Nødhjelpen og Jansonbryggen.

eriks-merket

Illustrasjonsbildet er laget av Erik Ivarson Blindheim
Denne artikkelen har stått på trykk i Boligmagasinet til Privatmegleren
Klikk på bildene så blir de større

Dette bildet kan for mange kanskje virke litt ukjennelig, selv om de fleste nok vil vite hvor bildet er fra når en viser til det. Bildet er forøvrig tatt i august 1957 av en av Bergens mest kjente amatørfotografer, Gustav Brosing. Gustav Brosing var en fotograf som vandret rundt i Bergen og fotograferte de fleste bymiljøer. Dette til glede for ettertiden og en god dokumentasjon for det som en gang var. Her har han tatt bilde fra en vinkel som viser en gammel slitt sjøbod og to velbrukte prammer i regi av Bergen Havnevesen.

Hovedbildet som jeg skriver ut fra, tatt av Gustav Brosing 14. august 1957. Vi ser tydelig i bakkant Nødhjelpen under bygging
Hovedbildet som jeg skriver ut fra, tatt av Gustav Brosing 14. august 1957. Vi ser tydelig i bakkant Nødhjelpen under bygging

Denne sjøboden er i dag nesten helt restaurert og går under navnet Nøsteboden. Nøsteboden er den siste sjøboden som sto igjen på Nøstet, og som nå etter iherdig arbeid er bevart for ettertiden. Det er tydelig at det en gang var en liten vik langs Nøstebodens vestside. En vik som dermed skaper en naturlig kai på dens andre side, der prammene ligger fortøyet.

Så naturlig var nok ikke denne kaien oppstått likevel. Den ble bygget i sin tid av Dankert Krohn. Kaien, eller bryggen, ble sammen med Nøsteboden kjøpt av Herman Didrich Janson rundt 1807 fra Krohn familien. Bryggen ble senere rundt 1865 kjøpt på auksjon av det som i dag er bedre kjent som Bergen Havnevesen. Bryggen hadde faktisk navnet etter gamle ærverdige Herman Didrich Janson, navnet var ”Jansonbryggen” helt frem til den etter sigende ble ulovlig revet rundt 1980.

Nøstetorget i august 1957 da det fortsatt fantes vanntrau for arbeids hestene i Bergen. Foto Gustav Brosing
Nøstetorget i august 1957 da det fortsatt fantes vanntrau for arbeids hestene i Bergen. Foto Gustav Brosing

Denne ettermiddagen lå en av Havnevesenets mudderprammer fortøyet til Jasonbryggen.
Mudderprammen som med sitt store hjul dro opp bøttene med mudder fra sjøbunnen, for så å bli tippet ned i det store åpne rommet i prammen. Fremfor mudderprammen ligger en av Havnevesnets arbeidsprammer, som var et vanlig syn på 1950 tallet. To båter, om en kan si det om disse prammene, som trafikkerte Bergen sin sjølinje i sitt arbeid for å vedlikeholde Bergens vakre sjølinje.

Lengre fremme ser en tregjerdet som den gang rammet inn Havnevesnes område i dette strøket. Nøstet var kanskje det eneste stedet som var inngjerdet, i motsetning til i dag da nesten hele havnen i Bergen er inngjerdet. Det sies at tregjerde fortsatt er i bruk, men da som veggpanel. Utenfor gjerdet kan en se den gamle trehusbebyggelsen i Nøstegaten.

Oversikts bilde av Nøstet, en ser tydelig gamle Sydnes sjøbad til høyre i bildet. UIB sin samling Widerøes flyveselskap
Oversikts bilde av Nøstet, en ser tydelig gamle Sydnes sjøbad til høyre i bildet. Fra ca 1936 UIB sin samling Widerøes flyveselskap

Langs huset til høyre smyger Rognesmauet seg oppover mot Håkonsgaten, selv om en vanskelig kan kalle det for et smau lengre. Husene på venstre side er borte for godt, en bebyggelse som en gang var en del av Oldersmauet. Området og grunnen disse husene sto på, er i dag blitt hovedveien til Klostergarasjen og Sentrum. Selv om dette området er omgjort til bilvei, må en få berømme de rette instanser for hvor vakkert det er gjort i de tilstøtende områder.

Minneplatene på Engen sykehjem. Eget foto
Minneplatene på Engen sykehjem. Eget foto

Kunne en denne dagen ha sett et stykke til venstre for dette bilde, ville en se arbeidshestene som sto og drakk vann fra det flotte vanntrauet på Nøstetorget. Disse flotte vanntrauene forsvant en gang på 1960 tallet, for da hadde bilene overtatt helt. Bak de gamle husene kan en se den nye tiden i Bergen, som er i ferd med å reise seg. Det store bygget som ble bygget inn mellom alle de små husene i og rundt Baneveien, skulle bli det som vi i dag kjenner som Engen sykehjem.

Det var ikke første gangen det ble bygget sykehjem, eller sykehus på disse områdene. Allerede i 1754 startet de sykehus i dette området. Tar man seg en liten tur ned til Håkonsgaten 1 kan man lese følgende på minneplaten som henger på veggen:

Inscription over Bergens Sykehuus. 
Skjønt sunhed kjøpes ei for penge.
Dog mange saar til salve trænge og megen salve koster guld.
Her skulde flere syges pleie.
Formilde smertefulde leie.
Om denne blok blev ofte fuld.
Biskop Johan Nordal Brun 1745-1816.

Den lille kirken eller kapellet som ligger i Baneveien men tilsluttet Engen sykehjem. Eget foto
Den lille kirken eller kapellet som ligger i Baneveien men tilsluttet Engen sykehjem. Eget foto

Da de reiste et nytt sykehjem i 1957 skulle det inneholde ikke bare et sykehjem, men også en liten kirke. Viktigst for folk flest i Bergen var at deler av første etasjen var satt av til det som ble kalt ”nødhjelpen”. Inntil dette bygget ble åpnet en gang i 1958 hadde ”nødhjelpen” hatt kummerlige forhold i den gamle bygningen i All Helgensgate. Der hvor også Politistasjonen holdt til. Dette bygget lå på andre siden av gaten en der dagens Politistasjon ligger. Nødhjelp var ingen selvfølgelighet slik vi kjenner det i dag, men så hadde vi også huslegen den gang, som kom til alle døgnets tider.

I dag har ”Nødhjelpen” eller det som heter ”Legevakten” flytte fra lokalene i Håkonsgaten til en gang mer tidsriktige lokaler, som igjen begynner å bli innhentet av tiden. Jo, Nøstet er i dag i ferd med å reise seg til sin fortids prakt. Forsvinner Bergen Havn fra Dokken vil nok dette området følge etter.

Jo ting er i endring også på Nøstet.

En artikkel i Siden Dengang

Dag-Geir Bergsvik Knudsen

LES OGSÅ
To Konger
Nødhjelpen og Jansonbryggen
Clock around the rokk på Nøstet
Fløyen Konger og Keisere
Passeringen av linien mellom Vågen og Puddefjorden
Den nye Tyskebryggen er på Nøstet
Hvorfor tok Noa med seg de to rottene på Arken
Nøstebukten den gamle perle
En stor dag
Den gamle fisker og hans blekkhus
Gjenfødelsen av papegøyeskyting i Bergen
Alle trenger et hull
Nøsteboden og Jagermeisterhytten

TILBAKE TIL
Bloggens hovedside

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.