Nøstebukten, den gamle perlen.

Nøstebukten ca. 1880-90. UIB sin samling Klikk på bildene å få de større Denne artikkelen har stått på trykk i BergensAvisen.
Nøstebukten ca. 1880-90. UIB sin samling Klikk på bildene å få de større
Denne artikkelen har stått på trykk i BergensAvisen.

Det er pussig hvordan tankene kan begynne å arbeide bare ved å se på et bilde. Fantasien og virkeligheten blandets sammen og gir en` inntrykk i hjernen som en ikke trodde kunne være mulig. Bilde jeg ser på er, eller var, en virkelighet som forteller oss hvordan det en gang var i dette strøket av Bergen. Når en så blander sammen det gamle bilde med bilde som en selv har fra dette strøket i barndommen, og sammenligner det med slik strøket fremstår i dag, ja så kan en nesten ta telling.

Her går Kong Haakon i land i Bergen og selvsagt var det Sukkerhusbryggen på Nøstet det skjedde, og året var 1906. UIB sin samling
Her går Kong Haakon i land i Bergen og selvsagt var det Sukkerhusbryggen på Nøstet det skjedde, og året var 1906. UIB sin samling

På det gamle bilde ser en de store turistskipene, om en kunne kalle dem det den gang, ligge ankret opp ute på Puddefjorden. Sjaluppen til et av skipene har akkurat sluppet en del av de selebre gjestene i land på Nøstekaien. En kai som lå like ved den berømte Sukkerhusbryggen, som en kan så vidt se på det gamle bilde. Langs kaiene står, og spasere en del av byens befolkning for å suge inn litt av det gjeve livet som de selebre gjestene lever.

En ser at de håpefulle eierne av alle de oppstilte hestekarjolene, speider etter gjester som de kan kjøre rundt i Bergen, og med det å tjene seg noen grunker. De var ikke opptatt av fotografen som tok bilde, slik de gjerne var den gang når de så en fotograf rigge seg til. Noe annet var det for gutten som sto der med sikspensluen sin på snei, for ham var det fotografen som var den store. Men ingen av dem så kanskje skjønnheten i verken Nøstekaien eller Sukkerhusbryggen, for de levde med dem, og kunne ikke annet.

Her er det Kong Olav som skal ombord i sjaluppen for å fraktes ut til Kongeskipet, selvsagt var det fra Nøstet og Nøstekaien. Bildet er tatt den 26. juni 1958 av Gustav Brosing.
Her er det Kong Olav som skal ombord i sjaluppen for å fraktes ut til Kongeskipet, selvsagt var det fra Nøstet og Nøstekaien. Bildet er tatt den 26. juni 1958 av Gustav Brosing.

Ja dette var det store strøket i sin tid, ja det overgikk selveste Tyskebryggen, den gang Bryggen hadde et navn. Der også den Tyske Keiser Wilhelm trødde sine blankpussete sko så mange ganger, da han i årene mellom 1889 til 1914 besøkte Bergen. Det var også til Nøstekaien vi i Nordnæs Bataillon på 1950 tallet marsjerte ned til fra depotbarakkene på Nordnes, for å ta Laksevågs fergen når vi skulle i Nordnesdalen. Uten sammenligning for øvrig med den Tyske Keiser Wilhelm, selv om vi har vandret på den samme kaien.

Ikke vi heller beundret skjønnheten i kaiområdet på Nøstet den gang vi skulle i Nordnesdalen, vi bare gledet oss til den lange marsjen fra Laksevåg via Melkeplassen til dalen var unnagjort. Kaien var nok ennå flottere da vi marsjerte der enn da keiseren vandret der, med sine flotte trapper og andre fine detaljer. Ser vi på strøket i dag så er mye forandre og dessverre ikke til det bedre snarere tvert imot. Riktignok har hurtigruten fått en plass på Nøstet, som nok er et fremskritt i forhold til containerhavnen på Dokken der Hurtigruten lå i tidligere.

Nøstekaien med sine flotte trapper den 6. september 1958. Bildet er hentet fra boken “Over Bergen over tid” Widerøes flyveselskap
Nøstekaien med sine flotte trapper den 6. september 1958. Bildet er hentet fra boken “Over Bergen over tid” Widerøes flyveselskap

Det vet riktig nok ikke alle passasjerene som kommer fra hele verden for å reise med ”Verdens vakreste sjøreise”. En reise som i dag begynner med en reise igjennom Bergens største utendørs lagerplass, under forutsetning av at de kommer dragene med sine kofferter via Engen. En plass som riktignok har to busskur, som står så fint like ved de to papircontainerne. Busskur som en kan ta ly i hvis det skulle regne, eller en rett og slett trenger en hvil.

Men etter en har passert den store lagerplassen med dens busskur og containere, så åpner synet seg for den nye flotte lille broen. En bro der en kan stanse opp å se det nye Sydnes sjøbad, riktignok ikke så stort som det en gang var da det lå lengre syd, men dog er det en forskjønning. Like bak sjøbadet har Nøsteboden reist seg, om ikke fra asken så i alle fall som en Fugl Fønix.

Her ser vi hele Nøstet fra oven bildet er fra 1936. Foto Widerøes flyveselskap
Her ser vi hele Nøstet fra oven bildet er fra 1936. Foto Widerøes flyveselskap

Det er nå tankene flyr og synet utvider seg med blandingen av det gamle bilde samt hukommelsen fra barndommen. Da kan en se for seg, om en snudde ryggen til sjøbadet, de flotte gamle steintrappene som en gang lå der, som fortsatt kanskje ligger der under massene som bærere den store lagerplassen. Og en kan se en hevet Laksevågs ferge godt fortøyd til sin gamle kai, til glede for alle Bergensere og eventuelle reisende til ”Verdens vakreste sjøreise”. Jo håpet for Nøstet er der absolutt, så la oss løfte det frem så vi med stolthet kan vise det frem og fortelle dens historie med svulmende hjerter.

Jo også Nøstekaien har stått i endringens tegn

Dag-Geir Bergsvik Knudsen

En artikkel i Siden Dengang.

LES OGSÅ
To Konger
Nødhjelpen og Jansonbryggen
Clock around the rokk på Nøstet
Fløyen Konger og Keisere
Passeringen av linien mellom Vågen og Puddefjorden
Den nye Tyskebryggen er på Nøstet
Hvorfor tok Noa med seg de to rottene på Arken
Nøstebukten den gamle perle
En stor dag
Den gamle fisker og hans blekkhus
Gjenfødelsen av papegøyeskyting i Bergen
Alle trenger et hull
Nøsteboden og Jagermeisterhytten

TILBAKE TIL
Bloggens hovedside

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.