Jørgen Hattemaker og Dokken.

Dokken.
Dokken. Denne artikkelen har stått på trykk i BergensAvisen BA.

Rart det med denne diskusjonen om hvor Bergen havn skal ligge, om den fortsatt skal ligge der den ligger, eller om den skal ligge en helt annen plass. Som mange sikkert har hørt eller lest, så kan Bergen havns område på Dokken gjøres om til boligformål ved å flytte skipstrafikken ut til Flesland kai et kort stykke utenfor sentrum. For meg ser det ut til at alle de forskjellige grupperingene ligger i sine skyttergraver og fyrer løs med de samme argumentene, ja som vanlig er her i vår kjære by.

Politikerne er stort sett delt i synet på flytting, som normalt er. Vi har en del politikere som gjerne vil ha Dokken som beboelse plass, med høyhus sies det, ja etter Bergens høyde stander. Men der finnes selvsagt politikere som er imot denne tanken enten fordi de syntes dette er dum ide, eller fordi de må syntes dette er en dum ide fordi deres respektive partier mener det er en dum ide.

Men dette med høyhus er vel et poeng motstanderne av å fjerne havnen kommer med for liksom å holde oppe bergenserne sin nedarvete angst for høyhus i sentrum inntakt, meg selv inklusiv. Får å få mer kull på bålet hiver de med at de høye husene vil ta utsikten til den bestående boligmasse. Da er det tross alt bedre å se inn i fem etasjers containerblokker av godt gammeldags stål. Og når de så til slutt kan fyre oppunder med at området kun vil bli for millionærer uten plass til en eneste ”Jørgen hattemaker”, ja da er argumentene deres fullbrakt, som det heter i skriften.

Så har vi arkitektene de vil sikkert flytte havnen til Flesland kai for det betyr arbeid. Ja mye arbeid hvis hele strøket skal bygges om til beboelse hus. Kanskje de til og med kan få frie hender til å bruke sine kreative evner nettopp fordi ”Jørgen hattemaker” ikke skal inn i dette området, ja da blir det sikkert noen praktbygg. Jo dette kan være mulighetene for arkitektene til å skape seg et udødelig navn.

Bare ikke arkitektene glemmer som de har gjort i de fleste bygg i hele Bergen der ”Jørgen hattemakerne” bor, at stuen ikke alltid må ligge der solen er. Et åpent område med mye lys og en fantastisk utsikt er det beste stedet for en stue, så kan en heller spasere igjennom leiligheten og ut på altanen eller terrassen der solen er når det behovet melder seg. Ja det er ikke ment som kritikk bare en liten påminnelse om at det er bedre å sitte i stuen å se på utsikten enn på soverommet.

Så har vi havnestyret, for meg virker som om de er redd for å miste grepet om havnen og dermed miste rettigheten til å spasere sine aftenturer langs kaiene en fin sommerkveld, ja hvis de liker å promenere. Enten de er alene, med ”kånemor” eller med hunden sin, ja hvis de har en hund vel å merke. Noe de sikkert kan gjøre siden de har fri tilgang til de avstengte kaiområdene. Mens Bergen sin befolkning, enten det er Jørgen hattemaker eller de millionærene er utestengt fra alle kaiområder av betydning i vår kjære by.

Jeg leste også her en dag at en av dem i havnestyret mente det vil det bli en tragedie for folk flest å måtte promenere langs festningskaien, hvis den skulle åpnes for folk flest, når det verken ligger Suplayskip eller godsskip der å se på. Ja det var et godt og betydningsfullt poeng, klart bergenserne helst vil gå på utsiden av terrorgjerdene å se på slike skip. Det er nok mye hyggeligere enn å få promenere langs Festningskaien å se på småbåtene som går ut og inn, eller bare sitte ytterst på Skoltegrunnskaien å nyte solen og kanskje se den gå ned i horisonten.

Ja her en dag dukket det opp et nytt argument der det ble vist til hvor farlig det er å legge containerhavnen til Flesland. Årsak var at flyene kunne ta feil av lysene på skipene og flystripen, ja dere forstår. Når de først har oppdaget hvor farlig det er håper jeg de sender en delegasjon ned til Hong Kong og advarer dem. For der ligger flyplassen midt i byen, omtrent som vi skulle ha hatt Flesland på Nordnes, ja flystripen altså. Flyplassen i Hong Kong har forresten lagt der i 40- 50 år og det uten at de har visst hvor farlig det er, stakkers dem.

Nå får vi håpe at politikerne, enten de er røde eller blå, forbarmer seg over alle dem som bor sentralt i Bergen når denne saken skal avgjøres. Ja med den enkle tanken at all denne unødvendige transporten til og fra Dokken medfører enorme forutrensning av både luft og støy for oss alle, spesielt alle som bor rundt Danmarksplass. Da får en heller godta at de som har sitt virke der på Dokken må reise litt lengre for å komme på jobb.

Hvis politikerne skulle forbarme seg over oss og flytte containerhavnen til Flesland og der bygge ut for tog transport, tror jeg hele Bergen vil takke disse modige politikerne for avgjørelsen. Så kan Dokken omgjøres til Cruise havn med små hager og sitte benker, ja og kanskje en liten kafé. Når Cruise sesongen er over kan bergenseren få spasere der også. Når dette er gjort kan alle gjerdene fra Festningskaien og helt ut til Bontelabo fjernes for godt. Til de aller fleste bergensernes store glede, selv om der ikke ligger Suplayskip der. Eller er jeg helt utenfor?

Dag-Geir Bergsvik Knudsen

LES OGSÅ

 Valget er ditt, eller er det?
Hurtigruten og terrorgjerder
Osamn bin Laden-en ikke-muslimsk leder.
Stolt Berg og maktbegjær
En riktig og viktig beslutning
Fotball EM uten Bergen
Jørgen Hattemaker og Dokken
Begeret er fullt
Valgets kval
De tålte så vel den urett
Buekorps Taliban og Amir Payan
En trikk er ikke nok
Feilinformasjon.

Espeland fangeleir

OL et sløseri av penger

 

TILBAKE TIL
Bloggens hovedside

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.