Ole Bull og Elvis.

Ole Bornemann Bull, mest kjent som bare Ole Bull.
Ole Bornemann Bull, mest kjent som bare Ole Bull.. Denne artikkelen har stått på trykk i Bergensavisen BA

Som de aller fleste vet så er datoen den 5. februar 2010 en dato å huske, og som også blir behørig markert over det ganske land. På denne dagen ble jo en av Bergen sine store sønner født for nøyaktig 200 år siden. Ja dere vet han apotekersønnen som ble født i gamle Svanapoteket i Strandgaten nr. 4. Denne gutten som senere skulle bli en musiker av internasjonal format og som fikk navnet Ole Bornemann Bull, mest kjent som bare Ole Bull.

Nå er det meste sagt og skrevet om den populære fiolinisten og komponisten, så en skal være modig om en våger seg ut på en historisk beskrivelse av Ole Bull. Tatt i betraktning av at de lærde har skrevet side opp og side ned om denne fantastiske musikeren fra Bergen, vil jeg heller si overmodig. Siden jeg verken er overmodig eller modig så har jeg heller ingen planer om å legge meg ut mot de lærde.

Her i gamle Svanapoteket i Strandgaten ble Ole Bull født
Her i gamle Svanapoteket i Strandgaten ble Ole Bull født

Men som min salige mor sa så har ingen ondt av å høre noen ”Pauli ord”, ja heller ikke de lærde. Derfor tar jeg med at Ole Bull ble nesten nøyaktig 70 og et halvt år da han døde den 17. august i 1880. Som de fleste vet så var det halve året veldig viktig som barn så hvorfor ikke ta det med når en skal nevne en persons levetid? På samme måte som at Ole Bull ble født på en helt ordinær mandag og faktisk døde på en like ordinær tirsdag, heller ikke det er tatt med. Det er selvsagt ikke store greiene å trekke frem til denne fremragende komponisten og fiolinisten. Men det er allikevel en realitet at det ikke er nevnt, og det var det enste jeg fant ut som ikke har vert nevnt før.

Men Ole Bull var ikke bare en fantastisk komponist og musiker, nei han var også en stor eiendomsbaron. Ja hvis ikke det er for frekt å si, for en vil jo helst ikke fornærme Bergen sin store sønn. Men som kjent hadde han jo Ole Bull eiendom på Osterøy nærmere bestemt på Valestrandfossen, der huset fortsatt kan beskues om sommeren for både bymann og stril. Så hadde han jo dette fantastiske stedet på Lysøen. Der huset er tegnet av Conrad Fredrik von der Lippe i en Islamsk stil kalt ”arabisk-maurisk stil”. Ja ganske imponerende når vi vet at dette var lenge før Norge hadde fått en eneste innvandrer med Islamsk bakgrunn.

Her i Strandgaten i andre hus til venstre lå apoteket der Ole Bull var født.
Her i Strandgaten i andre hus til venstre lå apoteket der Ole Bull var født.

Men så var ikke arkitekten til Ole Bull hvem som helst, han sto også bak Murtasken til det Hanseatiske museum og Kjøttbasaren, ja ifølge Wikipedia. Men Ole Bull måtte ha et varmt hjerte for sine landsmenn som prøvde å skaffe seg et bedre utkomme i det den gang forjettet land, Amerika. For jammen gikk ikke Ole Bull hen og kjøpte et stort landområde i staten Pennsylvania. Et landområde som han kalte opp etter sin mor og seg selv med navnet Oleana, også kalt New Norway En stor kongstanke der han ønsket at norske innvandrer skulle slå seg ned dyrke marken å få et godt livsgrunnlag. Men dessverre for Ole Bull og hans landsmenn så viste det seg at området ikke egnet seg for bosetting og ble fraflyttet ganske fort. Men det tar ikke æren fra denne store musikeren sin omsorg for sine landsmenn.

Kjendisene den gang slapp heller ikke unna satiren fra komikere, akkurat som i dag. Der finnes jo alltid noen som kan lage morsomheter på andres bekostning, den gang var det en mann som het Ditmar Meidell. En bergenser som satte satiriske ord til en melodi som het ”Rio Janerio” om den feilslåtte bosettingen ”over der”. Han kalte like godt visen ”Oleana” som satiren dreide seg om. En vise som en mann med navn Martin B. Ruud senere oversatte til engelsk, og som den amerikanske låtskriver og folkesanger artisten Peter Seeger tok opp på sitt repertoar en gang på 1950 tallet. Den er senere blitt sunget av flere kjent vise sangere.

Da megakjendisen Ole Bull ble gravlagt, det også på en tirsdag, den 23. august i 1880 hadde Norge visstnok ikke sett maken til begravelse. Ute på Nordnes samles alle som skulle følge Bergens store sønn til Assistenkirkegården ved Statsporten. Hvor mange av den gang Bergens ca. 60 000 innbyggere som var med enten i prosesjonen eller som tilskuer denne tirsdagen er ikke godt å si annet at det var svært mange. På samme måte som svært mange bergenser og andre nordmenn samt mennesker i mage andre land vil hedre minnet for hans fødsel for 200 år siden.

lvis Presley lever fortsatt og for alt jeg vet. Fra 1956.
Elvis Presley lever fortsatt og for alt jeg vet. Fra 1956.

Mange sier at megakjendisen Elvis Presley fortsatt lever og for alt jeg vet så gjør han kanskje det. Når en ser hvor stor hyllest Ole Bull får, så er det akkurat som om også han fortsatt lever. Spesielt når de henter frem våre dagers Ole Bull, Arve Tellefsen og vi hører hans glimrende behandling av samme instrument som vår store sønn fra Bergen brukte.

Og du skal bare se at en dag får vi høre en ny hit, med Ole Bull som komponist og musiker og med vokal av Elvis Presley, nei i våre dager bør ingen ting forundre en. Gratulerer med de tohundrede Ole Bull, ja om du kan høre oss!

Dag-Geir Bergsvik Knudsen

LES OGSÅ
a cick ass fra en kusner Laurie Grundt
Mitt forhold til Arne Nordheim
Arne Bendiksen Allè en god ide
Ole Bull og Elvis
Edvard og Kongen.
Edvard Pettersen en forkjemper for Norske sjøfolk og deres historie.
Tyskebryggen, Tyskertøser og en krigshelt

TILBAKE TIL
Bloggens hovedside

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.