strekning for eksempel til Åsane?

Etter mitt skjønn gjør politikerne samme feilen som sine forgjengere de begynner i feil ende. Det nytter ikke å be folk om å sette fra seg bilen og bruke kollektivt når ikke det kollektive er tilrettelagt. Verken når det gjelder ruter, materiell, avgangshyppighet, ventekomfort eller pris. De burde også først ha lagt hele den enorme trafikk maskinen på Danmarksplass i tunell. Der kunne de samle avgassen fra bilene og få den renset før den ble sendt ut i det fri noe alle vil tjene på miljømessig.

Danmarksplass i dag, kontrasten er enorm. Foto: Paul S. Amundsen
Danmarksplass i dag, kontrasten er enorm. Foto: Paul S. Amundsen

Da ville politikerne også være i stand til å fortsette utvidelsen av Bybanen, for trafikkantene som betaler for gilde er ivaretatt, men nå befinner de seg under gjorden. Etter hvert som Bybanen utvidet seg ville trafikken avta av seg selv. Når så Bybanen er blitt en del av hele Bergen og resten av kollektiv tilbudet er tilrettelagt og hvis det da fortsatt er for mye trafikk kan de sette inn kraftigere midler for å få ned bilbruken.

Det politikerne ikke forstår er at dette ville ha vært et tiltak som sannsynligvis alle bergensere ville applaudert. Siden jeg er en vanlig mann og ikke har forståelse for infrastruktur og kostnader skal jeg stoppe her for jeg vil ikke såre våre politikere.

Dag-Geir Bergsvik Knudsen

LES OGSÅ

 Valget er ditt, eller er det?
Hurtigruten og terrorgjerder
Osamn bin Laden-en ikke-muslimsk leder.
Stolt Berg og maktbegjær
En riktig og viktig beslutning
Fotball EM uten Bergen
Jørgen Hattemaker og Dokken
Begeret er fullt
Valgets kval
De tålte så vel den urett
Buekorps Taliban og Amir Payan
En trikk er ikke nok
Feilinformasjon.

Espeland fangeleir

OL et sløseri av penger

 

TILBAKE TIL
Bloggens hovedside

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.