Gjenfødelsen av papegøyeskyting i Bergen.

Papegøyeskyting i Bergen Denne artikkelen har stått på trykk i BergensAvisen BA
Papegøyeskyting i Bergen
Denne artikkelen har stått på trykk i BergensAvisen BA

Vi Bergensere er noe for oss selv sies det, og jammen tror jeg ikke det er en korrekt betegnelse på oss, en betegnelse som vi kanskje aldri kan løpe ifra. Selv om vi går langt tilbake i tid så var det på nøyaktig på samme måten, den gang som nå. Til min store skrekk, ja bare kanskje, så ser jeg at nå skal vi ta opp igjen en av bergensernes eldgamle tradisjon, ja en tradisjon som kan dateres tilbake helt til slutten av det fjortende århundret.

Den gang var det tre tyske håndverkere som søkte biskopen om å få sette i gang her i Bergen, en eldgammel tradisjon de hadde tatt med seg fra det sentrale Europa. Biskopen ga de tre tillatelse til å starte sin tradisjon også her i Bergen, som etter dette også ble en tradisjon igjennom flere hundrede år her i vår kjære by. Merkelig nok fikk de den gang en hellig plass som de kunne utøve sin eldgamle tradisjon på. Tradisjonen gikk ut på å binde fast en papegøye eller fugl i toppen av en stang, for så å skyte den i filler med sine piler og buer eller armbrøst, senere kom også geværet inn i bilde. Som de så ble premiert for alt ettersom hva de klarte å skyte av papegøyen eller fuglens kropp.

En kan forstå siden dette var en hellig grunn, som lå litt øst for Kong Oscars gate og tilhørte Nonnester klosteret, at kvinnen eller nonene som holdt til der i Benedikinerklosteret, protesterte høylytt på den barbariske tradisjonen. At denne barbariske tradisjonen på toppen av det hele skulle settes i gang i nonnenes bakgård, som den gang ble kaldt ”Jerusalem”, fikk begeret til å flyte over for disse fromme kvinnene. Det er forresten senere konstatert at Bergen sitt ”Jerusalem” lå imellom dagens velkjente Danckert Krohns stiftelsen og Skivebakken.

Forståelig nok er det denne skytingen som har gitt navnet til Skivebakken, men først het den bare Skiven, etter skivene de skjøt på, når der ikke var tilgang på papegøyer eller fugler. Men siden det lå i en bakke ble det naturlig å kalle stedet for Skivebakken, og med hånden på hjerte så er det navnet mye mer betegnede enn ”Jerusalem”. Ja i dag ville vel både jøder og muslimer protestert på at vi kalte en bakgård for ”Jerusalem”, så der kan vi i alle fall takke de tre tyske papegøyeskyterne for at de innførte denne eldgamle tradisjonen i Bergen.

Seierherren i denne ærverdige skytingen fikk senere tittelen ”Fuglekongen” etter at kong Christian kvart deltok i det herrens år 1599 med stor iver. Nå var det ikke helt ufarlig å være med, ja selv det å være tilskuer, for disse festene ble som stor fester også i dag, meget løsslupne. Derfor føler vi sorg med den ene av de tre tyske tømmermenn som i ruset tilstand i det herrens år 1625 klatret opp i masten der papegøyen var festet, med en seildel øl i hånden. Den første klatret til toppen mens nestemann klatret halvveis opp. Dessverre stakkaren som bare kom et lite stykke opp, mistet taket og falt ned å brakk nakken.

Det sies at han som var kommet halvveis ble så fortjamset at han også mistet taket. Han hadde i midlertidig flaks for han landet oppå han som hadde brukket nakken. Med det reddet han kanskje sitt liv, for kompisen med den brukkne nakken døde tre dager senere. Nå ble likevel denne klatringen, som egentlig startet i det vi kaller ”fylla”, en stor tradisjon i Bergen. Hver eneste 17. mai kan vi se på dem som klatrer opp med livet som innsats i mastene på Festplassen, selv om disse ikke er beruset, men bare at de prøver å få utløp for sitt adrenalin kikk. Den som klarer å klatre helt opp kan forsyne seg av de lekreste klær, muligens, vesker og annet krams, ja til og med en lang snor med pølser, ja enn så lenge.

Men tilbake til selve skytekonkurransen som nå skal startet opp igjen, etter å ha lagt død siden 1824. En skytekonkurranse som skal foregå på Nøstet den 26. september kl 1300, under feiringen av Den Europeiske Språkdagen, som tradisjonelt blir feiret i Nøsteboden. Nå kan jo de fleste lese mere om denne tradisjonen, på www.jagermeister.no/ ja hvis behovet melder seg.

Det skal i alle fall bli spennende å se hvem som etter denne dagen kan smukke seg med hederstittelen ”Fuglekongen” her i Bergen. En tittel som ikke har vært delt ut siden forfedrene til et herværende kjent firma, som har laget brød, boller og annet fint bakverk til oss i årevis, Martens. Den gang med Søren til fornavn, hvis navn kan missoppfattes av en Bergenser, men Fuglekongen ble han sist denne tradisjonen ble gjennomført for aller siste gang. Ja her vil jeg regne med at mange bergenserne vil delta i denne festlige konkurransen, eller tar jeg helt feil?

Jo også papegøyeskytingen har stått i endringens tegn

Dag-Geir Bergsvik Knudsen

En artikkel i Siden Dengang

LES OGSÅ
To Konger
Nødhjelpen og Jansonbryggen
Clock around the rokk på Nøstet
Fløyen Konger og Keisere
Passeringen av linien mellom Vågen og Puddefjorden
Den nye Tyskebryggen er på Nøstet
Hvorfor tok Noa med seg de to rottene på Arken
Nøstebukten den gamle perle
En stor dag
Den gamle fisker og hans blekkhus
Gjenfødelsen av papegøyeskyting i Bergen
Alle trenger et hull
Nøsteboden og Jagermeisterhytten

TILBAKE TIL
Bloggens hovedside

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.