Fotball-EM uten Bergen.

Bergen sentrum ca. 1890-1900 utsikt fra Fjellveien — Da Bergen ble anlagt i år 1070 var det etter at kong Olav Kyrre pekte og sa; “Der skal Byen ligge”
Bergen sentrum ca. 1890-1900 utsikt fra Fjellveien — Da Bergen ble anlagt i år 1070 var det etter at kong Olav Kyrre pekte og sa; “Der skal Byen ligge” Denne artikkelen har stått på trykk i Bergensavisen BA

Hvis Norge sammen med Sverige blir tildelt EM i fotball i 2016, så er ikke Bergen med. Jeg lurer på hva årsaken var til at Bergen falt ut. Mange har spurt meg, hvordan er det mulig? Og så til fordel for en liten togstasjon der bygdens store samlingsplass, pølseboden stenger kl 2100?

Debatten i avisene her i BA.
Debatten i avisene her i BA.

Så var det avgjort. Bergen er ikke med hvis Norge sammen med Sverige blir tildelt EM i fotball i 2016. Sondre Kåfjord sier han vil ringe ordførerne i Bergen og Bodø, som var byene som falt ut, med hevet hode.
Personlig er jeg ikke så ivrig på at Bergen skal være med å arrangere EM. Det ser ut for meg at det ofte er så mye bråk med slike mesterskap, med alle de tilreisende tilhengerne. Er det ikke ”hooligans” eller noe sånt det heter?
Men mange Bergenser ønsket at vi skulle være med. For byen ville det jo være en enorm reklame, kanskje mer en vi i dag får av det gamle fisketorget. Også for handelsnæringen ville dette blitt et scoop. Tenk på hotellene, restaurantene, pubene og andre næringsdrivende. Men det gikk ikke, vi er ikke med når EM toget går.

Så kan en spørre: hvorfor er ikke Bergen med? Norges mest legendariske fotball by, den nest største byen i Norge? Byen hvor Brann har hjemme banen! Ingen ting av dette hjalp, så her er noe som ikke stemmer, eller hva?
Hva måtte til for at Bergen skulle komme i betraktning? Jo, det var i følge fotballforbundet de fire hovedkriteriene: ”arena, overnatting, transport og lokalt arrangementskonsept”. Det burde da være overkommelig for en by som Bergen, vi som skryter av at vi er så flink å arrangere det meste. Hva er det da som gjør at Sondre Kåfjord skal ringe til vår ordfører, Gunnar Bakke å si; ”Sorry, Gunnar, men dere strakk ikke til?” Bakke tenker sikkert ikke noe særlig over det, kanskje han bare blir litt kry, tenk Sondre Kåfjord ringte meg personlig!

Debatten i avisene fortsatte.
Debatten i avisene fortsatte.

Vi er jo verdensmestre i å utføre ”lokalt arrangementskonsept”, Bare tenk på Grand Prix, Festspillene og alle de nye, stor tilstelningene på Koengen. Riktig nok er Grand Prix over 20 år siden, men har du først lært å sykle så kan du det.
Overnatting burde ikke være et problem. Som hotellmann i nesten 30 år så vet jeg at hotellene ville stå i kø for å få gjester. Transporten ville gå unna som en røyk med ny trikk (Bybane) og de korte avstandene i vår by.
Da er det nesten bare arena igjen, og det visste vi alle var et lite problem, eller? Nei, her må vi klage til fotballforbundet. De må ha missforstått noe, siden vi falt ut, det er sikkert, er det ikke?

Da plutselig dukker ting opp i hodet mitt. Saker som har foregått i Bergen der politikerne, ja de styrende har vist sin slappe holding. Uttalelser som; “det må bli verre før det kan bli bedre” eller “vi skal snu alle steiner å finne en løsning”. Dette er kjente uttrykk fra de styrende politikere når de fikk et for dem, et problem.
Men de kan også være på offensiven når de sier; ”Vi river huset” selv om det er ferdig rehabilitert utvendig.

Her på Brann Stadion kunne vi ha sett RM i Fotball om ikke?
Her på Brann Stadion kunne vi ha sett EM i Fotball om ikke?

Når en så leser på nettet hva den store Høyre-politikeren Henning Warloe, vår neste stortingsrepresentant fra Bergen, i alle fall håper han det selv, sier; ”Vi har ingen problemer med å akseptere avgjørelsen. Vårt vanskelige punkt har vært å peke ut en realistisk plassering for en ny arena. Vi mente våre planer var realistiske, men har respekt for at NFF hadde et annet syn på det”
Ja, vi vet jo at arenaen var et problem, men å bare å peke ut et sted å si som en annen kjent bergenser for en del år siden ”Der skal Byen ligge” det går jo ikke lengre, den er rett og slett for gammel.

Klart de styrende politikerne burde trekke inn både havnemyndighet og mennesker som kan dette med å arrangere store tilstelninger, samt folk fra reiselivsbransjen. Jobben til de styrende politikerne burde være å sveise sammen en gruppe og vise alle at de var med. Da hadde det løst seg, tror jeg.

Men slik ble det ikke, så i grunnen hadde vi aldri en sjanse til å bli en av de fire byene. Takket være dagens ”styrende” politikere. Holdningene deres er for slapp, dessverre. Bergen vil bli frakjørt på mange områder på grunn av denne likegyldigheten, tror jeg.

Dag-Geir Bergsvik Knudsen

LES OGSÅ

 Valget er ditt, eller er det?
Hurtigruten og terrorgjerder
Osamn bin Laden-en ikke-muslimsk leder.
Stolt Berg og maktbegjær
En riktig og viktig beslutning
Fotball EM uten Bergen
Jørgen Hattemaker og Dokken
Begeret er fullt
Valgets kval
De tålte så vel den urett
Buekorps Taliban og Amir Payan
En trikk er ikke nok
Feilinformasjon.

Espeland fangeleir

OL et sløseri av penger

 

TILBAKE TIL
Bloggens hovedside

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.