OL- ett sløseri av penger.

britiske-forskere

Ja det er ingen tvil om det
.Denne artikkelen har stått på trykk i BergensAvisen BA. )

For de mange som følger med i media, kanskje mest på de sosiale, om Norge igjen skal ta på seg ”byrden” ved og arrangere nok ett OL denne gang i Oslo i 2022. Har de nok oppdaget at argumentene er mange, noen gode, men selvsagt også mange dårlige. Vi husker så godt da byen som skulle få ”lov” til å gjennomføre OL i 1994: Da konvolutten ble åpnet og navnet på byen ble synlig for den lille mannen som sto der. Nå var ikke den lille mannen hvem som helst, det var nemlig den 7. presidenten i IOC Juan Antonio Samaranch. Samaranch leste opp navnet på byen som skulle få det attraktive, men dog kostbare mesterskapet med så høy stemme som mulig, på et slags engelsk-norsk språk. Det runget utover eteren i hele verden, i alle fall noen land, navnet alle i Norge håpet på ”Lillyhammer”

Her sitter to fra mektige NIF som mente at 15 milliarder i stastøtte med ett sprek på 10 milliarder var for mye av det gode i Tromsø 2018, men 35 milliarder i Oslo 2022 der sprekken ikke er pris satt er helt ok
Her sitter to fra mektige NIF som mente at 15 milliarder i stastøtte med ett sprek på 10 milliarder var for mye av det gode i Tromsø 2018, men 35 milliarder i Oslo 2022 der sprekken ikke er pris satt er helt ok

Da navnet ble ropt opp av den ”edle” mannen fra det mektigeIOC gikk folk helt bananas. Ja, de Norske altså. De ropte og skreik mens de klemte hverandre, selv om de ikke kjente hverandre, det var som om de alle hadde vunnet i Lotto på en gang. Folk var i ekstase de rev og slett i hverandre, tenk at lille Norge og mini byen Lillehammer skulle få være arrangør for OL. Og det bare et par og førti år siden vi sist hadde OL i Norge. De andre nasjonene som hadde søkt sto bare der og måpte ribbet for all glede. Hva hadde lille Norge som ikke de store landene kunne trylle frem bedre? Ja, spørsmålene var mange, men svarene uteble med en gang.

Med en budsjettsprekk av dimensjoner
Med en budsjettsprekk av dimensjoner

Nå var der onde tunger som mente at presidenten Samaranch ga dette OL til Norge i håp om å få Fredsprisen. Sist, men ikke minst husker vi kanskje best da leken var ferdig på Lillehammer i 1994 da Juan Antonio Samaranch utalte om lekene på Lillehammer «best games ever». Vi nordmenn svulmet av stolthet, tenk han sa det, utrolig. Hvorfor han sa dette, og om han mente det er en annen historie. Men de samme onde tunger ville ha det til at denne uttalelsen var nok ett innlegg for å få den berømte Fredsprisen. Om dette er tilfelle får vi nok aldri vite, men det er ikke første gangen det har vært spekulert i kandidater til Fredsprisen.

Kommentar unødvendig

Etter at lekene i 1994 var ferdig og alt var tilbake til det normale, om en kan si det, da kom regningen på bordet. Da var det ikke vanskelig å si at mangelen på styring av utgiftene var åpenbar. Garantien den gang var i en helt annen klasse enn dagens statsgaranti. Den gang lå statsgarantien på rundt 1,5 milliarder. Sluttregningen beløp seg til 7 milliarder ett enormt stort gap. Hvor mange prosent økning dette er, sier seg selv vil jeg tro.

Der alle tre søker land gikk til finalen, fantastisk.
Der alle tre søker land gikk til finalen, fantastisk.

I dag snakker vi altså om en statsgaranti på 35 milliarder for et OL i Oslo i 2022. Vi vet alle at der er ingen som noen gang har klart å holde budsjettene samme hvor det har vært avholt OL. Så legger en til en forsiktig prosent øking snakker vi vel minst om 50 milliarder vil jeg tro. At alle disse utgiftene vil gå utover investeringer i resten av landet form av nye haller etc. er det heller ingen tvil om. Det er kanskje forståelig at idrettstjernene og pampene i NIF og IOC syntes at vi godt kan ta på oss nok ett OL. For alle disse menneskene har stort økonomisk utbytte av det enten i form av posisjoner eller i direkte inntekter. Det svever vel ikke noen av dem at kostnadene er hinsides all fornuft.

Kommentar unødvendig
Kommentar unødvendig

En annen ting som slår meg er at Kineserne som er så redd for å miste ansikt gjør det her i stort mon. For deres søknad betyr ingen ting hvis bare Oslo får sin statstøtte. Da er OL i boks for Oslo. Så kan Kineserne sitte der med skjegget i postkassen. I dag har OL i Oslo 2022 en oppslutning i folket på 24 % det burde være nok for statsmakten til ikke å innvilge den enorme statsgarantien som bare vil øke i omfang den dagen regnskapet skal gjøres opp.

Dag-Geir Bergsvik Knudsen.

LES OGSÅ

 Valget er ditt, eller er det?
Hurtigruten og terrorgjerder
Osamn bin Laden-en ikke-muslimsk leder.
Stolt Berg og maktbegjær
En riktig og viktig beslutning
Fotball EM uten Bergen
Jørgen Hattemaker og Dokken
Begeret er fullt
Valgets kval
De tålte så vel den urett
Buekorps Taliban og Amir Payan
En trikk er ikke nok
Feilinformasjon.

Espeland fangeleir

OL et sløseri av penger

 

TILBAKE TIL
Bloggens hovedside

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.