Målet er nådd.

Nærmest til venstre Nordre Schreudersmug 6 der etter nr. 8. Til høyre nr. 11 der Oscar Strømme hadde sin lille kolonial. Smauet som ligger igjen er fra der den lille gutten eller jenten er og opp til Nykirkens Aldershjem, som vi ser mit imot. Bildet er tatt av Gustav Brosing den 1. februar 1961 og er i UIB sin samling. Denne artikkelen har stått på trykk i Bergensavisen BA
Nærmest til venstre Nordre Schreudersmug 6 der etter nr. 8. Til høyre nr. 11 der Oscar Strømme hadde sin lille kolonial. Smauet som ligger igjen er fra der den lille gutten eller jenten er og opp til Nykirkens Aldershjem, som vi ser mit imot. Bildet er tatt av Gustav Brosing den 1. februar 1961 og er i UIB sin samling.
Denne artikkelen har stått på trykk i Bergensavisen BA

Ja nå er vi der ved målet, til glede for mange som skal rusle forbi å lese litt om hva som en gang var. Gjennom en liten bit Nordnes historie ført i pennen av undertegnede i juni 2010. Etter at min gode venn Roy Løvaas under en av våre mange rusleturer viste meg restene av et gammel Nordnes smug. En historie Bergensavisen, eller BA, fulgte opp og som de kalte ”Smauet som forsvant”.

Smauet i dag.En bør gå ut å se på dette strøket. Klikk på bildene så blir de større. Foto Roy Løvaas
Smauet i dag.En bør gå ut å se på dette strøket. Klikk på bildene så blir de større. Foto Roy Løvaas

Smauets navn var Nordre Schreudersmug. Et smau som fortsatt lå der med dens gamle brosteins legging, og med sitt gamle gjerde. Et gjerde som var en nødvendighet for alle dem som opp i gjennom tidene har klamret seg fast til rekkverket, mens de med ustøe ben forserte smauet en såpeglatt vinterdag.

Det var nesten ikke til å tro at denne gamle delen fortsatt lå der, om enn ikke et som et levende bevis, men som et levende bevis i form av håndverkere som la disse brosteinen. Denne brosteinslegging ble sannsynligvis lagt i dette smauet etter storbrannen i 1756, og som nå over 250 år senere fortsatt ligger der. Ja det var riktig en ”En skatt” som jeg også kalte artikkelen jeg skrev som jeg la ut på min blogg i fjor.

Faksimilen i BA om bydelslederen i Bergenhus den 16. august 2010
Faksimilen i BA om bydelslederen i Bergenhus den 16. august 2010

Målet vårt ble å få opp igjen et skilt som fortalte smauets navn, og litt info om selve smauet. På denne måte kunne vi også få bevare denne lille stumpen av et tidligere smau. Vi syntes ikke det var for mye å kreve fra kommunen som rev hele dette strøket på 1960 tallet. Et skilt som ville glede alle gamle Nordnes-beboere og andre undrende som passere dette stedet.

BA fulgte opp saken for at vi skulle kunne nå målet. Gleden ble derfor stor da de bare noen dager etter da netteredaktøren til BA, Eva Johansen kom ut med overskriften ”Håp for smau på Nordnes” Innlagt i historien lyste ansiktet til lederen for bydelsstyret i Bergenhus Asle Steiestøl Wingsternes fra partiet Høyre opp.

Het står dagens huseier Jorunn Ohnstad og hennes sønn i smauet som nå skal får sitt navn tilbake. Skiltet skal henges opp på veggen til høyre. Eget foto
Het står dagens huseier Jorunn Ohnstad og hennes sønn i smauet som nå skal får sitt navn tilbake. Skiltet skal henges opp på veggen til høyre. Eget foto

Han hadde fattet interessen for saken da han leste om den i BA, og ville gjerne jobbe med saken. For han hadde gått så mange rusleturer selv i dette strøket, siden han bor på Nordnes, og fundert på hva dette var. I følge samme intervju hadde den godeste Høyrepolitikeren Asle Wingsternes allerede tatt skriftlig kontakt med byråd Lisbeth Iversen for å få plass til et skilt der smauet en gang lå. Også Bergens og Nordnes store sønn, forfatter Gunnar Staalesen ga oss en uforbeholdene støtte gjennom BA som vi satte stor pris på.

Ikke rart gleden var stor for oss som hadde startet denne saken, samt alle andre gamle Nordnes-beboere som er glad i sin bydel, enten de bor der, eller har bodd der. Det viste alle tilbakemeldingene vi fikk etter at saken sto første gang i BA. Men så stoppet det liksom opp den fyrige Høyrepolitikeren, som etter historien i BA ikke lengre var å få i tale på noen slags helst måte. Om det bare hadde vært et PR fremstøtt for bydelslederen for Bergenhus, og ved det få et bilde av seg i avisen, vet ikke vi, men det var jo underfunnig synes vi at han bare forsvant.

Her er skiltet kommet opp og de to initiativtakere, Roy Løvaas til høyre og undertegnede til venstre, bivåner det hele. Erik Ivarsin Blindheim hans hjemmeside klikk her. Foto Knut Georg Flo
Her er skiltet kommet opp og de to initiativtakere, Roy Løvaas til høyre og undertegnede til venstre, bivåner det hele. Erik Ivarsin Blindheim hans hjemmeside klikk her. Foto Knut Georg Flo

Roy fikk i stand et møte med Byantikvar Siri Myrvoll som tente på ideen og ba oss sende inn en søknad. Glede var igjen stor da skiltoppsettet ble innvilget og de samtidig ville betale den lille summen skiltet kostet. Skilte måtte vi sette opp selv, og det måtte lages i en form og skrift som er lik tilsvarende skilter rundt om i Bergen.

Her er skiltet kommet opp og de to initiativtakere, Roy Løvaas til høyre og undertegnede til venstre, bivåner det hele. Foto: Erik Ivarson Blindheim hans hjemmeside klikk her
Her er skiltet kommet opp og de to initiativtakere, Roy Løvaas til høyre og undertegnede til venstre, bivåner det hele. Foto: Erik Ivarson Blindheim hans hjemmeside klikk her

Vi er evig takknemlig for at Siri Myrvoll støttet saken vår, uten henne og ikke minst Bergensavisen, hadde vi neppe fått opp dette minnesmerke. Et minnesmerke som nok vil glede alle som vandrer forbi i Fredriksbergsgaten. Vi må også få takke eieren av huset som skiltet skal henge på, Jorunn Ohnstad i Fredriksbergsgaten 17. Så onsdag den 24. august i det herrens år 2011 ble skiltet kl. 1230 hengt opp på husveggen til Fredriksbergsgaten 17 som viser til at her gikk Nordre Schreudersmug ned. Og der en også kan se den vakre brosteins legging som de gjorde en gang på 1700 tallet. Takk alle som bidro.
Les også Knut Georg Flo sitt bidrag både i bilder og i levende bilder Smauet som gjenoppsto

Dag-Geir Bergsvik Knudsen og Roy Løvaas.

LES OGSÅ. Klikk på linken

Tollbodallmenningen, Henrik Ibsen og Sontums hotell
Fredriksberg og Nordnes-trikken
Som fisken i vannet
Holbergsallmenningen og Christian Sundt
Vi hyller damegardens jenter
En fullemann ølkongen og middagspølse
Nordneshallen Knutsvik og Campell Andersen
Målet er nådd
Varg Veum og klassefesten
Et lite stykke Nordnes
Alle har en klassekamerat
En livskraftig 100 åring
En skatt- Nordre Schreudersmau
Minner fra Nordnesparken
Einar

Pinaren

En hyggelig bisettelse
oss tegnet for det unge sterke
Det Nordnes som en gang var
Kringlen
Byrommene som ble borte

 

TILBAKE TIL
Bloggens hovedside

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.