Tollbodallmenningen, Henrik Ibsen og Sontums hotell

Illustrasjonsbildet er laget av Erik Ivarson Blindheim Denne artikkelen har stått på trykk i Boligmagasinet til Privatmegleren Klikk på bildene så blir de større .
Illustrasjonsbildet er laget av Erik Ivarson Blindheim
Denne artikkelen har stått på trykk i Boligmagasinet til Privatmegleren
Klikk på bildene så blir de større .

En kan undre seg over om hvorfor undertegnede akkurat vil trekke frem dette bildet. Et bilde som i seg selv kanskje kunne ha vært tatt hvor som helst, men som under ingen omstendigheter er det. Videre kan en undre seg over hva som er så spesielt med dette bildet at det er verdt å spandere fargeskrift på? Ja, en kan så spørre seg, for det å si noe om dette bildet i seg selv er kanskje ikke så opplysende. Men når en studerer bildet og trekker inn omgivelsene rundt, som en ikke ser i bildet, forteller bildet en historie om Bergen og dens endring i akkurat dette strøket av vår by som er verdt å ta med seg.

Dette motivet fra Tollbodallmenningen foreviget Knud Knudsen en gang i 1859
Dette motivet fra Tollbodallmenningen foreviget Knud Knudsen en gang i 1859

Bildet er forøvrig tatt av den kjente fotografen Knud Knudsen, som var født i Odda i januar 1832 og som levde frem til mai i 1915. En fotograf vi bergensere i særdeleshet har mye å takke for. Hans utallige bilder av Bergen har gitt oss mye historie om vår bys utvikling og endring. Dette motivet foreviget han en gang i 1859, som er fem år før han startet opp sitt fotoatelier i Strandgaten. Ser en på trærne som står helt ribbet for blader så er det kanskje tatt en gang på våren eller sent på høsten. Noe som kanskje også skyggene fra trærne oppover husveggene bekrefter. De to øverst trærne i bildet ble stående i over hundre år og ble vitne til en utvikling av dette strøket både på godt og vondt.

De to forelskede Rikke Holts og Henrik Ibsen
De to forelskede Rikke Holts og Henrik Ibsen

Grunnen til at fotografen tok dette bildet vil jeg anta var, foruten det fine motivet, selve hjørnehuset. For der lå det den gang, i krysningen mellom Nordnesgaten og Tollbodallmenningen, det meget anerkjente Sontums hotell med adressen Tollbodallmenningen 13. Åtte år før hovedbildet ble tatt i 1851, tok en ung student på 23 år inn på dette hotellet. Den gang kunne en lese i det ”Bergenske Blade” av den 26. oktober 1851 under rubrikken ”anmeldte Reisende”: Hr. Stud. H. Ibsen er ankommet Bergen fra Christiania. Henrik Ibsen var for øvrig hentet til Bergen av ingen ringere enn fiolin-virtuosen Ole Bull.

som holdt til i huset vi kjenner som ”Det Gamle Teater” på Engen i 1925. uib bildesamling
som holdt til i huset vi kjenner som ”Det Gamle Teater” på Engen i 1925. uib bildesamling

Henrik Ibsen var ansatt av Ole Bull for å være med å lede det nye ”Det Norske Theater” som var stiftet den 2. januar i 1850, og som holdt til i huset vi kjenner som ”Det Gamle Teater” på Engen. Ibsen skulle der ute på Nordnes, i nabohuset til Sontums hotell, finne sin første forelskelse i datter til huseieren. Navnet på småtøsen var Rikke Holts og hun var den gang 16 år.

Sontums hotell sett fra Tollbodsvingene mellom1920-1939 Foto Olai Schumann Olsen uib sin samling
Sontums hotell sett fra Tollbodsvingene mellom1920-1939 Foto Olai Schumann Olsen uib sin samling

Dessverre for de to forelskede fant ikke faren til Rikke ham verdig nok til å få hans datters hånd, selv om det unge paret hadde knyttet ringer og kastet dem i Puddefjorden for å besegle sine alvorlige hensikter. Etter dette fikk Ibsen seg en hybel i ”Det Norske Theater” nede på Engen, som var noe helt annet enn det fine hotellet på Nordnes. Selv om Henrik Ibsen allikevel ble forlovet med en bergensk småtøs, kan en fra republikken sitt synspunkt kanskje synes at det avslåtte frieri til Rikke Holst var veldig trist, for det hadde jo vært flott om Henrik Ibsen hadde giftet seg med en ”småtøs” fra republikken – eller Nordnes som det offisielt heter.

natt til den 15. juni i 1940 falt det en bombe over Nagelgården som tok med seg Sontums hotell, men ikke de to gjenstridige trærne. Fra Fotomuseum etter Waldemar L. Hansen
natt til den 15. juni i 1940 falt det en bombe over Nagelgården som tok med seg Sontums hotell, men ikke de to gjenstridige trærne. Fra Fotomuseum etter Waldemar L. Hansen

Men tilbake til bildet. Gaten som går innover til venstre i bilder er altså Nordnesgaten. Den gang strakk denne gaten seg fra Tollbodallmenningen og ut til der den treffer Nordnesbakken. Men i dag er gaten mye kortere. Årsaken er at natt til den 15. juni i 1940 falt det en bombe over Nagelgården, som lå sånn midt i Nordnesgaten østre løp og ned til sjøen. Dette førte til store ødeleggelser av dette strøket. En rekke av gårdene ned mot sjøkanten samt hus helt opp til Sparresgate røk med. Der tok også flammene på sin vei, med seg så å si hele Nagelgaten samt halve Nordnesgaten, og alle husene på den nordre siden av Tollbodallmenningen helt opp til Nordnesveien. Totalt tok disse bombene over Nagelgården i 1940 med seg 108 hus og sjøboder.

Tollbodallmenningen i 1957 Nordnæs Bataillon ekserserer og trærne står der fortsatt. Olai Schumann Olsen
Tollbodallmenningen i 1957 Nordnæs Bataillon ekserserer og trærne står der fortsatt. Olai Schumann Olsen

Det som sto igjen av den gamle delen av Nordnesgaten, totalt 18 hus, ble sanert av kommunen på 1960-tallet og frem til midten av 1970-tallet. Men tre av husene er bevart da de ble flyttet ut til Gamle Bergen på 1960-tallet. Det var nr. 23 ”Håndtverkerhuset” ,nr. 25 ”Glassmesterhuset og nr. 27. ”Sypikehuset”

Troye huset der Sontums hotell en gang sto i mai 1959, men nå har trærne måtte vike plass for bilene. Foto Gustav Brosing
Troye huset der Sontums hotell en gang sto i mai 1959, men nå har trærne måtte vike plass for bilene. Foto Gustav Brosing

I dag er Nordnesgaten bare en liten gatestump i forhold til det den en gang var, som strekker seg, om en kan si det i dette tilfelle, fra Tidemannsgaten og ut til høyblokken til Havforskningsinstituttet i Nordnesparken. Selv om dette strøket ble utsatt for både bomber og flammenes rov overlevde de to trærne der øverst på Tollbodallmenningen utenfor gamle Sontums hotell. En dokumentasjon vi kan finne igjen i flere bilder opp gjennom årene, tatt nesten fra samme vinkel som Knudsen sitt bilde. Men da bilene gjorde sitt inntog på slutten av 1950-tallet var det også slutt for de to trærne.

Troye huset og Tollbodallmenningen i dag. Nå med nye trær omtrent på samme stedet der trærne sto og skygget for Henrik Ibsen en gang.
Troye huset og Tollbodallmenningen i dag. Nå med nye trær omtrent på samme stedet der trærne sto og skygget for Henrik Ibsen en gang.

Noen vil gjerne protester på dette for det står jo vitterlig trær der i dag også. Jo, det er riktig, men det er ikke de samme trærne som så ned på Henrik Ibsen eller på Nordnæs Bataillon da de feiret ett-årsdag i 1859. Likeså som de gjorde da korpset rundet de hundre i 1958. Da i skyggen av Troye huset som står der gamle Sontums hotell en gang lå.

I dag er dette strøket av Nordnes gjenreist, om enn ikke i sin prakt, så i alle fall omsluttet med kjærlighet fra alle dem som elsker Nordnes. Jo uten tvil; også dette strøket av vår by har, og står, i endringens tegn.

Dag-Geir Bergsvik Knudsen

En artikkel i Siden Dengang

LES OGSÅ. Klikk på linken

Tollbodallmenningen, Henrik Ibsen og Sontums hotell
Fredriksberg og Nordnes-trikken
Som fisken i vannet
Holbergsallmenningen og Christian Sundt
Vi hyller damegardens jenter
En fullemann ølkongen og middagspølse
Nordneshallen Knutsvik og Campell Andersen
Målet er nådd
Varg Veum og klassefesten
Et lite stykke Nordnes
Alle har en klassekamerat
En livskraftig 100 åring
En skatt- Nordre Schreudersmau
Minner fra Nordnesparken
Einar

Pinaren

En hyggelig bisettelse
oss tegnet for det unge sterke
Det Nordnes som en gang var
Kringlen
Byrommene som ble borte

TILBAKE TIL
Bloggens hovedside

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.