Hvorfor tok Noah med seg de to rottene på Arken?

Den mumifiserte rotten funnet i veggen på Nøstegaten 43, kan den være like gammel som huset, 300 år. Klikk på bildene å få de større. Eget foto. Denne artikkelen har stått på trykk i Bergensavisen BA
Den mumifiserte rotten funnet i veggen på Nøstegaten 43, kan den være like gammel som huset, 300 år. Klikk på bildene å få de større. Eget foto.
Denne artikkelen har stått på trykk i Bergensavisen BA

Jeg ville så gjerne få fremheve menneskene sine mest trofaste følgesvenner, for det er ikke mange som skriver om dem. Vi kan nok ikke si at de er menneskenes beste venn, slik de sier om hundene, men de følger oss fra vugge til grav. Noe de sannsynligvis har gjort helt siden Adam og Eva måtte forlate Paradis. Nå er det ikke slik at vi liker disse følgesvennen, nei på ingen måte, men det bryr de seg ingen ting om, de følger oss uansett. Vi må bare godta at disse følgesvennene er der, kan en si venner når det gjelder denne typen skapninger? En venn er de neppe for de fleste, selv om de også kan betegnes som venn hos enkelte mennesker, pussig nok. Ja i noen religioner kan de faktisk være hellig, har jeg hørt.

Akkurat i disse dager går kommunen ut med en kostbar kampanje i våre aviser i håp om å begrense tilgangen til mat, for å stoppe deres mektige fremgang. Den enste måte vi kan klare å begrense fremgangen til disse skapningen på er å skape dårlig trivsel og minimal tilgang til mat, er at vi bli rensligere på alle måter. Selvsagt mener jeg ikke direkte på oss selv ved å dusje flere ganger for dagen. Jo når jeg tenker meg om kan jo større renslighet på selve kroppen kanskje lede til at en blir rensligere også i sitt miljø, og da er vi på rett vei.

Damene står på trappen til Nøstegaten 43 en gang i 1890 årene. Fotograf: Olaf Andreas Svanøe.
Damene står på trappen til Nøstegaten 43 en gang i 1890 årene. Fotograf: Olaf Andreas Svanøe.

Det er nå allikevel miljø rundt oss vi må bli flinkere til å holde rent, først da kan en redusere omfanget av skadene disse trofaste følgesvennene påfører oss. Selv om vi blir aldri så flinke til å holde miljøet i orden, vil disse krypene overleve uansett dessverre. Riset bak speilet hvis vi ikke gjør noe, er at en dag vil de kanskje prøve å spise maten våres direkte fra middagstallerken. Vi blir nok aldri kvitt dem som flyr rundt, i troen på at de gjør noe godt, ved å hiver gamle brød og middagsrester på en gressplen så måker, kråker og andre åtselfugler, skal liksom få nok mat til å overlever.

De vil aldri forstå at denne typen fugler hadde overlevd, ja kanskje bedre hvis de bare hadde fått fred til å sanke sin mat selv. Noe de har gjort i tusenvis av år før menneskene fikk så mye mat at de hadde råd til å kvitte seg med overskuddsmaten på denne måte, samtidig som de kan rose seg selv for at de er så snille med dyrene! Allikevel er der andre som setter stor pris på disse ”snille” menneskene, som på denne måten også servere våre følgesvenner mat, ja nesten på et fat. Det snakkes så ofte om kaninen når vi snakker om å ”stå” på for å øke familiens omfang, men du store min ti hva da med vår velfødde følgesvenn, de øker sin bestand dobbelt så fort som kaninen, ja den rosen skal rotten ha.

Man kan lure på hvorfor Noha tok med seg de to rottene.
Man kan lure på hvorfor Noha tok med seg de to rottene.

Om rottene har vært her siden tidens morgen kan jeg vel ikke si med sikkerhet, da jeg mangler en faglig bakgrunn for å kunne stadfeste dette. Allikevel kan en stille spørsmålet ”Hvorfor tok Noah de to rottene med på Arken, og hvilket av Arkens tre dekk plasserte han dem på?” Litt tidfesting kan en allikevel prøve seg på, for nede på Nøstet i Norges eldste sammenhengende husrekke, nærmere bestemt i Nøstegaten nr. 43 fant de nettopp en Mumifisert rotte inne i veggen. Det må ha vært tørt der siden den var i så flott bestand. Tenk kanskje denne rotten har lagt der inne i veggen, kanskje fra like etter at huset var reist en gang rundt 1630, eller der omkring. Helt til de arbeidsomme arbeiderne fra Trappen Motiveringssenter sprettet veggen der nede på heltkonge.net, da vet vi i alle fall at rottene har vært i Bergen i minst 300 år.

Rart å tenke på at vi Bergensere har vært så flink til å mumifisere dyr, ja nesten på linje med de gamle Egypterne. Nå kan selvsagt denne mumifisering kanskje misforstås siden det også kan være en såkalt ”Fetisj” som er en mer seksuell sak, men det er jo ikke det vi snakker om her. For dem som aldri får muligheten til å se denne mumifiserte rotte, her kalt ”trofast følgesvenn”, kan det jo være en god trøst å se bilde av den. Jeg innrømmer imidlertid at det beste hadde vært om vi aldri hadde hatt noen rotter som vi kunne mumifisere. Stå på for vårt miljø og vær med å stoppe fremgangen til disse uønskete følgesvennene.

Jo også muifiseringen har stått i endringens tegn.

Dag-Geir Bergsvik Knudsen.

En artikkel i Siden Dengang

LES OGSÅ
To Konger
Nødhjelpen og Jansonbryggen
Clock around the rokk på Nøstet
Fløyen Konger og Keisere
Passeringen av linien mellom Vågen og Puddefjorden
Den nye Tyskebryggen er på Nøstet
Hvorfor tok Noa med seg de to rottene på Arken
Nøstebukten den gamle perle
En stor dag
Den gamle fisker og hans blekkhus
Gjenfødelsen av papegøyeskyting i Bergen
Alle trenger et hull
Nøsteboden og Jagermeisterhytten

TILBAKE TIL
Bloggens hovedside

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.