Studenter og buekorps.

Nordnæs Bataillon ekserserer på sitt hjemmested Tollboden. Foto UIB sin samling
Nordnæs Bataillon ekserserer på sitt hjemmested Tollboden. Foto UIB sin samling. Denne artikkelen har stått på trykk i Bergensavsien BA

Nå er tiden her for oppstart av studier på universitet og høyskoler. Samtidig begynner kanskje de nye studentene å grue seg til å bli forstyrret av de sagnomsuste buekorpsene som trommer øren av en stakkers. Når så våren kommer skrives det side opp og side ned om denne bergenske ”utingen”.

Studenene inntar byen
Studenene inntar byen

Nå kan vi snu litt på det, å skrive om studentenes innmarsj i Bergen. Egentlig har de ingen ting og kvi seg til, for buekorpssesongen er over for i år. Nordnæs Bataillon, som holder til ute på Nordnes, avsluttet sesongen i begynnelsen av juni sammen med de fleste andre buekorpsene i Bergen, og som de nå har gjort i over 150 år. Dette er vel ett budskap mange studenter blir glade for å høre.

Buekorps på 17. mai. men verst er den f……. trommingen hele tiden
Buekorps på 17. mai. men verst er den f……. trommingen hele tiden

Leste ett innlegg i summetonen, om han som var så bekymret for bråket som kommer når bergenske buekorps startet opp nå i sommer. Jeg skjønner at de forskjellige årstider ikke er pensum for studentene, de har da mye viktigere ting å foreta seg. Jeg vil derfor opplyse om at buekorpsene starter opp i månedsskifte februar/mars og avslutter i månedsskiftet mai/juni, det er den årstid vi kaller våren og forsommeren.

Våren kommer etter vinteren og er tiden da blomster og blader på treerne spretter ut, og gresset begynner å bli grønt. Våren er den årstiden som kommer før sommeren. Dere vet sommeren, den årstid da det ofte kan være veldig varmt og vi kan gå i bad på Nordnes, og tiden de fleste tar ferie. Så nå vet dere at buekorpsene sin sesong varer i tre måneder, og at buekorpsene stort sett marsjerer en dag i uken, fortrinnsvis på lørdags- og søndags ettermiddager. Så når dere studenter starter opp ett nytt semester i slutten av august, kan dere glede dere, for da er buekorps sesongen ferdig for lengst.

Studentene under fadderuken har inntatt Nordnesparken
Studentene under fadderuken har inntatt Nordnesparken

Det er når studentene sitt nye semester starter at vi bergenser begynner og kvi oss. For da starter dere opp med forspill festingen som foregår tre dager i uken, minst! Da spilles det høy musikk fra hyblene, med altandører eller vinduer åpne. Dette for at alle skal høre at ”Gå kor gøy vi har det” Når dere så går til utestedene rundt midnatt, så må det skrikes og hyles forbi alle naboer. At barn gjerne skal prøve å sove, og at bergenserne ønsker litt ro, det er selvsagt ingen ting å bry seg med.

Når dere så ut på natten en gang skal hjem igjen til nachspiel, er det igjen skriking og hyling som vekker de aller fleste som bor i husene de passerer. Da skal også alt dere har drukket ut igjen, enten som oppkast eller urinering, og dette foretas gjerne opp etter gjerder eller innganger til ymse hus.

Parade for fanen på Festplassen. Her Nordnæs Bataillon under feiringen av korpsets 90 års dag den 3- mail 1948. Foto UIB sin samling
Parade for fanen på Festplassen. Her Nordnæs Bataillon under feiringen av korpsets 90 års dag den 3- mail 1948. Foto UIB sin samling

Når de så igjen kommer til mars måned og buekorpsene har startet opp, og studentene har krøpet til køys etter en vanlig feste helg for å sove ut rusen, og ett av buekorps marsjerer forbi, sånn ut på ettermiddagen, da! Da klikker det; ”forbaskede buekorps, det er aldri fred å få for dem. Vi må få stoppet disse buekorpsene vi får jo ikke lesefred” Dessuten går de med gevær og buer, og det er farlig det, men verst er den f……. trommingen hele tiden. Ja en kan undre seg over hva som er verst, eller?

Dag-Geir Bergsvik Knudsen

LES OGSÅ
Norge bruker for lite penger på forskning
Tic Tac, for Posten
Persona non grata
Forfattere og politiske kinaputter
Om alt de har å gjøre
Lagerfrakkens skjebne
Så var dett denne snøen igjen
Global oppvarming eller?
Siste sjanse
Vi som ikke forstår oss på kunst
Heltemot
Nisseluen kun for nordmenn
Påbuds- og forbudskilt
Studenter og Buekorps

TILBAKE TIL
Bloggens hovedside

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.