Huset i Heggebakken

illustrasjonsbilde-heggebakken
Illustrasjonsbildet er laget av Erik Ivarson  Blindheim

Denne artikkelen har stått på trykk i Boligmagasinet til Privatmegleren
Klikk på bildene så blir de større

bilde-1-til-huset-i-heggebakken
Heggebakken nr. 1 søndag den 31. august 1947.  Foto: Gustav Brosing.

Kanskje visste ikke den kjente Bergens fotografamatør og billedesamler, Gustav Brosing, hvilket verdifullt bilde han tok denne siste dagen av august i 1947, for etterslektens bergensere. Da han sto litt på avstand, men likevel så nært at han fikk fanget inn roen som hersket denne søndags formiddag. Det at han fikk med seg det eldre ekteparet, i det de nærmer seg inngangen til det lille huset i Heggebakken 1, gjør bildet historisk på en måte.

Foran dette lille huset lå den gang Kong Oscars gate 42, som den salige og kjente salmedikteren Dorthe Engelbrechtsdotter hadde fått bygget i 1712, etter at hun hadde mistet sitt hus i den store bybrannen i 1702. Et hus som ble reddet for etterslekten da det ble demontert i 1962, og deretter plassert på Gamle Bergen. Men jeg skal ikke ta opp historien om henne, for det er så mange som har skrevet om salige Dorthe.

bilde-2-til-huset-i-heggebakken
Et 130 år gammelt kart over området, der Heggebakken nr. 1 er merket.  Kartet er fra 1880.

Nei det er det eldre ekteparet og det lille huset, som fortsatt står der, og selve bildet som Gustav Brosing tok, som er interessant i dette tilfelle. Fotografen var som mange andre bergensere klar over den store husmangelen som hersket i dette andre etterkrigsåret, og som fortsatt var belemret med store rasjoneringer, noe som gjorde livet svært vanskelig for mange bergensere. Kanskje nettopp derfor, og fordi det var søndag, bega fotografen seg i vei for å ta bilder av sin kjære by. Til glede for alle som elsker Bergen skjøt han denne dagen med sitt kamera, dette blinkskuddet. Et blinkskudd fra et av Bergens eldste og finest bevarte strøk, som den gang fortsatt hadde en egen ro og verdighet over seg, selv om det ligger midt i sentrum.

Dette huset i Heggebakken var bygget så tidlig at muligheten for at Ludvig Holberg beundret huset, i det han lett henslengt fôr forbi i en hestedrosje, på vei til sin første tur til København i 1702 da han bare var 18 år gammel, er meget stor. Eller kanskje han var i strøket når han i sin tid gikk på skolen i det som i dag er Lille Øvregate 38. Der skolemuseet Holbergmuseet ligger i dag.

bilde-3-til-huset-i-heggebakken
Her er Heggbakken 1 sett fra en annen vinkling. Der Dorthe Engelbrechtsdotter hus i Kong Oscars gate 42, som ble bygget i 1712 og som i dag står på Gamle Bergen, sees godt i forgrunnen. Bilde er tatt noen dager tidligere enn hovedbilde den 8. august i 1947 av Gustav Brosing.

Dette visste kanskje ikke det eldre ekteparet noe om, selv om de bodde i Skivebakken, og hadde passert huset mange ganger. Når en studerer dette flotte bildet, så ser en tydelig at det eldre ekteparet er pent kledd, slik det var vannlig å kle seg om søndagene den gang, ja under forutsetning av at de hadde noe pent å ta på seg. Begge to har hatt på seg, som nok var et must å ha på den tid, og i tillegg har begge kåper, eller frakk, som det heter for oss menn.

Denne dagen ser det ut til at de i alle fall ikke venter regn, for ingen av dem har med seg Bergen sitt nasjonalsymbol, paraplyen. Litt pussig kanskje, for når en ser bildet så kan det virke som om det er overskyet. Sannsynligvis hadde ekteparet hørt værvarslingen da de spiste frokost, og den gang hadde de klokkertro på dem som spår av skyene. Troen på værvarslingen ble ikke mindre da været de spådde denne dagen, disig på formiddagen og senere sol fra en nesten skyfri himmel med en temperatur på nesten 21 grader, slo til for fullt.

bilde-4-til-huset-i-herggebakken
Vi ser tydelig forfallet som nå regjere dette 300 år gamle huset. Når huset ikke kan reddes lengre håper eieren at han for bygge nytt hus på tomten. Foto Dag-Geir Bergsvik Knudsen

Via bildet og det åpne vinduet i første etasje kan en også observere at familien, som den gang leiet huset av den daværende eieren skomaker Andreas H. Soltvedt, var i gang med dagens gjøremål. Nå vil en ikke tro at det eldre ekteparet kjente den forrige eieren, som hadde så flott navn, Wollert Danchertsen Jordan. Wollert var en kjøpmann som hadde fått seg en betydelig og aktverdig jobb, som kasserer i Fattigkassen. Til dette fine huset tok han med seg sin danske kone Augusta Jessen og deres fem barn, samt to tjenestepiker.

Nå gikk det ikke så bra med Wollert, han døde bare 48 år gammel i 1870, men hans barn bodde i Heggebakken 1 til langt ut i begynnelsen av det 1900 århundrene. De var flinke til å vedlikeholde dette flotte huset som de hadde arvet etter sine foreldre. Dette var en flott familie selv om sønnen Wilhelm ikke arbeidet så mye, som en kan lese av folketellingen i 1900; ”Lever hovedsagelig af Formue”. Det kan allikevel være at Wilhelm brukte litt av sin tid til å vedlikeholde dette flotte trehundre år gamle huset. Et hus vi bergensere fortsatt kan beskue på samme plassen som det ble bygget, ja enn så lenge.

bilde-5-til-huset-i-heggebakken
Her står dagens fotograf vel 60 år senere i samme vinkel som hovedbildet, som Gustav Brosing tok en søndag i 1947. Foto Dag-Geir Bergsvik Knudsen

For her er et ”men”, for huset er i ferd med å sige sammen, vedlikeholdet er lik null ser det ut for. En får bare håpe at våre flinke politikere er våkne og retter baker for smed. La ikke den gamle delen av Bergen som fortsatt består, og som har med så mye historie i seg at en nesten kan bli helt lamslått, gå under. Selv om dette gamle huset etter tre hundre år fortsatt står der, kan en likevel si at dette område av Bergen har, og står, i endringens tegn.

Dag-Geir Bergsvik Knudsen

En artikkel i Siden Dengang

LES OGSÅ. Klikk på linken.
Madammer og fiskebærere
Smørsbroen, nymfer og overflødighetshorn
Katten, Krøbben og St. Martins
Den glemte krigshistorie
Julegater og Staffasjer
Mann for sin hatt
Grieghall i 1970 eller pengene tilbake
En trikk og to kommuner

Også byoriginaler står i endringens tegn
Minner som aldri dør
Hvor er alle helter hen
Snøen som falt i fjor og rikig målføre
Huset i Heggebakken
Snorklipping og Bybanen
Fra Rikstelefonens dager
Først tok de Manhattan
Vil bli dypt savnet.
Ja, noen ganger er ikke kunst, kunst

 

TILBAKE TIL
Bloggens hovedside

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.