Vadmyra – Fra kolonihage til drabantby.

illustrasjonsbilde-fra-erik

Illustrasjonsbildet er laget av Erik Ivarson Blindheim
Denne artikkelen har stått på trykk i Boligmagasinet til Privatmegleren
Klikk på bildene så blir de større.

Når en ser bildet som er tatt i august 1961, vil det nok for de fleste være vanskelig å stedfeste området. Når en derimot ser på bildet fra samme området i dag, så vil de fleste nikke gjenkjennende til Vadmyra i Loddefjord. Tidligere var dette området bare bosatt av mindre enheter. I de fleste tilfellene var det hytter, men noen fastboende var det også. Området gikk tidligere under navnet Kolonihagen. Ser man på de to bildene under ett, så er forandringen formidabel. Derfor kan det være vanskelig å plassere stedet ved første øyekast.

Vadmyra en kolonihage i august 1961 Foto Widerøes flyveselskap
Vadmyra en kolonihage i august 1961 Foto Widerøes flyveselskap

Studerer man selve landskapet i bildene, så ser man godt at de er fra samme område selv om bildet fra nåtid er enormt utbygget. Det mest karateristiske trekket vi ser av landskapet, er det store vannet vi ser øverst i bildene, som pussig nok heter ”Storavatnet”. Et vann som også har en lillebror som heter ”Småvatnet”, men dette ligger utenfor bildene. Storavatnet har et utmerket turterreng rundt seg, som også flittig benyttes ikke bare av den enkelte eller familier, men også en del skoler til stor glede for elevene. Der er også anlagt en flott strandlinje i enden av Storavatnet, som en ser helt til høyre i bildet.

Vadmyra i dag forandringen er enorm
Vadmyra i dag forandringen er enorm

Vadmyra og Loddefjord ligger på andre siden av Kanadaskogen, lenger mot vest. Kanadaskogen som er lite sidesprang fra Vadmyra, er et navn den etter sigende fikk en gang for nesten hundre år siden da en speidertropp var på tur i Tennebekkskogen. Etter at de hadde slått seg til ro om kvelden og satt rundt leirbålet, sammenlignet troppsføreren Wilhelm Wilhelmsen stedet med de store skogene i Canada. Et land som den gang var et yndet mål for norske utvandrere. For å gi området de var på en tilhørighet til Canada, foreslo troppsfører Wilhelm at stedet skulle kalles for Kanadaskogen, og slik ble det.

Først kom Vadmyra skole i 1969
Først kom Vadmyra skole i 1969

Men tilbake til det gamle bilde fra Vadmyra i 1961. Bak småhusbebyggelsen ligger myren som området har fått navnet etter. En myr som ble drenert bort før den store utbyggingen av området på slutten av 1960-tallet. Det hersker litt uenighet om hvor mye som ligger under det gamle området Vadmyra, som hadde kallenavnet ”Vadda”. Noen mener den starter ved første avkjørsel på Haakonsvernveien og dermed hele området fra Gamle Mathopsveien til Klasatjønnet med Lyngfaret, Einarkollen og Brakastien som tilhørende gater til Vadmyra. Andre er av den oppfatning at Vadmyra kun er blokkene vi ser på bildet fra i dag. Men i følge Wikipedia, er det korrekte område Vadmyra, Vestre Vadmyra, Klasatjørna og Sandgotna.

Like over veien for Vestkanten, finner vi den berømte ”Vannkanten”.
Like over veien for Vestkanten, finner vi den berømte ”Vannkanten”.

Nesten alle småhusene og hyttene vi ser på bildet fra 1961, ble revet for å gi den nye bergenske bydelen armslag. Først kom Vadmyra skole i 1969 som vi ser til venstre midt i bildet med den asfalterte skoleplassen. En skole som var tegnet av arkitektene Christens, Rosseland og Dogger. Den kan ta imot rundt 300 barn, og barn har det alltid vært mye av i disse områdene etter hvert som området ble utbygget slik vi kjenner det i dag. Av kjente elever fra denne skolen kan en trekke fram Jan Olav Nilsen, og bandet med navnet ”Jan Olav Nilsen og gjengen” som spiller en del forskjellige stilarter som pop, rock, soul og punk. Gruppen vant Spellemannsprisen i 2009 innen gruppen rock.

Loddefjord skole En skole som ble bygget inn i terrenget på en unik måte
Loddefjord skole En skole som ble bygget inn i terrenget på en unik måte

Senere i 1976 kom også ungdomsskolen Sangotna skole med plass til fire hundre elever. Den er tegnet av arkitektene Jon og Claus Lindstrøm. Vi ser skolen helt til høyre midt på bildet. På den tid da Sandgotna skole kom, var de fleste av blokkene vi ser på bildet ferdigbygget. Området hadde derfor behov for videregående skoler. Litt utenfor bilde på samme siden som Sandgotna skole, finner vi nok en skole. Dette er Loddefjord skole, som kom opp tre år tidligere enn Sandgotna. En skole som ble bygget inn i terrenget på en unik måte, noe som gjorde den veldig spesiell, ikke minst estetisk.

Hvis bildet hadde vist bebyggelsen som ligger under nedre kant av bildet, ville vi også kunne ha sett det etter hvert gigantiske kjøpesenteret ”Vestkanten”. Et kjøpesenter som fortsatt er under utbygging. Like over veien for Vestkanten, finner vi den berømte ”Vannkanten”. Et badeland som svært mange av dagens unge bergensere har tatt i bruk. Bergensere venter i dag på at det nye badet ved Nygårdstangen skal bli ferdig.

Vadmyra sett fra oven.
Vadmyra sett fra oven.

Vi ser de fire stor blokkene som har reist seg langs Vadmyrveien og frem til Vestre Vadmyra som ligger helt opp til Storavatnet. Da dette området ble utbygget på slutten av 1960-tallet og inn i 1970- årene, ble området beryktet for sine ungdomsproblemer. Dette burde i grunnen ikke forundre noen som helst, for slik har det vært i alle steder i Bergen som har fått nye boligkomplekser. Hvem husker ikke ”Blodbyen”, ”Grautabyen” eller for den saks skyld ”Flaktveitgjengen”. I dag er alle disse stedene, eller drabantbyene rolig ettertraktete strøk i Bergen.

I dag er også alle blokkene på Vadmyra og i Loddefjorddalen oppusset og fornyet, og områdene er blitt en perle for svært mange som tiltrekkes til dette området i vår kjære by.

Jo, det er ikke tvil, også Vadmyra har stått, og står i endringens tegn.

Dag-Geir Bergsvik Knudsen.

En artikkel i Siden Dengang

TILBAKE TIL
Bloggens hovedside

4 kommentarer til “Vadmyra – Fra kolonihage til drabantby.”

  1. Flyttet inn i kolonihagen i 1976 eneste grunnmuren som står igjen i svingen med undergrunnen på veien forbi og opp til klasatjønnet min bestefar fra seleveien straumsgrend der han hadde bakeri og han var bakermester og vi bodde over bakeriet fra 1964 da eg ble født senere kolonihagen vadmyrveiein høyblokk nr 2 fra 1970 og så lyngfaret 5 fra eg tror 1886 gikk på vadmyrveiein skole så sangotna fra 76 altså begynte på vadmyar skole i 70 og og sangotna skole i 76 altså begynte på skolene når de var nye og flyttet inn i blokken på vadmyrveieinskole når den var ny så jeg har lang fartstid fra vadmyrveieinskole ???? vennlig hilsen Trond Helge Larsen

    1. Takk for kommentaren Trond Helge. Min søster bodde i den første høyblokken en periode før hun flyttet opp til Lyngfaret. Hun har to sønner som gikk på de skole du nevner de heter Ivar og Asbjørn. Kanskje du kjenner en av de. Fint at du suplerer oppkysninger som også andre kan ha gleden av.
      Vennlig hilsen Dag-Geir

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.