Grieghall i 1970 eller pengene tilbake.

greighallen-oktober-1967
Bildet er fra oktober 1967.Klikk på bildene så blir de større Denne artikkelen har stått på trykk i Boligmagasinet til Privatmegleren.

 

Når en ser dette bildet i dag så er det nok svært mange som ikke vil kjenne seg igjen med en gang, skulle jeg tro. For oss som vokste opp rett etter krigen, vil vi nok nikke på hodet i gjenkjennelsens tegn. For dem som ikke kan huske dette området slik bildet viser, vil nok se hvor dette området er når de har fått studert bildet litt nærmere. Ser en oppe i venstre hjørne, vil en tydelig se bygget som Lysverket disponerte i sin helhet i Lars Hilles gate. En vil også se i øvre del, midt på bilde, Frelsesarmeen sitt bygg i Strømgaten. Når dette er påpekt så demrer det nok for de fleste at her ligger Grieghallen i dag.

Som en kan se av bildet domineres dette området av verkstedshaller og en av Shell sine bensinstasjoner før Grieghallen ble bygget. Tidligere hadde Bergen mange slike sentrumsnære bensinstasjoner, men i dag finnes det knapt nok noen igjen. På denne tiden, slutten av 1960 tallet, kunne en fortsatt svinge innom slike stasjoner å få hjelp til små og store problemer en måtte ha på sin kjøredoning. I motsetning til i dag, da det nesten er umulig å få hjelp. Nå er det ”Hot Dogen” som dominerer landets bensinstasjoner.

auto-rekvisita-1957
Klippet fra adresseboken i 1958. Auto-Rekvisita AS lå i John Lunds gate som i dag heter Nina Griegs gate.

I tilknytning til denne Shell stasjonen i John Lunds gate 1-3, lå også Auto-Rekvisita AS som hadde to verkstedshaller til sin rådighet. Disse var et supplerende element til Shell-stasjonen.For begge disse var det også en fordel at i nabohuset i Nygårdsgaten 10 holdt Bjarne Nilsens Vulkaniserings Verksted til. Sammen kunne de dekke behovet til de aller fleste som hadde bil i Bergen den gang.

Dette var før piggdekkenes tid og svevstøv fra asfalt. På den tid hadde alle kjettinger i bilen om vinteren. Når de eventuelt ventet på at bilen skulle klargjøres av den homogene bilgruppen, så kunne de i ventetiden gå inn i nabohuset å handle. Der i Nygårdsgaten 30 fant en Espetvedts Røkeri og Fiskemateksperten Trio samt et utsalg fra Bergensmeieriet. Dette var kanskje Bergen sitt første handlesenter, ja uten at de selv visste det.

nygardsgaten-f-c-svendsens-ukjent
Reperbanen til Fredrik Svendsen i Nygårdsgaten den som forsvant først av de to reperbanen som lå her.

Det pussige var at mens Vulkaniserings- verkstedet lå i Nygårdsgaten 10, så er altså ”handlesenteret” nummer 30, selv om de var nabohus. Når en studerer gamle kart over dette området så ser en at vulkaniserings- verkstedet var tidligere nummer 28, men er av en eller annen grunn er det en gang forandret til nummer 10. Dette spiller selvsagt ingen rolle i dag, for nå er alt borte likevel.

Borte er også de to store Reperbanen som en gang rundt 1880 lå tett sammen i dette området. Den ene reperbanen som lå nærmest Lille Lungegårdsvann strak seg omtrent fra midt i Grieghallen som står på dette området i dag og ut i gjennom hovedinngangene i spissen, og helt frem til der Nygårdsgaten 4 ligger. Der huset til eieren av denne reperbanen en gang lå. I det en passerte år 1900 var både dette huset og denne reperbanen borte for godt. Hvorfor huset og reperbanen til Fredrik Svendsen forsvant så tidlig, er ikke godt å si! En skulle ikke tro at det var en brann som hadde slukt den, for da hadde vel også den andre reperbanen blitt flammenes rov.

kart-av-nygardsgaten-1880
Kart over området fra 1880. Vi ser tydelig de to reperbanene og det blå omrisset av dagens bygningsmasse som jeg har skrevet navnene på.

En reperbane som lå nærmere Nygårdsgaten enn Fredrik Svendsen sin. Den strakk seg fra like utenfor der en finner porten til Nygårds skole i dag og smøg seg tett opp til Grieghallen`s vestre side og helt frem til Strømgaten. Denne reperbanen var eiet av et trekløver med etternavnene Nilsen, Sunde og Hansen. En reperbane som ble flammenes rov under den store bybrannen i 1916. Det pussige var at trekløver allerede i 1913 hadde begynt flytting av reperbanen til Fjøsangerveien. Der den lå helt til denne også ble flammenes rov en gang rundt1995.

kart-1913
Her ser vi igjen samme kart, men dette er 30 år senere fra 1913. Vi ser at den ene reperbanen da er borte.

På området der hvor de to lagerbygningene sto, som sees øverst i bildet, ble det første spadestikket satt i november 1967 for det som vi dag kjenner som Grieghallen Der ble også grunnsteinen til Grieghallen lagt ned av Kong Olav i mai 1968. En konsertsal som selveste Edvard Grieg foreslo bygget allerede i 1894, men den gang som en trebygning på Engen. En kan undre seg over hva den store komponisten ville ha sagt dersom han hadde visst at det skulle gå nesten 80 år før den sto ferdig.

grieghallen-i-dag
Samme området i dag, som hovedbildet. Vi ser at her at de er i full gang med det som vi nå kjenner som Edvard Griegs plass.

Ja det var som om en kunne føle desperasjonen for å få en egen konsertsal da de på 1960 tallet satte i gang en innsamling fra folk under mottoet ”Grieghall i 1970 eller pengene tilbake” På den måte samlet de inn over en million kroner, ved at folk betalte to hundrede kroner året i fem år. Nå klarte de ikke å reise Grieghallen til 1970, så hva som skjedde med tilbakebetalingen, ja se det! Det skulle gå ti år fra Kong Olav la ned grunnsteinen til Grieghallen til den ble offisielt åpnet den 23. mai i 1978. Kong Olav og de andre i Grieghallen fikk på denne åpningsdagen høre tonene til Harald Sæveruds “Overtura Monumentale”

I dag er bensinstasjonen, vulkaniseringsverkstedet, Espetvedts Røkeri og Fiskemateksperten Trio samt Bergensmeieriets utsalg, byttet ut med Grieghallen og Edvard Griegs plass. Ja til og med gaten som en gang het John Lunds gate er borte for godt. I dag heter denne gatestumpen Nina Griegs gate, som egentlig gjør bildet og dette området komplett i så hensende.

Jo ting er i endring også i Nygårdsgaten.

Dag-Geir Bergsvik Knudsen.

En artikkel i Siden Dengang

LES OGSÅ. Klikk på linken.
Madammer og fiskebærere
Smørsbroen, nymfer og overflødighetshorn
Katten, Krøbben og St. Martins
Den glemte krigshistorie
Julegater og Staffasjer
Mann for sin hatt
Grieghall i 1970 eller pengene tilbake
En trikk og to kommuner

Også byoriginaler står i endringens tegn
Minner som aldri dør
Hvor er alle helter hen
Snøen som falt i fjor og rikig målføre
Huset i Heggebakken
Snorklipping og Bybanen
Fra Rikstelefonens dager
Først tok de Manhattan
Vil bli dypt savnet.
Ja, noen ganger er ikke kunst, kunst

 

TILBAKE TIL
Bloggens hovedside

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.