Holbergsallmenningen og Christian Sundt.

Illustrasjonsbildet er laget av Erik Ivarson Blindheim Denne artikkelen har stått på trykk i Boligmagasinet til Privatmegleren Klikk på bildene så blir de større .
Illustrasjonsbildet er laget av Erik Ivarson Blindheim
Denne artikkelen har stått på trykk i Boligmagasinet til Privatmegleren
Klikk på bildene så blir de større .

Når en ser slike gamle bilder fra vår by, er kanskje det første som slår en hva kan dette bildet fortelle oss. Historien bak slike bilder er ofte både litt morsom og ikke minst veldig interessant historisk. De aller fleste ser jo at bildet er fra nedre del av Holbergsallmenningen, eller Nyallmenningen som det en gang het. Selv om det kanskje kan se nesten likedan ut i dag, har nok også dette området av vår by stått i endringens tegn.

Hovedbildet Holbergsallmenningen ca. 1939. UIB sin samling
Hovedbildet Holbergsallmenningen ca. 1939. UIB sin samling

Det første spørsmålet som dukker opp i mitt hode er; når kan dette bildet være tatt? Vi ser tydelig på bildet at det må være tatt før den fatale eksplosjonsulykken i 1944. Det kan vi se av bygningene på Bergenhus festning, der både Håkonshallen og Rosenkrantztårnet står urørt. Ser vi innover mot Bradbenken kan et godt øye helt til høyre i bildet se hurtigruteskipet DS ”Nordstjernen”. Dette hurtigruteskipet som fikk en historie med et tragisk endelikt.

Han hadde sin faste stasjon der på Nyallmenningen eller bedre kjent som Holbergsallmenningen.
Han hadde sin faste stasjon der på Nyallmenningen eller bedre kjent som Holbergsallmenningen.

Skipet var bygget i Fredrikstad, og ble overlevert til Det Bergenske Dampskipsselskap i juni 1937 og ble umiddelbart satt inn i hurtigrutefart. Ut fra dette kan vi slå fast at bildet sannsynligvis er tatt like før krigen. Men tilbake til historien om ”Nordstjernen”: I september 1944 ble skipet overtatt av den tyske krigsmakten og fikk nytt navn; ”Verwundeten Transport Schiff”. Skipet ble brukt under evakueringen av Finnmark og deretter til transport av sårede soldater.

Da ”Nordstjernen” ble levert tilbake til Det Bergenske Dampskipsselskap etter krigen ble hun satt inn igjen i hurtigrutefarten. Det neste vi hører om skipet er at det går på grunn i Brønnøysund i 1948, men det gikk bra og den kom seg for egen maskin til verksted i Stavanger. Men verre gikk det med skipet da det grunnstøtte for andre gang i Raftsundet, da gikk skipet ned og tragisk nok omkom fem personer.

Hurtigruteskipet DS Nordstjernen av 1937 Dette hurtigruteskipet som fikk en historie med et tragisk endelikt
Hurtigruteskipet DS Nordstjernen av 1937 Dette hurtigruteskipet som fikk en historie med et tragisk endelikt

Men tilbake til bildet: Der kan vi til venstre i bildet så vidt se litt av Dwerhagen sitt hus, senere kjent som Samlagets hus. Dette var Bergens eldste murhus, reist rundt 1611. I dette huset var der en skjenkestue som var velkjent i Bergen og som det gikk rykte om. Der i skjenkestuen til madam Salvesen gikk en av byens originaler; ”Tippetue”, som levde den siste halvdelen av det 18. århundre tallet.

Holbergsallmenningen ca. 1906. UIB sin samling
Holbergsallmenningen ca. 1906. UIB sin samling

Han hadde sin faste stasjon der på Nyallmenningen eller bedre kjent som Holbergsallmenningen. Når ”Tippetue” kom ut fra madam Salvesens skjenkestue passelig på en snur, sto han og deklamerte høylytt til et lydhørt publikum, som samtidig kunne riste på hodet av denne veljente byoriginalen. Dessverre ble denne gamle historiske bygningen revet på starten av 1960 tallet for å gi plass til et tilfluktsrom!

Ser vi så videre i bildets venstre kant kan vi se at på denne tid bildet er tatt, hadde C. Sundts gate ennå ikke strukket seg ut til Nagelgården. Skulle en videre utover til Nordnes måtte en den gang svinge opp i Strandgatens løp mot Nykirken. Det var forresten en gammel tanke å legge en ny gate fra Murallmenningen og hele veien ut til Nagelgården. Ja, faktisk helt fra det 16. århundre tallet. Etter brannene i 1686 og i 1702 ble det forsøkt å lage en branngate i dette området, men før de kom så lagt var nye hus reist på branntomtene. Men etter brannen i 1901 ble endelig gateløpet påbegynt, i første omgang ut til Holbergsallmenningen.

Dwerhagens hus ca. 1960 Dette var Bergens eldste murhus, reist rundt 1611 Ble så skammelig revet i 1962.  UIB sin samling.
Dwerhagens hus ca. 1960 Dette var Bergens eldste murhus, reist rundt 1611 Ble så skammelig revet i 1962.  UIB sin samling.

Så, i 1903 fikk gateløpet fra Murallmenningen og ut til Holbergsallmenningen navnet C. Sundts gate. Oppkalt etter kjøpmannen Christian Gerhard Ameln Sundt som levde fra 1816 til 1901. Det var Christian Sundt som i 1845 startet opp C. Sundts Manufacturhandel; firmaet som i lange tider var en av landes største firma innen tekstil- og manufakturbransjen. Christian Sundt ble for sin betydelige innsats som donator for kulturelle og sosiale formål både lokalt og nasjonalt, i 1901 foreslått til Borgerdådsmedaljen. Dessverre fikk aldri han oppleve å motta denne store hedersbevisning, da han døde samme år som saken var under ekspedisjon fra departementet til Kongen. Det var kanskje derfor han fikk en gate oppkalt etter seg i sin kjære by.

I 1925 raserer en brann store deler av sjøgårdene fra Nykirken til Tollbodallmenningen. Sammen med bygningene som forsvant mellom Holbergsallmenningen og Nykirken under eksplosjonsulykken i 1944, kunne endelig gaten fra Murallmenningen til Nagelgården gjøres ferdig til slik vi kjenner den i dag.

C. Sundts gate Sett fra Nykirken ca 1955 Foto Gustav Brosing
C. Sundts gate Sett fra Nykirken ca 1955 Foto Gustav Brosing

Et annet poeng med dette flott bildet er den utrolige fine bladkiosken, som står midt på allmenningen med sitt flotte spir og sin prangende reklame for ukebladet ”Hjemmet”. En kiosk som var liv laga helt frem til 1970-årene, selv om både spiret og den prangende reklamen da var borte for lengst.

I dag er hele området fra Holbergsallmenningen og ut til Nykirken forandret i form av ny bebyggelse for både bolig og foretningsvirksomhet. Jo, det er ingen tvil om at også dette strøket av Bergen har stått i endringens tegn.

Dag-Geir Bergsvik Knudsen

En artikkel i Siden Dengang

LES OGSÅ. Klikk på linken

Tollbodallmenningen, Henrik Ibsen og Sontums hotell
Fredriksberg og Nordnes-trikken
Som fisken i vannet
Holbergsallmenningen og Christian Sundt
Vi hyller damegardens jenter
En fullemann ølkongen og middagspølse
Nordneshallen Knutsvik og Campell Andersen
Målet er nådd
Varg Veum og klassefesten
Et lite stykke Nordnes
Alle har en klassekamerat
En livskraftig 100 åring
En skatt- Nordre Schreudersmau
Minner fra Nordnesparken
Einar

Pinaren

En hyggelig bisettelse
oss tegnet for det unge sterke
Det Nordnes som en gang var
Kringlen
Byrommene som ble borte

 

TILBAKE TIL
Bloggens hovedside

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.