To Konger.

Maleri av kroningen av den Dansk-Norske kongen og Fuglekongen Christian Quart i 1596 Laget av Erik Ivarson Blindheim Klikk på bildene så blir de større. Denne artikkelen har stått på trykk i Bergensavisen BA
Maleri av kroningen av den Dansk-Norske kongen og Fuglekongen Christian Quart i 1596 Laget av Erik Ivarson Blindheim
Klikk på bildene så blir de større.
Denne artikkelen har stått på trykk i Bergensavisen BA

Ja så var tiden igjen kommet til å feire en av årets store begivenheter i Bergen ”Den Europeiske Språkdagen” som feires hvert eneste år på Nøsteboden den 26. september. Slik det også feires i over 40 land i hele Europa på denne dagen. Det er jo fjerde året denne feiringen foregår på Nøsteboden, der den vanlige Bergenser blander seg i skjønn forening med enkelte prominenser, som enten er invertert eller bare dukker opp for å bivåne det hele.

Kong Christian Quart døde nesten 71 år gammel
Kong Christian Quart døde nesten 71 år gammel

Det er dagen der det også deles ut ”Stammtisch bord” til mennesker som av en eller annen grunn har fortjent det i en eller annen form. På Stammtisch bordet festets der en plate der navnet til den som er tildelt bordet er inngravert. Under fjordårets begivenhet ble også den eldgamle skytekonkurransen ”papegøyeskyting” tatt opp under seremonien til Den Europeiske Språkdagen, men dog etter at seremonielle med Språkdagen er ferdig. Siden det i år er andre gang det skal gjennomføres en papegøyeskyting, blir det på eldgammelt Bergensk vis en tradisjon. Som de fleste Bergensere vet så blir ting som gjennomføres eller feires i vår vakre by en tradisjon når det er gjort ”hele” to ganger.

Denne gamle skytekonkurransen som tre tyske håndverkere tok med seg fra det sentrale Europa i 1497 var populær helt til den forsvant i organisert form i 1667. Dette siste året for den perioden ble stattholder Ulrik Fredrik Gyldenløve utropt til Fuglekonge. Fuglekonge tittelen var et navn seierherren av konkurransen fikk, etter at Kong Christian Quart deltok og vant i år 1599. At en slik kongelig personlighet deltok i denne gamle ærverdige papegøyeskutingen, gjorde den Bergenske papegøyeskytingen berømt over store deler av Europa.

En konge som ble høytidlig kronet som konge av Danmark og Norge i året 1596 bare tre år før han ble hyllet som Fuglekonge i Bergen. Christian Quart var formelt konge i 60 år da han døde i februar i 1648, men i realiteten var det 52 år. Nå var Christian Quart velkjent i Norge før han ble kronet. For allerede i 1591 bare fjorten år gammel ble han hyllet som konge av den norske adelsstanden og andre framtredende borger i Oslo.

Ulrik Fredrik Gyldenløve malt av Wolfgang Heimbach Fredriksborg slott
Ulrik Fredrik Gyldenløve malt av Wolfgang Heimbach Fredriksborg slott

Denne reisen til Norge og Oslo den gang i 1591 gjorden den fremtidelige kongen av Danmark og Norge, samt Fuglekongen av Bergen, levende opptatt av landet vårt og mente at landet innholdt stor rikdommer. Opp i gjennom årene besøkte han Norge svært så mange ganger, men det strides om hvor mange ganger. Størst påvirkning av hans besøk, foruten at han vant og satte navn på Papegøyeskytingen i Bergen, var at han i 1624 etter en stor brann i Oslo stakk ut en nytt byanlegg. Med det forandret han navnet på Oslo til Christiania. Et navn byen skulle ha de neste tre hundrede år.

I følge informerte kilder levde kongen et utsvevende liv og måtte ofte nærmest døddrukken hjelpes i seng. Men til hans pris skal det sies at han allikevel ikke var noen syvsover, for han var oppe før solen sto opp, klar til dagens innstats. Saken var vel den at han ikke var mer drikkfeldig enn ”fintfolk” flest var den gang. Hvis sladderen om hans drikkfeldighet var riktig kan en jo undres seg på hvordan han klarte å få 24 barn, selv om det var med fem forskjellige kvinner. Kong Christian Quart døde nesten 71 år gammel. Udødelig gjort ved å gi sitt navn i tre hundrede år til Norges nåværende hovedstad. Og ikke minst at han ga navnet ”Fuglekongen” til den berømte papegøyeskytingen i den gang Nordens største by, Bergen.

Formand af ”Det Bergenske Skyde- Selskab af 1769” Dag-Geir Bergsvik Knudsen med papegøyen på staken. Foto: Bendik Støren
Formand af ”Det Bergenske Skyde- Selskab af 1769” Dag-Geir Bergsvik Knudsen med papegøyen på staken. Foto: Bendik Støren

Etter at den Dansk- Norske konge og Fuglekongen Christian Quart døde i 1648, gikk det bare nitten år før det også ble stille om papegøyeskytingen og kåring av nye Fuglekonger. Etter nesten nøyaktig hundrede år dukker den opp igjen i 1769 i en ny prakt. Denne gang i form av en forening ”Det Bergenske Skyde- Selskab af 1769” som ble ledet av to direktører med en stiftsmann som dens høye beskytter. Men etter at bakermester Søren Martens ble Fuglekonge i 1824 blir det igjen helt stille, helt frem til år 2010, altså nesten to hundrede år.

Under forberedelsene til Den Europeiske Språkdagen i 2010 ble der nedsatt en komité med det for øye å gjenreise den ærverdige foreningen ”Det Bergenske Skyde- Selskab af 1769”.
Da ble det utpekt en ny Formand af ”Det Bergenske Skyde- Selskab af 1769” av den høyverdige bestyrelsen til foreningen. Den nye formand ble innsatt frem til år 2012. Etter den tid vil den høyverdige bestyrelsen avgjøre om han skal innsettes for to nye år, eller en annen utnevnes i hans sted.

På den måte ble den gamle konkurransen med papegøyeskyting, med røtter helt tilbake til år 1497, gjenopptatt for å kåre den første Fuglekongen siden bakermester Søren Martens ble Fuglekonge i 1824. Så etter at den offisielle delen av feiringen til Den Europeiske Språkdagen var ferdig, vandret mange ut fra Nøsteboden for å delta i den første papegøyeskytingen på nesten to hundrede år.

den aldrende malerkunstneren Laurie Grundt Foto. Bendik Støren.
den aldrende malerkunstneren Laurie Grundt Foto. Bendik Støren.

Været var nydelig og alle beundret det flotte papegøyen som var tjoret fast til sin stake slik det på eldgammelt vis skulle gjøres. Den flotte profesjonelle buen og pilene var utlånt av butikken ”Våpen Søilen” som også er en av foreningens beskytter. For dem som ikke traff selve papegøyen så kunne en treffe blinken som lå bak papegøyen. Oppmøte var upåklagelig. Der var over førti menn og kvinner som deltok i den ærverdige konkurransen.

Konkurransen var stor mellom de aller beste, men også outsiderne gjorde sitt til at det ble en opplevelse få vil glemme. En fikk se mye rart av skyting med det var jo ikke så underlig for det var jo nesten to hundrede år siden sist. Som da den aldrende malerkunstneren Laurie Grundt steg frem og tok buen som om han aldri hadde gjort annet, men han gjorde en fatal feil. Han la pilen med spissen inn i buestrengen med det resultat at pilen falt ned like foran ham. Han forspilte dermed sine sjanser til å bli den nye Fuglekongen. Så var den kvinne som like godt snudde selve buen den feile veien. Ja hadde ikke dommerne gjort anskrik så kunne hun ha skutt seg selv, om det skulle være mulig. For alle gjaldt regelen om at en bare fikk skyte en pil.

Konkurranse ble hard da de store kanonene skulle skyte. Det ble en tøff batalje til slutt mellom ”Det Glade Bergen” sin Oldermann Bård Kjersem og Fav sin mann Arne Veidung.
Oldermannen traff papegøyen midt i hjertet, og med det var han sikker på å ta seieren og å bli kronet som Fuglekonge. Men det var ikke nok for Arne Veidung traff kronen på papegøyen som var hovedmålet og symbolet for navnet Fuglekongen. Med det nøyaktiget treffet vant han hele papegøyeskytingen.

Her gratuleres Arne Veidung til høyre som Fuglekongen av 2010 av Oldermann Bård Kjersem til venstre. Foto. Bendik Støren.
Her gratuleres Arne Veidung til høyre som Fuglekongen av 2010 av Oldermann Bård Kjersem til venstre. Foto. Bendik Støren.

Arne Veidung ble det første Fuglekongen siden 1824 en tittel som også Kongen Christian Quart hadde, og som han satte navnet på i 1599. Nå skal det bli spennende å se hvem som blir Fuglekonge i år. På bakgrunn av at kvinnene slapp til for første gang, har bestyrelsen bestemt at det for første gang skal kåres en Fugledronning. Nå er det ikke slik at en trenger å ha blått blod i årene for å vinne disse hederstitlene ei heller trenger Fuglekongen og Fugledronningen å bo sammen.

I fjor var pressen veldig aktiv under konkurransen både i form av tv og aviser, for å fremme denne gamle tradisjonen som ble gjenopptatt denne dagen. Fuglekongen Arne Veidung ble høytidlig intervjuet av begge media og det ble kringkastet over det ganske land. ”Det Bergenske Skyde- Selskab af 1769” teller i dag 29 aktive medlemmer, men alle er velkommen til denne høyverdige konkurranse og til å bli medlem.

Måtte de beste vinne årets papegøyeskyting på Nøstet. Vel møtt den 26. september.

Også papegøyeskytingen har stått i endringens tegn.

Dag-Geir Bergsvik Knudsen

En artikkel i Siden Dengang

LES OGSÅ
To Konger
Nødhjelpen og Jansonbryggen
Clock around the rokk på Nøstet
Fløyen Konger og Keisere
Passeringen av linien mellom Vågen og Puddefjorden
Den nye Tyskebryggen er på Nøstet
Hvorfor tok Noa med seg de to rottene på Arken
Nøstebukten den gamle perle
En stor dag
Den gamle fisker og hans blekkhus
Gjenfødelsen av papegøyeskyting i Bergen
Alle trenger et hull
Nøsteboden og Jagermeisterhytten

TILBAKE TIL
Bloggens hovedside

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.