Valget er ditt, eller er det?

Fellesmarkedet som godt som det de kalte Antikrist, med de berømte tre seks tall bak. 
Fellesmarkedet som godt som det de kalte Antikrist, med de berømte tre seks tall bak. Illustrasjonbildet er laget av Erik Blindheim Andersen Denne artikkelen har stått på trykk i Bergensavisen BA.

Nå er valgkampen i gang. Endelig sier noe mens andre trekker på skuldrene, men det virker som at mange flere vil stemme i år. Årsaken ligger i de tragiske hendelsene i Oslo og på Utøya. Valgkampen er jo en nødvendig ting når det skal være valg, slik at vi kan høre hva de forskjellige partiene står for. I mellom valgene kan en selvsagt sende ut en del små valgflesk, men det er først når valget virkelig er satt i gang at det virkelige valgflesket florerer. Da er det ikke grenser for hvor mye de enkelte partiene kan, og vil gjøre.

Selv har undertegnede brukt sin stemmerett helt siden han kry og stolt kunne vandre til Nordnes skole, for å gjøre sin borgerplikt for første gang til Kommunevalget i september 1967. Jeg kunne stemme dette året for første gang siden de akkurat dette året senket stemmerettsalderen fra 21 år til 20 år. Hvis ikke måtte jeg ha ventet til Stortingsvalget i 1969. Hva en stemmer er vel en personlig sak, men hovedsaken er at en stemmer. Personlig må jeg innrømme at jeg er en ”saks” stemmer. Etter min mening så kan en ikke protestere på systemer som er satt i gang av de som til en hver tid sitter med makten, enten det er lokalt eller sentralt, når en ikke har brukt stemmeretten sin.

*** Local Caption *** NORGE SIER NEI: Slik så det ut i 1972 da Folkebevegelsen mot norsk medlemskap i Fellesmarkedet trålet kysten med fiskeskøyte for å spre ordet mot medlemskap i EF. Målinger viser at nordmenn fortsatt er skeptiske til den europeiske unionen.
*** Local Caption *** NORGE SIER NEI: Slik så det ut i 1972 da Folkebevegelsen mot norsk medlemskap i Fellesmarkedet trålet kysten med fiskeskøyte for å spre ordet mot medlemskap i EF. Målinger viser at nordmenn fortsatt er skeptiske til den europeiske unionen.

Det var som den gang i 1972 da vi skulle stemme på om vi skulle gå i forhandlinger om å gå inn i EU, eller EF og Fellesmarkedet EEC som det het den gang. Da bemerket en venn av meg, etter avstemningen og resultatet forelå, det var synd at vi ikke gikk inn i Fellesmarkedet. Som et motspørsmål til den kommentaren var det naturlig for meg å spørre; så du var altså en av dem som stemte Ja? ”Nei jeg stemte ikke” var svaret. Ja, jeg sier ikke mere, men en kan spørre seg selv; hvordan kan en beklage seg over et for ham et negativt sluttresultat når man unnlater å bruke sin stemmerett?

Jeg var forresten en svoren motstander av hele Fellsmarkedet den gang, og stemte derfor nei, kanskje litt påvirket av mor. Mor som var meget kristen sa at gikk vi inn i Fellesmarkedet så ville det gå svært så ille for oss som nasjon. For i hennes øyne, og mange med henne, var Fellesmarkedet som godt som det de kalte Antikrist, med de berømte tre seks tall bak. Nå gikk vi ikke inn i dette Fellesmarkedet den gang, og heller ikke siden som de fleste vet, derfor fikk vi aldri svar på dette med Antikrist og tre sekstall på rappen.

Slik ble oversikten av valgene presentert før en fikk data og og hjelpemidler
Slik ble oversikten av valgene presentert før en fikk data og og hjelpemidler

Men tenker en seg om så har det jo godt svært så bra får vår nasjon siden den gang i 1972, så kanskje der var noe idet mor sa til oss den gang likevel? Oljepengene strømmer i alle fall inn i statskassen som selveste ”Onkel Skrue ville ha bøyd seg i ærbødighet for. Penger som settes inn i store fond i det store utland. I den senere tid er staten også begynt å kjøpe opp store deler av den sentrale bygningsmassen i storbyer som London og Paris. Nye store oppkjøp planlegges visst også i noen av Tysklands storbyer, har jeg hørt.

Oppkjøp av sentrale deler av London og Paris, her Oxford Street
Oppkjøp av sentrale deler av London og Paris, her Oxford Street

Nå kan det jo være at staten har forregnet seg litt her med oppkjøpene fra disse storbyene, for der må bygningene vedlikeholdes. I motsatt fall til i vårt eget land der skoler og kirker samt andre statlige bygg står og forfaller. Det er det samme gjelder med vei standeren og andre infrastruktur ordninger utenfor hovedstaden. Nå har etter hvert den statlige propagandaen gått inn hos svært mange av oss vil jeg tro. Derfor har vi nå forstått, at bruker vi av pengene fra vår store felles pengebingen, ja da stiger inflasjonen og renten i bankene, og dermed synker levestanderen.

Ja hva skal en stemme?
Ja hva skal en stemme?

Så nå har vi, i følge enkelte partier, vært veldig lure for nå skal pengene ligge i pengebingen til de neste generasjonene. Så kan de få problemer med inflasjon og høye renter. Ja under forutsetning at de ser det som vi også ser, men som vi ikke gjør noe med, men som de vil gjøre noe med, forfallet av skoler og statlige bygg, samt en dårlig infrastruktur som ikke tåler sammenligning med de fleste land i Europa. Men så har vi da tross alt den høyeste levestanderen i verden, det skal ingen ta fra oss, enn så lenge. Det er trist at alle som egentlig skjønner hvordan landet skal styres, jobber, som drosjesjåfører og frisører, etc.

Om en ikke finner noe hos noen av partiene som man syntes er bra, så stem blankt. Da har du gjort din borgerplikt og et fremstøt for demokratiet, og for alle som ble drept i Oslo og Utøya den 22. juli.

Dag-Geir Bergsvik Knudsen.

LES OGSÅ

 Valget er ditt, eller er det?
Hurtigruten og terrorgjerder
Osamn bin Laden-en ikke-muslimsk leder.
Stolt Berg og maktbegjær
En riktig og viktig beslutning
Fotball EM uten Bergen
Jørgen Hattemaker og Dokken
Begeret er fullt
Valgets kval
De tålte så vel den urett
Buekorps Taliban og Amir Payan
En trikk er ikke nok
Feilinformasjon.

Espeland fangeleir

OL et sløseri av penger

 

TILBAKE TIL
Bloggens hovedside

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.