Hvor ble julen av?

Bilde er tatt i desember 1954 for Bergenskalenderen for 1955.  Dette er den stor delen av Strandgaten. Legg merke til nissene på stolpene.
Bilde er tatt i desember 1954 for Bergenskalenderen for 1955. 
Dette er den stor delen av Strandgaten. Legg merke til nissene på stolpene.

Denne artikkelen har stått på trykk i BergensAvisen BA

Da jeg var gutt på 50 tallet var julen en fest både for dem som skulle kjøpe presanger og for butikkene. Presangene var ikke så mange men det var hele settingen som gjorde en glad og ikke minst spent. I dag er alt glemt folk haster av gårde, butikkene har klart å snu alt til et stress objekt. Jeg har gjort mine tanker om dette.

Før Gågaten ble Gågate og julen var et eventyr.Klikk på bildene så blir de større. Foto UIB sin samling
Før Gågaten ble Gågate og julen var et eventyr.Klikk på bildene så blir de større. Foto UIB sin samling

Nå er det jul igjen og den varer jo helt til påske i følge sangen. Før i tiden var dette en sang vi startet med å synge i desember, men nå kan vi faktisk synge den allerede i oktober. Det er rart hvordan foretningsstanden har utvidet julen litt og litt for å øke sitt salg, uten at vi har merket det. Samtidig har de også minket sin egen andel av julen litt etter litt. Til det i dag er nesten ingen ting, det også uten at vi har merket det.

Slik kommer nissen inn i huset,men hva med dem som ikke har skorstein?
Slik kommer nissen inn i huset,men hva med dem som ikke har skorstein?

Forretningsstanden er også medskyldig i at budskapet om hvorfor vi feirer jul snart er en saga-blott. Selv om jeg ikke er det de kaller personlig kristen er jeg liksom kristen likevel og vil ha med det kristne budskapet. Ved å bytte ut ordene i sangen ”Jeg er så glad hver julekveld for da ble Jesus født” til ”Jeg er så glad hver julekveld for da kommer nissen frem” har Forretningsstanden gjort et scoop.

Ja vinduene ble til og med nummerert så folk kunne stemme på det vinduet som hadde den fineste juleutstillingen.
Ja vinduene ble til og med nummerert så folk kunne stemme på det vinduet som hadde den fineste juleutstillingen.

For oss som er blitt noen år og var barn i den tiden julebudskapet var det viktigste, husker sikkert at da Jesus ble født så kom der tre vise menn. Hva var det de tre vise menn hadde med foruten røkelse og myra? Jo gaver, som de skulle gi Jesusbarnet og de var neppe kjøpt hos HM eller Lindex. Og jammen tror jeg at gavene var innpakket også, iallefall kan det se slik ut på enkelte malerier.

men hvor er det blitt av ham vi feirer geburtsdagen til?
men hvor er det blitt av ham vi feirer geburtsdagen til?

Her er vi ved kilden. Klart at foretningsstanden observerte dette. De så for seg de tre vise menn sitter der foran krybben med gaver innpakket i julepapir med nisser på! De kastet seg over julebudskapet og trakk det til seg med stor iver for her luktete det salg og dermed penger. For meg som vokste opp på Nordnes på 50 tallet bare et steinkast fra byens store julegate Strandgaten, var julen noe store greier som foretningsstanden var med å skape. De fleste butikkene i Strandgaten fra Nykirken til Torgallmenningen dekket til vinduene sine fra midten av november for å lage juleutstilling. Ja vinduene ble til og med nummerert så folk kunne stemme på det vinduet som hadde den fineste juleutstillingen.

Strandgaten i 1935 da var der mye pynt du! Foto UIB sin samling
Strandgaten i 1935 da var der mye pynt du! Foto UIB sin samling

For oss gutter var det alltid jernvarebutikken Berstad, for den hadde med elektriske tog og greier!! Det var også i disse siste 14 dagene av november at selve Strandgaten hele veien fra Nykirken til Torgallmenningen ble pyntet. Den var så fin at jeg skal ikke prøve å forklare hvordan den var pyntet, en må neste se det på gamle bilder og sånt for å forstå hvor flott det var.

Alt ble bygget opp av forretningsstanden mot den store dagen som var den 1. desember eller 1. Søndag i advent hvis den falt i november. Den dagen var nesten like stor som julaften eller 17. mai, ja til og med for oss Nordnes gutter større enn 3. mai, nesten! Da endelig dagen var der og talen var holdt ble lysene i julegaten tent i hele Strandgaten mens nisseorkesteret spilte ”Jeg er så glad hver julekveld” Nå kunne julehandelen starte og vinduene ble avdekket vi gikk fra det ene til det andre vinduet å så på alle de flotte utstillingene.

Strandgaten slik vi har kjent den frem til 2012. Foto Inga-Alice Næss Blaha
Strandgaten slik vi har kjent den frem til 2012. Foto Inga-Alice Næss Blaha

Mange vinduer var pyntet med en krybbe der jesusbarnet lå i mens Josef og Maria passet på, og med snøen som lå fint rundt stallen!! De voksne trengte seg inn i butikkene for å kjøpe julepresanger og julemusikken med de gode gamle låtene som vi kjenner så godt strømmer ut fra butikkene. Nei de var ikke ”født bak en handvogn” foretningsstanden den gang for å få til en økning av handelen, det er sikkert. Foretningsstanden klarte faktisk å få til at hele den siste juleuken skulle butikkene få holde langåpent, helt til kl. 1900 på kvelden! Da var liksom julen begynt på alvor.

Det vi ikke forsto den gang butikkene fikk utvidet åpningstid var at det var starten på slutten til Jesusbarnet med Josef og Maria. Det var også starten på inntoget av nissene og julehandel fra oktober med åpningstider som den gamle handelsstanden bare ville måpe av. Det var også slutten på en jul som i dag er helt glemt. Strandgaten er i dag pyntet som en staffasje i en dårlig Hollywood film. Der noen jernstenger er trukket med plast og prøvd formet som en stjerne med en del lyspærer som lyser og andre som har sagt god natt. Og som er hengt opp i løpet av noen korte timer en søndag i november, tett i tett i hele gaten. Kontrasten til det gamle Strandgaten er enorm. Strandgaten som julegaten er etter at alle stjernene forsvant, igjen blitt en fin julegate, heldigvis.

Den nye julegaten i 2013
Den nye julegaten i 2013

Har inntrykk av at forretningsstanden bare tenker profitt og ikke trivsel når de starter julesalget i oktober. Når desember nærmer seg får de en av de ansatte til å hive ut i vinduene noen juletrekuler med rødt bånd i og så drysser de rundt med litt glitter, noen få hiver gjerne ut en granbusk i plast. De mest kreative lager gjerne til en eller to juksepresanger med sløyfe på. Der finnes også mange som ikke har julepynt i det hele tatt. Noen ganske få butikker pynter til jul for å skape litt trivsel når en handler, og ære være dem for det. Julemusikk spilles nesten ikke lengre heller. Går du inn i en butikk har du mer inntrykk av at du er på disco en på julehandel. Gikk en runde på Lagunen senteret og enten du tror det eller ei så hørte du ikke en julesang, ikke i enste en av alle de butikkene som har tilholdssted der.
Er det rart jeg spør ”Hvor ble julen av?

Dag-Geir Bergsvik Knudsen

En artikkel i Siden Dengang

LES OGSÅ
Påskefred
Hvor ble julen av
Inntrykk fra 17. mai

TILBAKE TIL
Bloggens hovedside

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *