Tyskebryggen Tyskertøser og en krigshelt.

Rangvald Hommen foran Bryggen eller Tyskebryggen som han ville det igjen skulle hete.  Foto: Geir Jetmundsen. 
Rangvald Hommen foran Bryggen eller Tyskebryggen som han ville det igjen skulle hete. 
Foto: Geir Jetmundsen.. Denne artikkelen har stått på trykk i Bergensavisen BA.

Jeg sitter her en stille lørdagsmorgen og leser BA mens Kurt Foss og Reidar Bøe sin udødelige låt ”Blåveispiken” strømmer ut fra eteren i NRK sin 9 time. Øynene faller i samme øyeblikk på dødsannonsene i avisen. Mine øyne blir fuktige som en morgendugget mark en tidlig vårdag. For der ser jeg navnet på kanskje en av Bergens mest kjente og dekorerte krigsseiler, maskinsjef Rangvald Hommen, som var gått bort i en alder av 88 år. Bare noen knappe uker før hans 89 års dag. En mann som var tildelt syv krigsmedaljer fra både Norge, England og Russland, for sin innsats under krigen. Ja den siste, en Russisk, fikk han så sent som dagen før frigjøringsdagen i 2010.

Konvoifarten og i særdeleshet den Norske Handelsflåten var viktig for vår seier under 2. verdenskrig.
Konvoifarten og i særdeleshet den Norske Handelsflåten var viktig for vår seier under 2. verdenskrig.

Jeg kjenner fuktigheten som slører mine øyne som får dem til å funkle, av både sorg og av glede. Sorg for at en slik aktiv mann for vår frihet og for rett og galt, ikke er her mer. Gleden fordi jeg fikk kjenne denne mannen og oppleve hans sterke engasjemang for sine saker, samt den hyggelige avslappete praten vi hadde over en kaffekopp eller to.

En av Ragnvald Hommen sine 7 krigsmedaljer her den Engelske ”The Atlantic Star”
En av Ragnvald Hommen sine 7 krigsmedaljer her den Engelske ”The Atlantic Star”

En mann som kjempet for sine idealer helt frem til det siste, selv om sykdommen herjet stygt med hans kropp de siste årene. Det var som han overså det og nevnte det bare i en tilfeldig bisetning. Det viktigste for ham var sakene for de ”glemte”, og for rettferden for dem som hadde lidd mye uten at de fortjente det. Han visste selv at tiden var knapp før døden ville innhente ham.

Den siste gangen jeg snakket med ham i telefonen en gang i mai, ble vi enig om at vi skulle ta en kopp kaffe sammen for å planlegge neste fremstøtt for hans siste sak. Bryggen som han ønsket skulle få tilbake sitt rette navn, Tyskebryggen. En sak vi to delte. Han i form av gangen i rådhusets kronglete korridorer for å finne fotfeste for sin sak, og jeg i form av det skrevne ord.

De såkalte Tyskertøsene blir offentlig snauklippet og forfulgt til sin dødsdag. En del av vår krigshistorie vi ennå ikke har tatt et oppgjør med på samme måten som med Tyskebryggen.
De såkalte Tyskertøsene blir offentlig snauklippet og forfulgt til sin dødsdag. En del av vår krigshistorie vi ennå ikke har tatt et oppgjør med på samme måten som med Tyskebryggen.

Blant de siste sakene han også jobbet med, var kvinnene som ble straffet så urimelig hardt for det de ble forelsket i en tysker under krigen. Alle disse jentene fikk det famøse kalleordet ”Tyskertøser” på seg, et kalle navn de aldri ble kvitt. En forelskelse som fortsatt ikke er tilgitt og som i svært ofte grad ble overført til kvinnens barn. Nå er de fleste av disse såkalte ”Tyskertøser” borte på samme måten som Rangvald Hommen. Men den dårlige ånden og mangelen av oppgjør med denne delen av vår krigshistorie ligger der fortsatt.

Å seile under krigen var en nervepirrende seanse fra utgangshavn til målet for konvoien.
Å seile under krigen var en nervepirrende seanse fra utgangshavn til målet for konvoien.

Rangvald Hommen var en mann det var umulig og ikke like, han var så jovial. Kanskje nettopp derfor, og i kraft av sin fremferd klarte han å få en del politikere og andre fremtredende Bergensere i ryggen. Slik at han fikk gjennomslag for sine saker, som Nordstjernen på Zachariasbryggen. Der navnene på dem som omkom på de syv hav under krigen i all slags konvoier i en kamp for å frigjøre Norge, står risset inn i monumentet. Selv seilte Rangvald Hommen i mange av disse konvoiene og opplevet døden på nært holdt når skipene han var om bord i ble torpedert.

Rangvald Hommen var også mannen bak monumentet ”Krigsmoderen” ute på Nordnes. Dette monument som var så viktig for ham å få opp. Et minnesmerke over alle mødrene som var hjemme under krigen Som minneplaten sier; ”Denne skulpturen er reist til ære og minne om mødrene som vernet hjem og familie, mens barn eller ektefeller var med i krigen. Mor sitt arbeid i hjemmet og deltagelse i hjemmefronten var et stort bidrag i krigen for vår fred og frihet”

Rangvald Hommen holder tale for dagen til Frigjøringsdagen den 8. mai i 2010 foran Per Ung sin ”Krigsmoderen” på Nordnes
Rangvald Hommen holder tale for dagen til Frigjøringsdagen den 8. mai i 2010 foran Per Ung sin ”Krigsmoderen” på Nordnes

Rangvald Hommen var leder av Krigsseilerne i mange år. Han var også æresmedlem i Bergen Maskinistforening. Rangvald Hommen sendte inn en søknad på navnskifte av Bryggen i september 2009 til Bergen Byråd ved Monica Mæland. En søknad han aldri fikk svar på. Men så bare to dager før han døde tok Hans-Carl Tveit fra Venstre opp saken i Bystyret. Ære være ham for det. Debatten uteble og våre folkevalgte overså den muligheten de hadde til å for godt legge denne delen av vår krigshistorie bak sin rygg. Forslaget fra Hans-Carl Tveit (Venstre) falt mot partiets egne fem stemmer.

I ettertid kan en undre seg over hvorfor en slik mann som Rangvald Hommen ikke skulle få svar på sin søknad, før etter hans død. Har det noe med sendrektighet å gjøre, eller er det redsel for å ta opp denne saken i full mon? Ragnvald Hommens sak om Tyskebryggen skal ikke følge med ham i graven, eller hans aske når den en gang blir strødd over de syv hav, det skal vi sørge for. Hvil i fred Ragnvald Hommen.

Dag-Geir Bergsvik Knudsen

LES OGSÅ
a cick ass fra en kusner Laurie Grundt
Mitt forhold til Arne Nordheim
Arne Bendiksen Allè en god ide
Ole Bull og Elvis
Edvard og Kongen.
Edvard Pettersen en forkjemper for Norske sjøfolk og deres historie.
Tyskebryggen, Tyskertøser og en krigshelt

TILBAKE TIL
Bloggens hovedside

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.