Gjør Fløipilen synlig

Den gamle Fløystuen med den sagnomsuste Fløipilen til venstre. Klikk på bildene så blir de større. Denne artikkelen har tidligere stått på trykk i BergensAvisen BA. UIB sin samling
Den gamle Fløystuen med den sagnomsuste Fløipilen til venstre. Klikk på bildene så blir de større.
Denne artikkelen har tidligere stått på trykk i BergensAvisen BA. UIB sin samling

Alle steder i Norge har historiske ting en bør tar vare på å kjempe for da de er en del av ens opphav og ens særpreg. Ta vare på dem, når de først er fjernet kan en ikke få dem tilbake.

Den berømte gamle Fløipilen i nåtid.
Den berømte gamle Fløipilen i nåtid.

Vi bergensere er i særdeleshet opptatt av historiske steder eller andre ting i vår by som vi kan slå oss på bryste av å være kry over. Historiske steder og saker som forteller mye om vårt opphav og by, og som samlet gir oss det særpreg vi Bergensere har, ja på godt og ondt.

De fleste av oss flyr ikke rundt hver dag til alle våre historiske steder som Håkonshallen eller Bryggen, eller andre plasser i og rundt vår by, for å sjekke at de fortsatt ligger der, eller er synlig. Men vi vet at det ligger der hvis vi skulle få behov for å vise dem frem og fortelle litt historie om dem. Det ville blitt et sjokk for de fleste hvis en plutselig oppdaget at noe av det en skal vise frem ikke lengre var der, eller ikke lengre kan sees. Det er bare å tenke seg hvilket ramaskrik det skulle bli hvis Bryggen skulle være tildekket på en slik måte at ingen kunne se Bryggen lengre. Pussig nok så er det en del bergensere som ikke bryr seg om slike historiske steder, enten en ser dem eller ikke.

En pil som selveste Ludvig Holberg kunne se fra sitt vindu der ute i Strandgaten, og som han skrev om en gang i det 17. århundre.
En pil som selveste Ludvig Holberg kunne se fra sitt vindu der ute i Strandgaten, og som han skrev om en gang i det 17. århundre.

Vi hadde i forrige uke noen tilreisende venner, som vi dro med oss rundt i hele Bergen. Vi viste stolt frem våre historiske steder og fortalte dem etter beste evne om den bakenforliggende historien, men vi ventet til slutt med den såkalte ”rosinen i pølsen”, Bryggen. Da vi til slutt var ferdig med den vellykkete omvisningen på Bryggen geleidet vi dem ut via Svendsgården, og helt ut på bryggekanten.

For der skulle jeg vise dem den siste historiske saken. Jeg pekte oppover Fløyfjellet mens mine øyne søkte etter Fløystangen. Samtidig som min kraftige Knudsen røst utbasunerte, med en kraft selv de med basunene i Jeriko hadde misunt; ”Der oppe ser dere Fløystangen, eller ”pilen på Fløyen”.

Deler av Bergen sett fra Fløipilen Foto: Inga-Alice Næss Blaha
Deler av Bergen sett fra Fløipilen Foto: Inga-Alice Næss Blaha

Men basunrøsten ble fort stille for samme hvor mye jeg speidet etter pilen så var den ikke å se, jeg var lamslått. En pil som egentlig var en værhane og som en tidligere kunne se fra alle steder i hele Bergen, ja den gamle delen. Pilen som ble beskrevet så tidlig som i det 15. århundre. Som tyskerne i Svendsgårde måtte fikse inne 24 timer for å unngå straff hvis den av en eller annen årsak ikke virket, og den gang var det ikke bare å ta Fløybanen opp. En pil som selveste Ludvig Holberg kunne se fra sitt vindu der ute i Strandgaten, og som han skrev om en gang i det 17. århundre.

Fløypilen står i det merkete området, sett fra sentrum. Foto: Tom R. Hjertholm
Fløypilen står i det merkete området, sett fra sentrum. Foto: Tom R. Hjertholm

En pil med nesten 500 års historie og som mange har prøvd å fjerne, ja selv naturen med både med vind, lyn og ild. De siste var tyskerne under siste krig da de fjernet den med makt, men opp igjen kom den gjenstridige fløystangen hver gang. Ved denne pilen sto også Christian Michelsen i juli 1909 og viste stolt frem vår by til keiser Wilhelm av Tyskland og kong Haakon.

For alt vi vet så var det kanskje samme plassen Olav Kyrre sto i år 1070 da han sa de berømte ordene; ”Der skal byen ligge”, selv om det var før pilen sin tid. Men nå var ikke pilen å se, men plutselig fikk jeg et lite glimt av den. Jeg skrek ut med en stemme full av begeistring og glede; ”der er den” og inn imellom alle trærne kunne en så vidt skimte den berømte Fløytstangen.

Oppfølgingen av artikkelen fra Bergensavisen ved Tom R. Hjertholm.
Oppfølgingen av artikkelen fra Bergensavisen ved Tom R. Hjertholm.

Nå vet vi at kommunen tok på seg vedlikeholdet av Fløystangen for over 200 år siden. Et vedlikehold som også omfatter at Fløystangen skal sees godt fra hjerte av Bergen vil jeg tro. Nå kan vi ikke lengre gi straff når vedlikeholde er for dårlig, slik en kunne gjøre mot tyskerne i den gamle Svendsgården på Bryggen, men det burde ikke fraholde kommune fra å utføre vedlikeholdet.

Sannsynligvis vil vi aldri mer se statsministre, keisere eller konger ved denne gamle pilen, men det er ikke et signal på at pilen kan usynliggjøres. Fløystangen var ikke bygget bare for de adelige, men for alle Bergenser. Kommunen må få igang den rette etaten til å hugge ned det som må til for å synliggjøre denne historiske pilen fra hjerte av Bergen. Så vi bergenserne med letthet igjen kan skue Fløystangen fra gulvet av vår kjære by.

Dag-Geir Bergsvik Knudsen

2 kommentarer til “Gjør Fløipilen synlig”

  1. Vi bor på Danmarksplass og vi har fulgt med på pilen i mange år
    Men nå er det lenge siden vi har sett den!
    Skjer det noe ?
    Hilsen Randi & Tore

    1. Hei Begge to. Det ble ryddet opp rundt pilen etter at denne artikkelen sto i BA, men det er jo en stund siden så det har kanskje grodd til igjen. Vi får bare håpe de rydder opp. Takk for kommentaren. Vennlig hilsen Dag-Geir

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.