Mitt forhold til Arne Nordheim.

Arne Nordheim. 
Arne Nordheim..

Denne artikkelen har stått på trykk i Bergensavisen BA.

Da jeg leste i avisen at Arne Nordheim var død ble jeg litt vemodig, samtidig som smilet bredde seg over mitt ansikt. Denne mannen som har fått flere priser enn en kan telle på mer en hånd, og som har skrevet musikk som er lovprist i svært mange land, er altså gått bort i en alder av 78 år. Nå kom ikke smilet frem fordi denne store komponisten var død, nei det var mitt korte personlige bekjentskap med ham som frembrakte smilet.

Arne Nordheims egenhendige underskrift
Arne Nordheims egenhendige underskrift

Jeg er som de fleste ikke særlig bevandret i kjendisenes verden, og ser dem stort sett i tv ruten, eller i aviser og blader. Når en så treffer en kjendis ansikt til ansikt, ja da kan det være vanskelig å kjenne igjen personen fra media, det går liksom ikke opp for en før etterpå. Enda vanskeligere er det når en treffer kjente komponister eller dirigenter fra den klassiske musikk verden. Kjente personligheter som en stort sett kanskje ikke ligger merke til på samme måten som kjente sangere og filmskuespillere, selv om en digger klassisk musikk.

Noen ganger kan slike plutselige ansikt til ansikt situasjon til kjente personlighter gi rare utslag, som en rett etterpå kanskje kan bli litt flau av, men som senere blir et godt minne som får frem smilet. Som da jeg en gang i mai i år 2000 fikk spørsmålet om å kjøre Festspillenes hovedattraksjon og hans kone til Flesland flyplass, for det var umulig å få tak i drosje og de måtte rekke et fly til Oslo.

Forsiden av kortet Arne Nordheim sendte meg som takk for turen
Forsiden av kortet Arne Nordheim sendte meg som takk for turen

Selvsagt syntes jeg det var hyggelig at så pass velkjente mennesker ville, eller skulle knote seg inn i vår lille to dørs bil. Fruen måtte krype inn i baksete, mens dirigenten satte seg som den høvedsmannen han var, i forsete ved min side. Siden dette var en verdenskjent dirigent så hadde jeg satt på ”De fire årstider” av Vivaldi for liksom å imponere ham at her er gutten som digger klassisk musikk. Jeg følte på en måte at jeg hadde truffet innetieren da dirigenten spurte ”du liker klassisk musikk?”, et spørsmål som skulle utløste en tur jeg aldri vil glemme.

Mitt oppfølgende bekreftende svar på at det gjorde jeg, ble etterfulgt av et men, men jeg liker ikke sånn du vet, sånn ”pling plong dinge dong, musikk”. Latter satt løst da han svaret med, du mener slik, så satte han i gang lyder i form av forskjellige toner som jeg aldri hadde hørt før. Merkelig nok syntes jeg faktisk det var veldig fint og at det han gjorde hadde en sammenheng, ja jeg var rett å slett imponert av den begavete dirigenten.

Innsiden av kortet jeg fikk, med Arne sin hyggelige hilsen.
Innsiden av kortet jeg fikk, med Arne sin hyggelige hilsen.

Ja svarte jeg, akkurat sånn musikk som han kjente norske komponisten skriver, men jeg kunne ikke komme på navnet. Begge mine hyggelige passasjerer prøvde iherdig i mellom latteren å hjelpe meg både med nye varierte toner, og med å komme på komponistens navn, uten at vi lykkes. Før de forsvant inn i avreise hallen, utalte dirigenten, ”Dette er den hyggeligste drosjeturen vi har hatt, og jeg er sikker på at vi før eller siden kommer frem til denne samtidskomponist navn”.

Glad og oppløftet kjørte jeg tilbake til jobben der jeg fikk spørsmålet fra den smilende resepsjonssjefen ”gikk det greit?” Jeg svarte smilende tilbake og med latteren rett rundt hjørne ”Jo veldig bra, han dirigenten Karsten Andersen og hans kone var noen svært hyggelige mennesker!” Da så jeg hvordan hennes øyner trakk seg sammen i en slags ”er det mulig” rynke, samtidig som hun sa neste forundret ”Karstein Andersen, han er jo død!” Nei han du kjørte var Arne Nordheim og hans kone, da var det min tur til å få frem ansiktsutrykket ”er det mulig?” Ja det var mulig, og jeg kjente varmen av rødmen i mitt ansikt.

side 2 med Arne sin hilsen
side 2 med Arne sin hilsen

Når jeg i dag sitter å ser på hans personlig lagete hilsningskort til meg, hvor forsiden er tatt fra hans note ark og der han skriver ”takk for din frakt av oss til Flesland i morges” så forstår jeg hvor verdifullt dette er for meg. Han fortsetter med, ”jeg vedlegger en cd som jeg håper du vil lytte til- og at du gledes med det. Takk igjen. Vi rakk flyet. Vennlig hilsen Arne Nordheim”.

Selv om jeg ikke har spilt cd én ”The Tempest” eller ”Stormen” som han sendte med så mye, så setter jeg umåtelig stor pris på den. Jeg spør hvem ville ikke drite seg litt ut for en slik historie? Arne Nordheim har fått en plass i mitt sinn, og det er et godt minne, selv om jeg blir vemodig av å tenke på at nå er han her ikke mere.

Dag-Geir Bergsvik Knudsen

LES OGSÅ
a cick ass fra en kusner Laurie Grundt
Mitt forhold til Arne Nordheim
Arne Bendiksen Allè en god ide
Ole Bull og Elvis
Edvard og Kongen.
Edvard Pettersen en forkjemper for Norske sjøfolk og deres historie.
Tyskebryggen, Tyskertøser og en krigshelt

TILBAKE TIL
Bloggens hovedside

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.